Ce este celestone, substanța interzisă folosită de Kapetanos. ProSport a stat de vorbă cu doi medici sportivi. „E ca diprofosul românesc!”

Caracatița dopingului și-a întins tentaculele în ultimii ani aproape în toate sporturile, dar Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) în colaborare cu diverse federații încearcă să acopere flagelul. Pentru a le permite unor sportivi să participe la competiții generatoare de faimă și bani, oficialii WADA au oferit bilete de favoare unor vedete. Ultimul caz? La Mondialul din 2010, potrivit unor documente scoase la iveală azi de Fancy Bears, celebrul grup de hackeri ruși, mai mulți fotbaliști cu nume sonore au folosit cu cu permisiunea WADA substanțe interzise în scop terapeutic.

Pe lista dezvăluită azi, se află și fotbalistul grec Pantelis Kapetanos, fost la FCSB și CFR Cluj. Primul fotbalist străin propusat de Liga 1 la o ediție a CM întregește un grup cu cu nume importante precum Tevez, Kuyt sau Mario Gomez, ar fi folosit CELESTONE, informează BBC. În 2010, Kapetanos era legitimat la Steaua și a jucat 30 de minute pentru Grecia la Cupa Mondială, fiind introdus în minutul 61 al meciului cu Coreea de Sud (0-2). Grecia a terminat pe locul al treilea grupa din care au mai făcut parte Argentina și Nigeria, cu trei puncte, obținute după o victorie cu Nigeria (2-1).

ProSport a stat de vorbă în această după-amiază cu doi medici sportivi cunoscuți, pentru a înțelege mai bine ce este CELESTONE și cum acționează pentru organism. „Este un steroid anabolizant care se face în articulații. Kapetanos a făcut-o nu pentru a câștiga în capacitate fizică, ci pentru a-și rezova o problemă medicală. E varianta străină a diprofosului nostru”, spune, sub protecția anonimatului, un specialist român cu multe competiții internaționale la activ. Un alt medic de lot dezvoltă subiectul: „Medicamentul celestone este făcut din betametazonă. Este corespondentul diprofosului românesc. Se face, de regulă, intra-muscular. Probabil că fotbalistul grec l-a făcut pentru că avea o inflamație în zona piciorului. Calea prin care se folosește face diferența între interdicție și non-interdicție. Dacă se injectează, atunci nu e interzis. Dacă se face intra-venos, atunci e interzis!”.

  • Diprofosul este indicat afecțiunilor musculo-scheletale și ale țesuturilor moi: artrita reumatoida; osteoartrita; bursita; spondilita anchilozanta; epicondilita; radiculita; coccidinie; sciatica; lumbago; torticolis; chist ganglionar; exostoza; fasciita.

 

Publicat: 22 08. 2017, 16:10
Actualizat: 22 08. 2017, 17:11