EXCLUSIV | Dinu „Vamă” și Anamaria Prodan dau târcoale la șefia LPF. Conducătorul cu care Rapid a intrat în faliment și impresara-soție de antrenor vor concura cu Marius Stan și Gino Iorgulescu

This browser does not support the video element.

Vezi galeria foto - 3 poze

Alegerile pentru șefia LPF, care ar trebui să aibă loc în toamna acestui an, ar aduce la start personaje controversate. Într-o intervenție la ProSport Live, joi dimineață, Dumitru Dragomir a afirmat că în cursa pentru postul de președinte al ligii se vor înscrie, pe lângă actualul președinte Gino Iorgulescu, și Dinu Gheorghe „Vamă”, Anamaria Prodan și Marius Stan.

Informația că pe Dinu Gheorghe, rămas fără slujbă după ultima aventură la Rapid, l-ar bate gândul să încerce marea lovitură a fost confirmată pentru ProSport de o altă sursă, care a adăugat chiar că Dumitru Dragomir i-ar face „omului de fotbal” lobby în interiorul sistemului.

Cu o zi înainte, Marius Stan (acum la Concordia Chiajna), venit în studioul ProSport Live, confirmase și el că se gândește serios să candideze la șefia LPF în toamnă.

Cele două noutăți expuse de Dragomir sunt că soția lui Laurențiu Reghecampf, impresara Anamaria Prodan, ar vrea să ajungă șefă la LPF, dar și că Gino Iorgulescu ar urma să candideze pentru un nou mandat. Miercuri, Marius Stan afirmase că, potrivit informațiilor sale, Iorgulescu are de gând să se retragă.

„Se vor bate Dinu Vamă, Marius Stan… Am înțeles că și soția lui Reghecampf…„, a răspuns Dumitru Dragomir la întrebarea legată de lupta pentru conducerea LPF. Rugat să detalieze, „Corleone” a confirmat: „Dinu Gheorghe, da! Vă spun din surse sigure, nu că am auzit pe la colțuri! Se pare că ar mai fi vreo doi…”.

În ceea ce-l privește, Dragomir pretinde că nu are niciun gând să revină: „Nici dacă îmi dau sudul Franței nu mă mai întorc la fotbal! Am 71 de ani și misiunea mea în fotbal s-a îndeplinit. 20-30 de ani, cât mai am de trăit de acum înainte, vreau să mă mai și distrez”.

Marius Stan s-a remarcat ca șef de club la Oțelul Galați, echipă cu care în 2011 a câștigat titlul de campioană a României. Imediat după aceea, el s-a retras din fotbal și a intrat în politică, fiind ales primar USL în orașul Galați. Astă-vară a pierdut alegerile pentru al doilea mandat în fața unui candidat PSD și a venit la București, fiind angajat la Concordia Chiajna. De-a lungul timpului, Marius Stan a fost acuzat că a câștigat titlul din 2011 prin mijloace incorecte, cu sprijinul direct al FRF și LPF (conduse pe atunci de Mircea Sandu și Dumitru Dragomir). De asemenea, i se impută o parte din vină pentru intrarea ulterioară în faliment a clubului Oțelul, fiind învinuit că ar fi plătit comisioane uriașe către diverși impresari în perioada de dinaintea plecării.

Gino Iorgulescu, actualul șef al LPF, a fost președinte la Sportul Studențesc și FC Național, apoi, o lungă perioadă de timp, a stat departe de fotbal. Absența sa a fost pusă de lumea fotbalului pe seama anchetei declanșate de procurori cu privire la transferurile unor fotbaliști de la FC Național la FC Timișoara. În 2013, s-a înscris subit în alegerile pentru șefia LPF, concurându-l pe Dumitru Dragomir. A fost ales președinte într-o ședință controversată, precedată de o întâlnire de taină la un restaurant, în noaptea de dinaintea alegerilor, între 10 șefi de cluburi, Victor Ponta (atunci premier al României), Liviu Dragnea (ministru și vicepremier) și Iorgulescu.
Mandatul său a fost punctat cu puzderie de critici, scandaluri și decizii controversate. Cazul jucătorilor extracomunitari legitimați ilegal, cazul Rapid, cazul încercării de a forța reducerea contractului pentru drepturile TV, cazul banilor din Cupa Ligii care n-au ajuns la cluburi sunt doar câteva momente extrem de controversate. Pe de altă parte, Iorgulescu pune pe masă o relativă revigorare a campionatului prin trecerea la sistemul play-off/play-out și creșterea sumei cuvenite din drepturile TV pentru echipele din Liga 1.

Dinu Gheorghe „Vamă”, fost șef al Vămilor băgat în fotbal de George Copos, a trecut pe la foarte multe cluburi. Ultimele experiențe n-au fost deloc fericite, fiind „evacuat” de la Rapid (2012), de la Astra (2014) și de la Dinamo (2015). A revenit la Rapid în primăvara anului trecut, echipa intrând în faliment cu el în conducere.

ProSport a dezvăluit anul trecut că Dinu Gheorghe figura în contabilitatea clubului Rapid cu datorii de 100.000 de euro rezultate din avansuri spre decontare nejustificate. În mod surprinzător, patronii clubului, soții Moraru, au susținut permanent că este o eroare pe care o vor rectifica în acte, deși toți cei trei administratori judiciari trecuți pe la conducerea clubului aflat în insolvență au susținut că datoria este reală. După intrarea în faliment, soții Moraru au reușit să schimbe pentru a patra oară administratorul/lichidatorul judiciar, iar Dinu Gheorghe a câștigat procesul cu Rapid, fiind absolvit de plata datoriei.

După acest episod, „Vamă” nu a mai reușit să se angajeze la niciun club.

Anamaria Prodan (prietenă cu Dinu „Vamă”), impresară și soție de antrenor, este un alt personaj extrem de controversat. Despre aceasta se spune că, într-un fel sau altul, controlează foarte mulți antrenori și jucători din fotbalul românesc, influența pe care o exercită contribuind la menținerea lui Reghecampf la FCSB.

Prezența ei pe „lista scurtă” este o noutate, deoarece despre Anamaria Prodan se știa, în lumea fotbalului, că poftește mai degrabă la locul lui Burleanu, decât la cel al lui Iorgulescu.

Publicat: 27 04. 2017, 11:48
Actualizat: 27 04. 2017, 11:49