GENIAL!** Două ‘farfurii zburătoare’ din România, printre stadioanele VIITORULUI! Cum vor arăta BIJUTERIILE care i-au uimit pe englezi și i-au făcut să le includă în TOP

Proiectele ambițioase realizate la București, Cluj sau Ploiești au creat o emulație puternică în rândul administrațiilor locale din orașele importante ale României. Galațiul se pregătește să construiască un stadion de 40.000 de locuri, la Timișoara există interes pentru o nouă arenă modernă, astfel că premisele sunt favorabile, cel puțin pentru infrastructura necesară unui fotbal de calitate.

Ultimele mari orașe intrate pe hartă sunt Aradul – UTA vrea să revină în sezonul care stă să înceapă în Liga I – și Brașovul miliardarului Niculae, patron care a investit enorm în „sportul rege”.

Cea mai titrată echipă din afara Bucureștiului aflată încă în activitate (arădenii au cucerit șase titluri 1946-47, 1947-48, 1950, 1954, 1968-69, 1969-70) va avea, în anii următori, o „bijuterie” pe care să evolueze. Proiectul ambițios al autorităților arădene a intrat și în atenția jurnaliștilor englezi, care au alcătuit o listă a celor mai tari stadioane care urmează a fi construite în următorii ani și în care au inclus și arena deja supranumită „Emirates de România”. Într-o listă în care figurează aproximativ 100 de arene, considerate a fi adevărate stadioane ale viitorului, englezii au inclus și „casa” UTA-ei, alături de alte construcții care vor uimi prin grandoarea și prin facilitățile lor (cea mai impresionantă arenă, potrivit englezilor, va fi Hangzhou Sports Park Stadium, cu o capacitate de 80.000 de locrui și care va fi gata anul viitor – FOTO).

Brașovul așteaptă noua arenă de mult timp

Și stadionul din Brașov a fost inclus în acest top, chiar dacă proiectul nu a fost demarat încă, deși în plan lucrările trebuiau demarate din 2010.

Brașovul va avea un nou stadion de fotbal de „5 stele UEFA”, care va fi construit în locul fostului stadion „Municipal”, din cartierul Bartolomeu, ajuns o ruină. Cu o capacitate de 23.000-25.000 de locuri, acoperite în totalitate, stadionul va dispune de instalație de nocturnă, sisteme de drenaj și încălzire a terenului de joc, cabinete medicale și de recuperare, spații comerciale și o parcare cu circa 4000 de locuri.

Estimată la 30 de milioane de euro, investiția va fi finanțată „fifty-fifty” de Primăria Brașov și de firmele din grupul „Prescon” aparținând miliardarului Ioan Neculaie, patronul clubului FC Brașov, pe baza unui contract de asociere încheiat în urmă cu mai mult timp.

Stadion modern, cu bani puțini

Autoritatile din Arad vor investi 7,4 milioane de euro pentru modernizarea stadionului „UTA-Francisc Neumann”. Dacă stadionul construit în 1946 a fost făcut având ca model ‘Highbury’, noul proiect va continua aceeași linie, doar că acum model va fi noul stadion al lui Arsenal, „Emirates”.

Am asigurari de la edilii locali pentru a face un stadion nou. Proiectul există deja. Am discutat cu UEFA despre normele pe care gazonul trebuie să le îndeplinească. Banii vor veni din fonduri europene„, declara patronul gruparii UTA, italianul Giovani Cantanzariti, în urmă cu ceva timp.

Noua arenă nu va fi una foarte mare – se estimează că vor exista aproximativ 13.000 de locuri (actualul stadion are o capacitate de 7287 de locuri) -, dar va fi una extrem de cochetă. Estimările inițiale sunt optimiste, astfel că, în maxim trei ani, un nou stadion modern va putea asigura meciuri în Liga I.

Vezi în galeria foto mai multe imagini cu proiectul de la Arad

Publicat: 28 08. 2012, 10:33
Actualizat: 28 08. 2012, 11:21