Centenarul olimpismului: omagiu adus valorilor românești. Patrick Hickey, Thomas Bach și Traian Băsescu, prezenți la eveniment | FOTO

Comitetul Olimpic și Sportiv Român a sărbătorit vineri o sută de ani de existență printr-un spectacol de ținută desfășurat la Ateneul Român. În prezența președintelui Traian Băsescu, a șefului CIO, Thomas Bach, și a președintelui Asociației Comitetelor Olimpice Europene, Patrick Hickey, a fost adus un omagiu celor care au adus faimă și glorie țării noastre începând cu 1924, când a fost cucerită prima medalie olimpică, un bronz, prin naționala de rugby. De atunci s-au strâns 302 medalii, cu trudă, pricepere și pasiune, din sălile de gimnastică, de pe luciul apei, de pe saltele sau tatami, de pe planșele de scrimă sau din poligonul de tir, cu discul, sulița sau de pe pista de alergări și sărituri, de pe semicerc sau de la fileu.

Exact ca într-o familie găsesc în voi, cei pe care îi sărbătorim acum, modele de viață, experiențe revelatoare, lecții de conduită. Exact ca într-o familie vă datorez respect, admirație și împărtășesc cu voi bucuriile și succesele fiecăruia. Și tot ca sânul familiei, regăsesc istorii care împreună alcătuiesc istoria cu majuscule a unui secol de olimpism în România„, a fost reverența făcută de președintele COSR, Alin Petrache, în fața audienței formate din o bună parte dintre cei 302 medaliați olimpici ai României.

Băsescu, decret pentru COSR

Cuvântarea a fost urmată de un filmuleț tulburător: o trecere în revistă, cu imagini de concurs, a campionilor olimpici, începând cu Iosif Sârbu și terminând cu Alin Moldoveanu și Sandra Izbașa, ultimii doi laureați de la Londra. După vizionare, nu puțini și-au șters pe furiș o lacrimă apărută în colțul ochiului.

Alin Petrache i-a invitat apoi pe scenă pe cei trei președinți importanți din sală și i-a acordat lui Traian Băsescu „Trofeul România Olimpică”. „Când vezi 302 medalii olimpice este impresionant. Când le vezi și separate, câte de aur, câte de argint, câte de bronz, iarăși este un lucru care te impresionează când raportezi succesele sportivilor români și antrenorilor români la numărul populației României în raport cu alte țări, dar oricând ai vorbi de olimpicii români gândul se îndreaptă către marii antrenori, marii sportivi, și de cele mai multe ori rămâi cu o imagine. Toți la un loc ați făcut un lucru extraordinar, ați scris istoria sportului românesc și ați adăugat gloria dumneavoastră printre cele mai mari frumuseți ale acestei națiuni. Vă mulțumesc pentru devotamentul dumneavoastră, pentru devotamentul dumneavoastră, pentru gloria pe care ați adus-o și pe care o veți aduce României și în continuare„, a declarat președintele României. La rândul lui, Traian Băsescu a semnat un decret prin care s-a acordat COSR Ordinul Meritul Sportiv Clasa I.

Soprana Felicia Filip a cântat imnul

Momentele festive au fost îmbinate perfect cu momente artistice de bun gust: un momente de umbre, lumină și dans cu momente importante din istoria succeselor olimpice românești (inclusiv pagaia ruptă a lui Patzaichin de la JO 1968), imnul intonat de soprana Felicia Filip sau mini-concert ar artistului Damian Drăghici în timp ce pe o perdea uriașă curgeau imagini cu obiective turistice și datini românești. Thomas Bach a primit colanul olimpic, cea mai înaltă distincție a COSR, iar din partea CIO a oferit o plachetă COSR.

Seara s-a încheiat frumos, cu un cocktail la care campionii și-au retrăit amintiri mai vechi sau mai noi. Au fost și absențe de la centenarul COSR, explicabile, sau mai puțin. Unii nu mai sunt printre noi, alții au avut agenda mult prea încărcată, cum a fost cazul lui Ion Țiriac.


 Foto – BOGDAN IORDACHE, LAURENTIU MICH / MEDIAFAX FOTO

VEZI MAI MULTE IMAGINI DE LA EVENIMENT ÎN GALERIA FOTO

 

Publicat: 13 09. 2014, 13:46
Actualizat: 13 09. 2014, 14:15