Bunicii singurului român care va juca în Super Bowl sunt mândri de performanța nepotului lor:** „Hai nepoate, go Patriots!”

Timișoreanul Zoltan Mesko joacă de trei ani la New England Patriots, iar pe 5 februarie unul dintre visurile lui va deveni realitate: va juca în Super Bowl, cel mai important eveniment al anului în Statele Unite.

Sportivul de 25 de ani are însă și un regret. În tribunele stadionului din Indianapolis nu vor putea ajunge Omi și Oti, așa cum îi alintă el pe bunicii pe care i-a lăsat la Timișoara când a plecat alături de părinți peste ocean.

Elisabeta și Wiliam Mesko au doi băieți, unul stabilit în SUA și celălalt, în Canada. Imediat cum i-am întrebat de nepotul lor, doamnei i-au dat lacrimile. „Mă bucur foarte mult pentru el, dar dorul e foarte mare”, a spus bunica lui Zoltan.

Apartamentul familiei Mesko este plin cu poze ale punterului de la Patriots și ale nepotului din Canada, care practică natația. Zoltan și părinții lui au plecat în SUA în urmă cu 15 ani și acum locuiesc în Twinsburg, Ohio. Într-una din pozele înrămate, Zoli poartă un tricou al naționalei de fotbal a României. „Cei de la Duna TV spun că e ungur. Suntem de naționalitate maghiară, dar ne-am născut aici și asta contează. Zoli e mândru că e din România și spune tuturor că este român”, a declarat bunicul starului din NFL.

Bunica e activă pe Facebook!!

Elisabeta Mesko și soțul ei și-au vizitat copiii și nepoții în anii trecuți, petrecându-și câte două-trei luni pe an în America. Atunci când sunt în România, nu vor să piardă niciun meci al lui Zoli, așa că și-au luat laptop și se uită la fotbal american pe internet. „La toate meciurile mă uit. De aceea am internet. Dacă e noaptea, la ora 3:00, ora României, nu contează, eu mă trezesc și mă uit. Și le trimit prietenilor pe facebook rezultatul după fiecare meci. Bineînțeles că o să ne uităm și la Super Bowl. Suntem pregătiți. Go, Patriots!”, a spus, plină de entuziasm, bunica lui Zoli.

Totul a început cu o boacănă

Wiliam Mesko spune că Zoltan s-a apucat de fotbal american după ce a spart un reflector din sala de sport a școlii. „Când juca soccer în sala de sport, a spart din greșeală un reflector. A dat atât de tare cu piciorul în minge, încât l-a spart. Iar profesorul de educație fizică i-a spus că are două variante: ori plătesc părinții paguba, ori se apucă de fotbal american”, a povestit, zâmbind, bunicul sportivului.

Bunicul e „leopard”

Chiar dacă face carieră în fotbalul american, Zoltan este un fan al „soccerului”, adică al fotbalului european. Se uită la meciurile naționalei și ale lui Poli Timișoara. Bunicul lui este și el microbist și a rămas „leopard”, adică fan al lui CFR Timișoara, chiar dacă echipa a ajuns în liga a patra. „Eu am ținut cu CFR Timișoara întotdeauna, pentru că m-am născut acolo, lângă stadion. Țineam și cu Poli, pentru că și ei sunt din Timișoara, dar echipa de suflet a rămas CFR-ul”, a spus Wiliam Mesko.

Zoli, alături de copiii bolnavi de cancer

Bunicii lui Zoltan sunt foarte mândri că nepotul lor își face timp și pentru voluntariat. „El are doi copii de care se ocupă. Le cumpără cărți, jucării… L-am întrebat de ce are două brățări, una roz și una albastră. Mi-a zis: «Asta albastră e de la un băiat bolnav de cancer și o port ca să nu uit de el, iar cea roz e de la o fetiță bolnavă de cancer». Merge săptămânal la ei, le citește, se joacă cu ei”, a povestit Elisabeta Mesko.

Regulile fotbalului de peste ocean

La fotbalul american, o echipă de 11 oameni are posesia mingii. Aceasta se numește offense (atac) și încearcă să avanseze cu mingea în lungul terenului fugind cu ea sau pasând-o. Scopul e să marcheze puncte trecând linia de scor și ajungând cu ea în endzone (zona de scor). Cealaltă formație (11 jucători) – defense (apărare) – încearcă să oprească trupa în ofensivă și să o facă să piardă posesia. Dacă reușește, rolurile se schimbă. Un meci e împărțit în patru sferturi de câte 15 minute. Fiecare echipă are în componență trei părți diferite : OFFENSE (atac), DEFENSE (apărare) și SPECIAL TEMS (echipa specială), care intră pe terenul de joc doar în situațiile când mingea va fi degajată. Timișoreanul Mesko joacă titular pe poziția de punter, adică, pe scurt, degajează mingea cât mai departe atunci când pericolul trebuie îndepărtat.

Zoltan era un copil excepțional, avea o ambiție foarte mare. A făcut primele patru clase în România. Când lua un 9, plângea, era nervos
Elisabeta Mesko, bunica lui Zoltan

După fiecare meci, când iese de la vestiare, are o răbdare inimaginabilă să stea de vorbă cu presa și cu copiii care vor autografe

Wiliam Mesko, bunicul lui Zoltan

300 de mii de dolari câștigă Zoltan Mesko într-un an

Publicat: 03 02. 2012, 10:05
Actualizat: 03 02. 2012, 13:59