Gloria și tablourile. Recunoștință pentru Titi Frățilă. După articolul din ProSport, șefii dinamoviști au deschis muzeul special pentru fostul atacant . FOTO

„Mă mișc greu, cu cârja, dar muzeul este peste stradă. Puteam să traversez, ajungeam eu până acolo. Rugam pe cineva să mă ducă. În fiecare zi cobor să-mi cumpăr ziarele, așa aș fi putut să merg și la inaugurare. Dar nu a sunat nimeni, nici acum, nici după ce am donat fanionul. Repet, a fost plăcerea mea, darul meu, bucuria mea să dau acest fanion, dar la fel de bucuros aș fi fost să primesc o invitație. O invitație ar fi fost o invitație. Așa… M-au uitat, nu au făcut niciun gest”.

Un gest i-a deranjat, joi, rutina sprijinită în cârje lui Titi Frățilă. În stresul tăiatului de panglică, oficialii lui Dinamo au omis să-l invite pe fostul atacant la inaugurarea muzeului, chiar dacă într-o vitrină, un alt gest frumos obliga la unul complezență. Ajuns la 70 de ani și după ce a marcat 74 de goluri pentru Dinamo, Constantin Frățilă a simțit că mai poate oferi ceva clubului la care a jucat zece sezoane. Un fanion.


Fanionul pe care Constantin Frățilă l-a donat anul trecut pentru muzeul clubului


Ieri, ca urmare a unui articol publicat de ProSport. șefii lui Dinamo au hotărât să-și repare greșeala și l-au invitat pe Constantin Frățilă la muzeul clubului, deși acesta nu a fost încă deschis oficial pentru publicul larg.

Încălzit de scuzele oficialilor, nea Titi a acceptat invitația. Coxartrorza l-a obligat la o „prietenie din interes” cu două cârje de care este nedespărțit. Însoțit de un vecin, fostul atacant nu a avut nevoie de trecerea de pietoni pentru a traversa Șoseaua Ștefan cel Mare. Până la „zebră” sunt 200 de metri. Pierdere de timp. Blocul în care locuiește e chiar peste drum de „Dinamo”. Un slalom printre mașinile grăbite, câteva claxoane isterice și un nou obstacol. O adunătură de scări de marmură. Formalitate. Fără rampă și fără vreo grimasă, nea Titi le urcă mai rapid decât un student întârziat la examen. La intrare îl așteaptă Dudu Georgescu, iar întâlnirea deranjează pentru prima oară ridurile săpate de ani. „Mulțumesc Dudule! Ce faci profesore? Măi, ce frumos e aici!” Într-o fotografie pe un perete așezat spre răsărit, Frățilă este al treilea de jos, între Nelu și Radu Nunweiller. Acum stă în piciore și, chiar dacă este încurcat de una dintre cârje, face prezentările precum un ghid care a lucrat o viață în aceeași cameră de muzeu: „Pârcălab, Datcu, Nelu, ăsta sunt eu, Radu Nunweiller. Măi Dudule, Radu era stângaci sau dreptaci?” Răspunsul vine după ce fruntea lui Dudu se face valuri, apoi continuă turul. După câțiva pași se trece la generația lui Dudu Georgescu, Lucescu, Dinu, cei care de la un tablou la altul se schimbă din echipamentul de joc în treningul de antrenor. Apoi, pozele devin color… Mateuț, Răducioiu, regretatul Hîldan și vitrina în care se află fanionul donat de Frățilă.

Nea Titi primește un tricou cu numărul 9 și cu numele lui pe spate, un fanion modern și o minge. „Dă-mi o pasă Dudule!” Mingea se oprește la picioarele sprijinte în cele două cârje: „Ce? Crezi că ți-o dau cu latul? Dau prin spate, că mai pot”. Se lasă cu aplauze, iar apoi cu lacrimi. Întrerupte de soneria unui telefon: „E al tău Dudule? Nu, e al meu”. Frățilă nu răspunde până nu se scuză: „Sunt peste drum. Vin acum, în 5 minute”. Închide și cu un zâmbet ștrengăresc recunoaște. „Soția. M-a pierdut. Ce să fac, ea are grijă de mine”. La întoarcerea spre casă scările par mai abrupte, traficul e mult mai îmbâcsit, trecerea de pietoni la fel de departe. Vecinul se erijează în polițist de circulație și nea Titi trece precum coloana prezidențială. La brațul lui e Dudu Georgescu.

CITEȘTE ȘI articolul în urma căruia șefii lui Dinamo au hotărât să-l invite pe Constantin Frățilă la muzeul clubului

Titi Frățilă a pasat cu călcâiul. „Pentru că mai pot”, a fost explicația fostului atacant

Frățilă și Dudu Georgescu – director tehnic și antrenor la Călărași
Doi dintre cei mai mari atacnți din istoria lui Dinamo, Constantin Frățilă și Dudu Georgescu nu au jucat împreună la Dinamo. Primul a bifat 10 sezoane în tricoul „câinilor”, între 1960 și 1970, în timp ce fostul câștigător al Ghetei de Aur a ajuns în „Ștefan cel Mare” în 1973. Totuși, cei doi au lucrat împreună la Călărași acolo unde au condus de pe bancă echipa locală. Constantin Frățilă a fost director tehnic, iar Dudu Georgescu antrenor.

Titi Frățilă s-a recunoscut în tabloul în care se află echipa din care a făcut parte în anii 60


4 titluri de campion al României a câștigat Constantin Frățilă la Dinamo. Trofeele au fost cucerite consecutiv


După ce și-a văzut fanionul la televizor, în cadrele de la inaugurarea muzeului, joi, Frățilă a admirat vitrina în care se află fanionul său. La final i-a rugat pe cei din club: „Să-mi faceți și mie o copie. E vechi de 50 de ani”

Publicat: 30 05. 2014, 11:36
Actualizat: 30 05. 2014, 14:39