Bellu promite transparență totală în relația cu federațiile, Lipă vrea să salveze Jocurile de la Rio. Punctele importante din emisiunea moderată de Țiriac

  • Ion Țiriac, fostul președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR) a moderat, la Digi 24,  o dezbatere cu iz de campanie electorală pentru postul lăsat vacant de Octavian Morariu, după demisia de la mijlocul lunii aprilie. Invitați au fost „oameni care vom rămâne în sport pentru totdeauna”.
  • Octavian Bellu și Elisabeta Lipă și-au susținut candidaturile, în timp ce fostul rugbist Adrian Alin Petrache, al treilea candidat pentru mandatul de doi ani ca șef al olimpismului românesc, a absentat de la dezbaterea de o oră și jumătate
  • Mihai Leu, Mariana Bitang, Carmen Tocală, Andreea Răducan, Viorica Susanu, Cristian Gațu, Camelia Potec, Gheorghe Hagi și alții au participat la dezbatere

Octavian Bellu vrea implicarea mai mare a federațiilor, comunicare, sprijin de la nivel central

Octavian Bellu, coordonatorul lotului național de gimnastică al României, a accentuat importanța muncii în echipă, a stabilirii unei bune comunicări și a stabilirii de noi parteneriate.  „Vreau să dovedesc că pot fi un președinte interactiv. Oricât de genial ar fi președintele Comitetului Olimpic, baza este la Federații. Federațiile trebuie întărite în mod real, ele dețin cheia perfromanței . Vreau ca toate hotărârile COSR să fie făcută cu Federațiile, în beneficiile Federațiilor, cu transparență totală și să scăpăm de teama de a spune lucrurilor pe nume”, a punctat Octavian Bellu.

Cel mai de succes antrenor din gimnastica românească, ale cărui merite organizatorice le-a recunoscut implicit și Elisabeta Lipă, contracandidata sa, care a dat ca exemplu programul „Caravana Gimnasticii” ce are ca scop atragerea copiilor în sală, își dorește o implicare a mai multor actori instituționali pentru redresarea sportului românesc în general . „La chimia performanței participă mulți actori. Comitetul Olimpic este un pilon, Ministerul Tineretului și Sportului este un alt pilon, dar sunt și alții – Ministerul Sănătății, administrațiile locale”.

Jocurile Olimpice de la Rio, salvate – obiectivul principal al Elisabetei Lipă

Elisabeta Lipă a decis să se implice în lupta pentru președenția COSR, dezamăgită de mesajele descurajante venite dinspre conducerea sportului românesc pentru viitoarea ediție a Jocurilor Olimpice de la Rio, din 2016. ” Am luat decizia de a candida când ni s-a cântat prohodul sportului românesc – la Rio nu avem nici o șansă. Vom mai lua medalii doar sporadic. M-am întrebat, dacă în locul sportivilor aș mai avea motivație să mai concurez.” a punctat Elisabeta Lipă, la Digi 24. „Când am ajuns la Dinamo, mi s-a spus că noi nu creștem juniori. Acum nu există secție la Dinamo în care să nu existe  2-3 grupe de juniori. Același lucru l-am făcut și la Federația de canotaj, nu la dimensiunea Caravanei Gimnasticii, e adevărat, dar susținem antrenamentele juniorilor. Cei 123 de membri ai COSR trebuie  să aleagă pe cineva care să poată facă treabă pentru ca noi să ne putem prezenta onorabil la Rio, așa cum ne-am obișnuit” a adăugat Lipă, vorbind despre o datorie a viitorului președinte al COSR de a duce mai departe o moștenire a anilor trecuți bogată în medalii și satisfacții oferite spectatorilor.  

„În 2018 nu ne mai permitem să ne îndoim de rezultatele din 2020! Nu avem voie să repetăm aceleași greșeli. Trebuie făcute lucruri concrete „, a punctat și Octavian Bellu, care a promis implicare pentru Rio, dar a vorbit și de un proiect pe termen mai lung, care vizează și următorul ciclu olimpic: „Mă voi zbate pentru  finanțare specială pentru cei care au perspective de medalii la Rio și nu uitați că cei care vor merge la Tokio sunt deja în pregătire și vreau să lucrăm și pentru acest obiectiv. Trebuie să ne prezentăm bine la Rio, trebuie să ne prezentăm bine la Tokyo”.

Reconversia profesională – o problemă ridicată de Camelia Potec

Una dintre marile teme de dezbatere a fost legată de perspectivele unui sportiv aflat la final de carieră. „Sunt mulți copii care cât stau în mediul junioratului nu își pun probleme despre ce vor face mai departe. Gândul lor este la performanță și școală. Își dau bac-ul, unii dintre ei dau la facultate. Unii nu. Nu sunt angajați nicăieri, pentru că ei vin de la cluburi, mai mici sau mai mari, care pot sau nu să îi susțină. Speranța lor este ca cineva să se ocupe și de ei. Am pierdut două campioane mondiale de tineret.  Cel care iese campion are un imbold de a continua. Cel care însă are un eșec, este tentat să spună >. Îl pierzi. Toată investiția se pierde”, a povestit Elisabeta Lipă.

Octavian Bellu a confirmat existența acestei problemei, punctând: ” Federația nu va putea rezolva problema reconversiei profesionale, decât dacă va avea bani. Dacă ne uităm bine la regulament, putem accesa bani direct din bugetul consolidat, fără intermediari precum Ministerul Tineretului și Sportului.Toți campionii olimpici trebuie să fie membri de drept ai Academiei Olimpice Române, să fie integrați în proiecte, care necesită prezența unor campioni olimpici în străinătate. Ce frumos ar fi ca șef de delegație să fie un Gruia, care să le amintească tinerilor de performanțele trecute. Ministerul Muncii are și el o responsabilitate în acest sector al reconversiei profesionale.”

„Octavian Morariu și-a dat demisia după o muncă foarte bine dusă la capăt” – Ion Țiriac, Digi 24

  • Octavian Bellu (63 de ani) este antrenorul lotului național de gimnastică feminină al României. A pregătit lotul național începând cu 1990, până în 2005, revenind în 2010 după o pauză de 5 ani. A fost recunoscut, în 2007, drept cel mai de succes antrenor al lumii, de către World record Academy, pentru cele 16 titluri olimpice și cele 279 de medalii obținute de sportivele sale la Campionatele Europene, Mondiale și Jocurile Olimpice. A fost introdus în Hall of Fame-ul gimnasticii în 2009, iar în prezent s-a implicat alături de Mariana Bitang și Sandra izbașa înproiectul „Cravana Gimnasticii” de atragere a fetițelor către sportul Nadiei Comăneci.
  • Elisabeta Lipă (49 de ani) este cvintuplă campioană olimpică la canotaj, titlurile sale fiind obținute la cinci ediții succesive ale Jocurilor Olimpice, între anii 1984 – 2004. A stabilit recordul de participări la întrecerile olimpice – șase. În martie 2009 a devenit președintele Clubului Sportiv Dinamo București și președinte al Federației Române de Canotaj.

articol scris de Cezara Paraschiv

Publicat: 25 05. 2014, 11:23
Actualizat: 25 05. 2014, 11:24