Incredibil: meciul U19 România – Serbia, pentru calificarea la Euro, s-a mutat la Ploiești pentru că terenurile din bazele FRF de la Mogoșoaia și Buftea au instalația de încălzire stricată, iar federația a uitat să le deszăpezească!

Partida România – Serbia, naționale sub 19 ani, prima din turneul de calificare la Euro (mâine, ora 19.30), a fost mutată în pripă de la baza federală Mogoșoaia pe stadionul „Ilie Oană”, din Ploiești, din cauză că responsabilii FRF au neglijat deszăpezirea terenului, iar instalațiile de încălzire și drenaj sunt stricate.

S-a ajuns, în acest moment, la o situație absolut incredibilă: FRF are în proprietate două baze sportive complet utilate, Mogoșoaia și Buftea, dar naționalele se antrenează pe terenuri închiriate în alte localități!
– Naționala de seniori s-a antrenat pe stadionul „Ilie Oană” din Ploiești, înainte de a pleca în Israel, pentru meciul amical programat sâmbătă.
– Naționala sub 21 de ani s-a antrenat pe teren sintetic la baza FCSB din cartierul bucureștean Berceni, înainte să plece în turneul de pregătire din Anglia.
– Meciul România – Serbia, din Turul de Elită al naționalelor sub 19 ani, a fost mutat de la Mogoșoaia (unde trebuia să se joace conform programului inițial) la Ploiești, pe stadionul „Ilie Oană”. Cealaltă partidă din grupă a fost mutată pe stadionul „Marin Anastasovici”, din Giurgiu.


„Dacă ai funcțională instalația de încălzire, deszăpezirea terenului e o chestiune de câteva ore. Două ore, cel mai probabil. Dacă știi că va ninge și va fi frig, pornești instalația din timp, iar zăpada nu se depune. Pe măsură ce ninge, zăpada se topește și se scurge prin iarbă, fiind preluată de instalația de drenaj. Deci, nu e nicio problemă. Dacă, în schimb, ai stricată instalația de încălzire sau uiți să o pornești, se pornește ninsoarea și lași să se depună zăpada, e mai complicat. Practic, nu mai poți obține teren de iarbă. Se face un amestec de pământ cu gheață”
Valeriu Iftime, finanțator FC Botoșani, ultimul conducător de club din România care s-a confruntat cu probleme cauzate de ninsoare


Terenul din bazele FRF este, în acest moment, impracticabil. După venirea lui Răzvan Burleanu ca președinte, federația a reziliat contractul cu firma care se ocupa de întreținerea gazonului. Ulterior, terenurile au fost îngrijite necorespunzător, iar instalațiile de încălzire și drenaj au fost stricate. Problemele nu au fost remediate.

Ninsoarea căzută în ultimele zile în București a pus capac, pentru că responsabilii FRF, deși știau foarte clar că urmează timp nefavorabil și că e nevoie de terenuri pentru antrenamentele și meciurile echipelor naționale, au neglijat protejarea gazonului și operațiunile de deszăpezire.
Operațiunea de degajare a zăpezii a început între timp, dar demersul a venit prea târziu și partidele de mâine nu s-au mai putut programa pe terenurile de la Mogoșoaia și Buftea.

Sursele ProSport spun că oficialii UEFA veniți să supravegheze desfășurarea Turului de Elită pentru calificarea la Euro sub 19 ani au fost foarte nemulțumiți de situația găsită la Mogoșoaia.

Problemele au fost recunoscute, în parte, și de FRF, pe site-ul oficial, unde a apărut următorul comunicat: „Primul meci al României din cadrul Turului de Elită U19, împotriva selecționatei similare a Serbiei, se va disputa pe stadionul «Ilie Oană» din Ploiești, începând cu ora 19:30.
În urma analizelor efectuate de delegatul UEFA asupra terenurilor pe care urmează să se dispute meciurile din cadrul Turul de Elită, găzduit de România, care se va desfășura în perioada 21-27 martie, s-a decis că suprafața de joc nu este practicabilă.
Astfel, s-a luat hotărârea ca primele partide să se dispute în afara Bucureștiului. Celălalt meci din Grupa 4, dintre Suedia și Ucraina se va disputa pe stadionul «Marin Anastasovici» din Giurgiu, începând cu ora 14:00″.

Astă-toamnă, „Gazeta sporturilor” a scris că baza de la Mogoșoaia a fost puternic avariată de ploi. Tavanul fals din interiorul clădirii a căzut și apa s-a infiltrat la etajul 1 și etajul 2. 

Baza de la Mogoșoaia a fost construită pe vremea lui Mircea Sandu și a costat 3,8 milioane de euro.

 

 

Publicat: 20 03. 2018, 17:31
Actualizat: 20 03. 2018, 17:39