Camera Deputaților a încuviințat începerea urmăririi penale a Elenei Udrea în cazul „Gala Bute”: „Evident, sunt o țintă. Sunt vânată sistematic”


Camera Deputaților și-a dat acceptul pentru cererea DNA de începere a urmăririi penale în cazul Elenei Udrea pentru ancheta din cazul „Gala Bute”.

218 parlamentari au potat pentru începerea urmăririi penale, în vreme ce 76 de voturi au fost împotrivă. DNA are astfel cale liberă să ancheteze faptele de corupție din „Gala Bute”, unde Elena Udrea – ministru al Dezvoltării în acea perioadă – a avut un rol principal.

Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea a luat decizia organizării Galei Bute, în urma unor discuții cu Rudel Obreja și le-a cerut subordonaților săi de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului să găsească soluții de încheiere a contractului privind finanțarea evenimentului, urmărind obținerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este suspectat și el în acest dosar, pentru că ar fi determinat reprezentanții a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu suma totală de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja.

În intervenția avută luni în Parlament, Elena Udrea s-a plâns că este din nou o țintă, iar faptele de care este acuzată sunt nejustificate: „Este evident că sunt o țintă, sunt vânată sistematic. În ritmul acesta o să ne vedem din 2 în 2 săptămâni. Multe din aceste acuzații sunt minciuni. Cei care fac denunțuri la adresa mea pleacă acasă, cei care nu fac stau în arest. Cererea de arestare de astăzi se bazează pe denunțuri, unul chiar al prietenei mele, care a turnat împotriva mea, fosta șefa a Companiei Naționale de Investiții” (n.r. Ana Maria Topoliceanu)”.

De asemenea, Elena Udrea s-a plâns de condițiile din detenție, în cele 7 zile în care a fost arestată: „Vreau să știți ce ați făcut cu votul din 9 februarie: ați votat trei cereri de arestare preventivă și o cerere de reținere, pe 10 februarie am fost reținută, iar pe 11 februarie am fost arestată pentru 30 de zile. Am fost dusă în arestul Poliției Capitalei, am fost percheziționată, m-au dezbrăcat și mi-au luat sutienul. Dacă te spălai pe cap nu aveai acces la feon ca să te usuci și îți dădea șanse minim la o răceală, dacă nu cumva la pneumonie sau meningită”, a mai declarat Udrea

Iohannis, un nou mesaj prin care-i îndeamnă pe parlamentari să nu mai blocheze anchetele

Coincidență sau nu, chiar înainte ca Parlamentul să se pronunțe față de cererea DNA de urmărire penală a Elenei Udrea în „Gala Bute”, președintele României a avut o nouă intervenție pe Facebook prin care i-a îndemnat pe deputați să nu mai blocheze anchetele DNA

„Treptat, România devine model și inspirație pentru alte țări în ceea ce privește lupta împotriva corupției. Am constatat acest lucru cu prilejul recentei vizite la București a președintelui Bulgariei, Rosen Plevneliev. Mâine voi participa la prezentarea bilanțului DNA și voi sublinia din nou că trebuie să depășim definitiv situațiile în care Parlamentul se opune anchetării membrilor săi. Sper ca partidele politice să-și respecte angajamentul asumat public de a face mai simple și mai transparente procedurile parlamentare care privesc cererile justiției„, a fost mesajul postat de Iohannis pe contul său de Facebook.

Publicat: 23 02. 2015, 18:15
Actualizat: 24 02. 2015, 14:20