EXCLUSIV | INTERVIU cu Florin Costea la prima experiență în străinătate: „Am un antrenor de legendă și niște fani frumoși, ca la Universitatea. Îmi merge bine!”

  • Despărțirea de CFR Cluj i-a facilitat lui Florin Costea prima experiență în fotbalul din străinătate: în Rusia, la Arsenal Tula, acolo unde are un antrenor cu nume important
  • Olteanul compară fanii lui Arsenal cu cei ai Universității Craiova și laudă condițiile pe care le oferă cluburile din Rusia, fie și cele implicate în lupta pentru evitarea retrogradării

Florin Costea a ajuns, la aproape 30 de ani, să simtă viața de fotbalist în ceea ce pentru el este prima experiență în străinătate. După ce Adrian Mititelu i-a refuzat în 2009 șansa uriașă de a juca la Borussia Dortmund, club care potrivit știrilor de atunci oferea 7 milioane de euro pentru golgheterul României, Costea cel mare s-a transferat în această primăvară în Rusia. Atacantul oltean joacă la Arsenal Tula, echipă care în acest moment se luptă cu șanse reale pentru evitarea retrogradării din prima ligă și la care Costea are oportunitatea de a fi antrenat de Dmitri Alenichev, unul dintre jucătorii foarte buni pe care naționala Rusiei i-a avut în ultimii ani.

Fotbalistul român a acceptat să acorde un interviu pentru ProSport, prilej cu care și-a expus primele impresii pe care i le-a făcut Rusia. La Tula, oraș aflat la circa 80 de kilometri sud de Moscova, Florin Costea pare să se fi integrat rapid și a fost folosit de Alenichev în toate cele patru partide pe care echipa le-a avut de la venirea olteanului. Costea a discutat despre condițiile financiare din Rusia, unele pe care le percepe excelente, dar și despre freneticii fani ai lui Arsenal, cei pe care îi compară cu suporterii Universității Craiova din vremea în care atacantul înscria goluri pe „Ion Oblemenco”.

Florin, ești la prima experiență în fotbalul din străinătate. Cum au fost primele două luni în Rusia, la Arsenal Tula?
Păi, e cam greu cu limba rusă, apoi cu deplasările. Sunt foarte lungi, am făcut deplasări și de șapte-opt ore. Am fost la Perm și am făcut trei ore cu avionul, apoi încă patru ore cu autocarul. Plus ce mai pierzi pe acolo, e destul de dificil. (De când s-a transferat la Arsenal Tula, Florin Costea a făcut două deplasări cu echipa: La Ufa -1.450 de kilometri, distanță pe șosea și la Perm – 1.580 de kilometri, distanță pe șosea) Și cu limba rusă e cam greu, dar am un coleg care îmi mai traduce din rusă în engleză, așa că mă descurc bine.

Dacă ar fi să comparăm cu România, cu ce avem aici, ce condiții oferă Arsenal Tula?
E excelent. În primul rând, trebuie să spun că avem niște condiții de alimentație și medicamentație foarte bune. Problema vine de la faptul că terenurile de antrenament sunt, în mare măsură, sintetice. Mi-au spus oamenii că din cauza vremii, pentru că e o mare parte din an frig, gazonul natural nu ar rezista în condiții bune. În rest, sunt condiții cam ca la un club de top din România.


Florin Costea a fost titular și integralist în două dintre cele patru partide pe care le-a jucat de la transferul în Rusia. Foto: Arsenal Tula


„Avem fani frumoși, Arsenal e un fel de Universitatea Craiova

Coincidență sau nu, după ce ai ajuns la Tula au început să apară și victoriile. V-ați îndepărtat de zona roșie.
(râde) Da, pot să spun că am venit aici cu puțin noroc. De când am ajuns la echipă avem trei victorii și o înfrângere. Am pierdut acasă, 1-3 cu Torpedo Moscova, și mă gândesc că dacă nu pierdeam acum eram aproape salvați. Dar mai sunt șase etape și abia acum începe greul, meciul următor avem cu Zenit, spre exemplu. Dar mă gândesc că sunt șanse destul de mari să ne salvăm, ne vor ajuta mult aceste trei victorii consecutive.

Pe rezumatele video ale meciurilor voastre apar, aproape de fiecare dată, și fanii. Sunt mulți și par răi, cel puțin din clipurile video de pe YouTube.
Păi să știi că din câte am auzit de când sunt aici, Arsenal Tula e cam a treia, a patra echipă din Rusia la capitolul ăsta. Are fani frumoși, e un fel de Universitatea Craiova. La meciurile de acasă e stadionul plin, sunt 13-15.000 de oameni în tribune. Din păcate pentru mine, în următoarele șase meciuri vom mai avea numai două pe teren propriu, deci nu o să mă mai bucur de ei prea mult.

Strict fotbalistic, cum îți e la Arsenal? Din exterior pare totul bine, pare că te-ai integrat rapid.
Încă îmi e greu, acomodarea e foarte, foarte grea. Însă sunt bucuros că joc, sper să rămână situația așa, să joc și să înscriu și niște goluri. Asta în ideea în care din vară e posibil să rămân aici, eu asta mi-aș dori. Fotbalul e unul bun, de nivel ridicat, partea financiară e și ea foarte bună. Depinde foarte mult dacă ne salvăm de la retrogradare, apoi se poate prelungi contractul. Am șansa să lucrez și cu un antrenor foarte bun, cu Dmitri Alenichev, cel care a câștigat Cupa UEFA și Liga Campionilor cu Porto, în vremea lui Mourinho. E unul dintre cei mai buni antrenori pe care i-am avut, sper să fie mulțumit de mine.


Cea mai bună perioadă din cariera lui Florin Costea a fost în tricoul Universității Craiova, club la care a devenit golgheterul României în sezonul 20008/09. Foto: ProSport


„Am văzut puțin din Moscova și încă nu m-am bucurat de benzina ieftină de aici”

Nu te mai întreb de salariu pentru că nu îmi vei spune. Dar spune-mi altfel, comparativ cu România, care e nivelul salarial de la Arsenal Tula?
Nu se poate compara cu România, aici e mai bine și, în plus, se joacă pe bonusuri foarte mari. Pentru mine e mai bine decât tot ceea ce am întâlnit în România. După ce am trăit la CFR Cluj unde am stat atât de mult neplătit, am ajuns în Rusia și iau banii la zi. Bine, dacă nici în Rusia nu e bine din punctul ăsta de vedere, atunci unde să fie?

Ai apucat să vezi ceva prin zonă din postura de turist?
Încă nu, ca turist nu. Tula e un oraș frumos și destul de mare, are cam 500.000 de locuitori, și eu stau în cantonament, aici locuiesc. Am fost și de mai multe ori prin Moscova, dar în tranzit, cu autocarul. Nu prea am avut timp să vizitez obiectivele turistice importante. Dar mi-am propus ca data viitoare când o să am cel puțin două zile libere să văd tot ce e frumos în Moscova.

Conduci? Ai apucat să te bucuri de benzina care costă 2,5 lei pe litru?
(râde) Nu, nu mi-am luat mașina aici. Merg mai mult cu taxiul sau cu colegii de echipă atunci când ieșim prin oraș să mâncăm. Încă n-am apucat să alimentez cu benzină ieftină.

INFO Arsenal, noua echipă a lui Florin Costea, este din Tula, oraș situat la circa 80 de kilometri sud de Moscova. Pe șosea, Tula este la circa 1.800 kilometri depărtare de București

Publicat: 25 04. 2015, 09:27
Actualizat: 25 04. 2015, 09:55