Funcția bate gradul. Capul lui Mihai Viteazul a dispărut peste noapte din fața sălii de sport a CSA Steaua. Explicația ciudată a colonelului Bixi, de ce a rămas soclul gol și unde a ajuns, pe proces verbal, statuia domnitorului

Într-o bună dimineață, acum câteva săptămâni, pe holurile clubului Steaua a zburat, purtat ca de vânt, zvonul năucitor că a dispărut capul lui Mihai Viteazul. Statuia, un bust al domnitorului care a realizat prima unire a ținuturilor locuite de români, străjuia, de vreo 3 ani, intrarea în Sala de Sport cu același nume (Mihai Viteazul) a CSA Steaua și devenise un punct de reper important pentru angajații și sportivii de la clubul Armatei.

În scurt timp, la „Radio Șanț” au început să circule, printre angajații grupării militare, tot felul de zvonuri: ba că bustul ar fi fost dat jos „pentru siguranță”, deoarece ar fi foarte prețios, ba că ar fi fost închiriat, ba că ar fi venit ordin „de sus” să fie cedat altei unități militare.

În orice caz, evenimentul a marcat în ultima perioadă clubul și a stârnit comentarii și indignare printre cei care trec acum, zilnic, pe lângă soclul pe care tronează acum o grămăjoară de ciment cu moț, sugerând altceva, chiar în fața Sălii de Sport „Mihai Viteazul”.

Enigma a fost lămurită de colonelul Bixi Mocanu, comandantul interimar al clubului Steaua, cel care l-a înlocuit pe colonelul Cristian Petrea acum 3 luni: bustul lui Mihai Viteazul a fost evacuat din rațiuni imagologice.

Situația ar fi ridicolă, dacă n-ar spune câte ceva despre organizarea și coordonarea din interiorul Armatei române. După instalarea capului lui Mihai Viteazul la intrarea în Sala de Sport, în imediata vecinătate a fost adusă o altă statuie, mai mare, a lui Mihai Viteazul călare pe cal, în curtea unității militare din apropiere.


Colonelul Bixi Mocanu a invocat rațiuni „imagologice” în sprijinul deciziei de a lăsa un soclu gol, cu o grămăjoară de ciment pe el, la intrarea în bază

Ulterior, spune Bixi, s-a constatat că două statui ale aceluiași domnitor în același loc înseamnă, totuși, prea mult. Așa că a fost sacrificat bustul, pentru că era mai mic.

Mai jos puteți citi întrebarea pusă de jurnaliștii Firuța Flutur și Florin Zafiu, de la Mediafax, și răspunsul primit de la colonelul Bixi Mocanu, pe parcursul interviului cu comandantul de la CSA Steaua, pe tema celei de-a doua „decapitări” a lui Mihai VIteazul. 

Mediafax: Știți unde și de ce a dispărut bustul lui Mihai Viteazul din fața Sălii de Sport a CSA Steaua?
Colonelul Bixi Mocanu, comandantul CSA Steaua: Bustul lui Mihai Viteazu din fața sălii, este o discuție interesantă și din punct de vedere imagologic. Adică noi avem la colțul Brigăzii de gardă statuia lui Mihai Viteazu călare, la nici 50 de metri în interiorul Brigăzii de gardă în dreptul sălii de sport era bustul lui Mihai Viteazu. Cred că era o aglomerare foarte mare din punct de vedere imagologic pe metru pătrat adică ai statuie aici , îi micșoram din importanța imaginii emblematice care a fost Mihai Viteazu pentru istoria românilor și atunci am preferat ca la solicitarea conducerii Brigăzii de gardă, pentru că și ei sunt Brigada de Gardă Mihai Viteazu, să le acordăm până când dânșii își vor realiza un un bust, să le dăm sub formă de custodie, avem un proces verbal de custodie. În momentul în care se va realiza acest bust care să le acopere nevoia de reprezentare îl vor da înapoi.

Publicat: 19 12. 2018, 15:16
Actualizat: 19 12. 2018, 15:33