Fost fotbalist, mutilat de explozia unei țigări electronice. La ce riscuri sunt supuși cei 3,7 milioane de români care folosesc E-Cigarette | VIDEO ȘOCANT

This browser does not support the video element.

Vezi galeria foto - 3 poze

„Țigările electronice sunt alese de cei mai mulți utilizatori ca și alternativă pentru a renunța definitiv la fumatul clasic. Principalul avantaj este faptul că sunt nepericuloase pentru sănătate. Alegând e-țigările Voore ai garanția unor produse premium care încă de la prima utilizare fac diferența”.

Acesta este mesajul de introducere pe site-ul firmei Voore din Timișoara, una dintre zecile de firme care importă și comercializează în România țigări electronice, alternativa „sănătoasă” pentru tutunul clasic. Zi de zi, pe străzile României, mii de femei și bărbați sunt văzuți pufăind din dispozitive electronice, unele cu forme de piese făcute parcă la strung, mulțumiți de faptul că pot simți aroma de nicotină inclusiv în stațiile metrou sau în spații închise, unde legea interzice fumatul.

„Un prieten de-al meu merge zilnic cu bicicleta. Fuma și nu reușea niciodată să depășească un prag de 15 kilometri fără să obosească. De când fumează țigări electronice, spune că nu mai are probleme cu respirația, iar performanța sportivă s-a îmbunătățit”, spune pentru ProSport Marius D, un bărbat nefumător în vârstă de 30 de ani.

Lumea „E Cigarette” conține cuvinte noi, precum atomizator, clearomizor, acumulator, cablu USB și încărcător, care îmbogățesc treptat lexicul fumătorilor obișnuiți cu tutun, filtru și brichetă.

3,5 – 3,7 milioane de utilizatori de țigări electronice sunt în România, potrivit reprezentanților firmei Voore din Timișoara

Există riscuri?, se întreabă potențialii clienți.

Canalul Abc7 și cotidianul Los Angeles Times au un răspuns clar și răspicat: „Da!”. Este asta o „intoxicare” a companiilor producătoare de țigări? Citiți mai departe.

Fost fotbalist, mutilat de explozie

Potrivit jurnaliștilor americani, în ultimele luni, doar în California au fost înregistrate trei acțiuni în instanță împotriva firmelor care produc și comercializează țigări electronice. Una dintre acțiuni a fost intentată de avocatul fostului jucător de la Los Angeles Galaxy, Daniel Califf (foto).

În februarie 2015, fostul fundaș (35 de ani) care a jucat pentru Statele Unite la Jocurile Olimpice din 2000 fuma o țigară electronică. La un moment dat, dispozitivul i-a explodat în față, iar Califf a suferit răni oribile: o gaură în obrazul stâng, fractură a maxilarului și arsuri de gradul doi pe obraz, ureche și gât. Potrivit acțiunii depuse în instanță, fostul jucător a rămas comoționat, iar explozia a produs un mic incendiu în camera în care se afla. Potrivit specialiștilor, explozia a fost produsă de o defecțiune a bateriei țigării produse de firma UVAPER Inc. din Washington.

Un alt caz este cel al unui tânăr de 23 de ani, Vince Garza. Explozia țigării electronice i-a produs răni grave în cavitatea bucală. „Când am apăsat pe buton, a explodat. M-am trezit cu gura plină de sânge, iar degetul era negru. Avea o gaură în el”, a povestit Garza, care a rămas cu un defect de vorbire și a avut nevoie de două intervenții chirurgicale. Degetul său arătător a trebuit amputat.  

Potrivit acțiunii depuse de avocatul Gregory Bentley, „țigările electronice și componentele lor, bateriiile de litium ion și încărcătoarele, nu sunt sigure, iar comercianții nu depistează prompt defectele”.

În Statele Unite, țigările electronice reprezintă un business de multe miliarde de dolari, potrivit unui raport întocmit în 2014. Potrivit documentului realizat de Administrația pompierilor din SUA, „țigările electronice folosesc baterii din litium ion care includ electroliți lichizi inflamabili. Acestea pot exploda când se supraîncălzesc, precum în cazurile când primesc un voltaj prea mare în timpul încărcării”.

În septembrie 2015, un tribunal din Riverside County a decis ca Jennifer Ries, o clientă care a suferit arsuri grave în urma unui incendiu produs în mașina sa de bateria unei țigări electronice, să primească despăgubiri de 1,9 milioane de dolari.

 

ProSport a discutat cu Sorin Moldovan, asociatul firmei Vaporium, o companie care are 1.000 de clienți fidelizați prin carduri speciale. Zilnic, Vaporium face online în medie 20 de livrări de țigări electronice în toată România. Prețurile variază de la 65 de lei până la 370 de lei, în funcție de dotări și de accesorii.

„Nu există studii așa cum s-au făcut pe țigările clasice. Țigările electronice au intrat puternic pe piață în 2008. Au doar șapte ani de folosință. Companiile de țigări care sunt afectate de acest concurent nou au făcut diverse studii, însă nu au descoperit nimic nociv. Este un business nou, British American Tobacco înțeleg că a cumpărat deja două companii producătoare de țigări electronice. Asociația medicilor din Anglia a dat recent un comunicat în care recomandă E Cigarette ca metodă alternativă de a te lăsa de fumat. Aici nu ai gudorn, nu ai arderi, sunt doar substanțe folosite și în industria alimentară. Ok, sunt și E-urile inerent din lichidele folosite în țigări, dar nimic ieșit din comun”, spune afaceristul.

În momentul în care a fost informat despre cazul fostului fotbalist din Statele Unite, mutilat de explozia unei țigări electronice, Moldovan a declarat: „Multe cazuri se întâmplă la americani, unde avocații sar imediat la gâtul producătorilor. În Europa, n-au fost cazuri, ceea ce mi se pare ciudat. Nu am auzit în România de așa ceva. Ok, țigările se mai strică, iar noi avem un electronist. Unii clienți au preferat să facă ei reparația acasă. Au folosit sârmă lițată mai groasă decât cea de 0,02, caz în care pot exista riscuri. Altfel, nu văd cum poate exploda o baterie”.

Daniel Califf, fostul fotbalist desfigurat de explozia unei țigări electronice
 

Cercetătorii de la Portland State University, din Oregon, nord-estul Statelor Unite ale Americii, au scris într-un articol publicat în cea mai recentă ediție a revistei New England Journal of Medicine (NEJM) că „în timpul procesului de vaporizare care are loc în țigările electronice se poate forma formaldehidă”. Formaldehida este un agent cancerigen cunoscut, din substanțele chimice de aromatizare, propilenglicol și glicerină, și se formează când lichidul se încălzește prea tare

 

 

Publicat: 20 11. 2015, 15:39
Actualizat: 20 11. 2015, 19:34