Ancelotti: viața în Galaxie cu zâmbetul pe buze! Cum e să-l pregătești zi de zi pe CR7

I se spune „Carletto” și, la 54 de ani, a antrenat printre cele mai importante echipe ale continentului. A câștigat campionate, cupe și Ligi ale Campionilor. Are fix 501 victorii în cariera de antrenor, din fix 879 de meciuri. Juventus, Milan, Chelsea, PSG și acum, de șase luni, la Real Madrid. Are multe de spus, pentru că a demonstrat destule. Un copil răsfățat al fotbalului încă de pe vremea când era jucător, Carlo Ancelotti pare logodit cu numele mari ale acestui sport. Financial Times (FT) a găsit ceva interesant la povestea de succes a omului de fotbal Ancelotti și l-a căutat la Madrid. Acolo unde a rezultat un dialog inedit cu managerul celei mai titrate echipe din lume, dar care, de 12 ani, caută să-și așeze în vitrină cea de-a 10-a Ligă a Campionilor!

  • A învățat meserie de la Arrigo Sacchi, care i-a implementat ideea că sistemul perfect pentru o echipă este 4-4-2
  • Când era la Parma, a tratat transferul lui Roberto Baggio. „Il Codino” a refuzat să joace vârf împins în clasicul 4-4-2 și a mers la Bologna. Unde a marcat 22 de goluri! Morala: niciun sistem nu este mai presus decât jucătorii pe care îi antrenezi
  • În „perioada AC Milan”, Ancelotti a mai învățat ceva: niciun sistem de joc  nu este mai important decât patronul clubului :)) Totul, după mai multe discuții cu Silvio Berlusconi
  • Managerul Carlo Ancelotti a explicat de ce e destul de ușor să antrenezi echipe mari și superstaruri precum Zlatan Ibrahimovici ori Cristiano Ronaldo: „În ziua de azi, jucătorii sunt profesioniști desăvârșiți! Pe vremea mea, ne antrenam din greu, dar nu aveam grijă la ce mâncăm sau la ce bem! Acum, starurile știu ce au de făcut și se comportă ca atare!”

Simon Kuper a ajuns în redacția Financial Times prin 1994, anul în care a câștigat și premiul „William Hill” pentru cea mai bună carte de sport, cu „Football against the enemy!”. O carte de recomandat, având în vedere că autorul are un punct de vedere inedit: expune păreri despre sport/fotbal din punctul de vedere al antropologiei, materie studiată de Kuper la Oxford și Harvard. Garanție suficientă, spunem noi, pentru a lectura cu plăcere un reportaj-interviu cu interlocutorii lui Simon. Cu atât mai mult când vine vorba despre Carlo Ancelotti, antrenorul lui Real Madrid, cea mai titrată echipă de fotbal din lume.


102 trofee interne și internaționale are Real Madrid în palmares, dintre care se disting cele 32 de titluri de campioni ai Spaniei, cele 18 Cupe ale Regelui și cele 9 Ligi ale Campionilor și tot atâtea Supercupe ale Spaniei! Ultimele trofee au fost campionatul și Supercupa, în 2012. Pe 6 martie, Real Madrid va aniversa 112 ani de la înființare


„Am toată puterea pe care o vreau! Pot decide oricând dacă facem antrenamentul la ora 6 dimineața ori la ora 21:00! Numai că nu e stilul meu să mă impun brutal! Mie îmi place să discut cu jucătorii, să-i conving că ceea ce le cer este tot ceea ce e mai bun pentru ei”. Carlo Ancelotti, 54 de ani. Antrenor la Real Madrid din iunie anul trecut. Se zice că atunci când un club ca cel de pe „Bernabeu” te caută, înseamnă că ai demonstrat ceva până atunci.


  • Carlo Ancelotti a semnat un precontract cu Real Madrid în 2006, dar Berlusconi, patronul Milanului, nu l-a lăsat să plece. Inedit este faptul că 2006 a fost printre puținii ani în care Ancelotti nu a câștigat nimic. Sezonul următor, însă, 2006-2007, a cucerit Liga Campionilor cu AC Milan, într-un meci revanșă cu Liverpool, scor 2-1. Doi ani mai devreme, englezii câștigaseră Liga la Istanbul, după ce echipa lui Ancelotti conducea la pauză cu 3-0! S-a terminat 3-3 după 90 de minute și 3-2 pentru Liverpool după penalty-uri

„Carlo, într-o zi tot vei antrena la Madrid”, i-a promis Perez după acel refuz, iar acum a fost momentul ideal. Ancelotti, antidotul perfect pentru plecarea lui Mourinho. Și, totuși, de ce e atât de căutat italianul?


  • Într-o lume plină de orgolii, Ancelotti știe să se adapteze oriunde, a notat Simon Kuper în materialul din FT. „În Anglia, echipele nu sunt chiar atât de pasionate de partea tactică!”. „În Franța avem echipe puternice fizic, dure, din cauză că acolo sunt foarte mulți jucători africani”. „Campionatul Spaniei are și el caracteristicele lui: aici cu toții au plăcerea de a juca fotbal! Trebuie să-ți adaptezi metodologia la aceste diferențe. Iar eu asta fac”, a completat tehnicianul. Și se pare că o face foarte bine. 
  • 11 trofee a cucerit Ancelotti cu cele patru echipe pe care le-a antrenat la nivel înalt: Juventus (1), Milan (6), Chelsea (3, foto) și PSG (1). Cu Milan a câștigat două ligi ale campionilor (2003 și 2007). El face parte din clubul select al celor care au câștigat Liga (Cupa) Campionilor atât ca fotbalist, cât și ca antrenor. A fost titular în finala AC Milan – Steaua 4-0, din 1989! A câștigat titlul cu Milan (2004), Chelsea (2010) și PSG (2013). Cu Juventus nu a reușit decât cucerirea Cupei UEFA Intertoto (1999). La începutul carierei a mai antrenat pe Reggiana și Parma

Nu doar capacitatea de adaptare îl recomandă pe Ancelotti pentru numele grele din fotbal. Ci și atitudinea lui. „Fotbalul e cea mai importantă chestiune dintre cele mai neimportante chestiuni de pe lumea asta”, obișnuiește să spună antrenorul. Așa se explică și faptul că după eșecul îngrozitor din finala Ligii de la Istanbul, pierdută în fața lui Liverpool după ce echipa sa conducea cu 3-0 la pauză, același Ancelotti a găsit resurse să meargă mai departe pentru ca, doi ani mai târziu, să mai câștige o finală, tot cu Liverpool (2-1). La câteva ore după partida de la Istanbul, italianul a putut fi văzut în holul hotelului, discutând cu apropiații despre obiectivele turistice ale orașului. Își făcuse treaba, acum se relaxa, chiar dacă pierduse. „Eu zic că echipa a jucat foarte bine. Dar când primești trei goluri în șase minute, e imposibil să mai schimbi ceva. E vorba de destin!”.


Dacă ar fi să numesc două meciuri în care echipa mea a jucat foarte-foarte bine, atunci unul dintre ele este cel de la Istanbul. Al doilea ar fi semifinala cu Manchester United din 2007 (3-0 la Milano, după ce în Anglia milanezii pierduseră, 2-3)
Carlo Ancelotti, antrenor Real Madrid


CE A ÎNVĂ‚ȚAT ANCELOTTI ÎN DIVERSELE ETAPE ALE CARIEREI DE ANTRENOR

  • De la Sacchi, omul care l-a adus la marele Milan de la finalul anilor 90 și care l-a luat secund, ulterior, la naționala Italiei, a înțeles că sistemul 4-4-2 este cea mai bună așezare pentru o echipă de fotbal
  • După ce l-a ratat pe Baggio, care nu voia să se plieze pe așezarea – ați ghicit – 4-4-2, pe care o implementase la Parma, Ancelotti a ajuns la concluzia că niciun sistem nu este mai presus de jucători. Asta pentru că, ajuns la Bologna, „Il Codino” a înscris 22 de goluri în acel sezon. „M-am privat singur de golurile alea”, a povestit Ancelotti.
  • Când a ajuns la Milan, și-a dat seama de altceva: niciun sistem de joc nu este mai important decât președintele/patronul echipei! „La Milan, a trebuit să mă pliez pe filosofia clubului: să jucăm pe atac! Așa voia Berlusconi. Prin urmare, am găsit o modalitate prin care Pirlo, Seedorf, Rui Costa, Kaka și Șevchenko să joace în același timp”.
  • În opinia sa, cei mai inteligenți fotbaliști sunt mijlocașii. Exemple? Pirlo, Xabi Alonso, Thiago Motta ori Deschamps. Toți mijlocașii. Pe ce post credeți că a jucat Ancelotti? Mijlocaș, evident.

GLUME CU BECKHAM
Pentru a reuși la cluburi atât de mari, italianul de 54 de ani a mai apelat la ceva: la umor. A râs atunci când Berlusconi i-a cerut o foaie cu echipa în vestiar, înainte de finala Ligii Campionilor câștigată în fața lui Juventus la penalty-uri, 3-2, după care acea hârtie a ajuns într-o carte a unui ziarist de casă de-al patronului. Evident, Berlusconi declara că foaia îi aparține! A mai râs apoi când, la Chelsea fiind, le-a cerut elevilor săi să aleagă singuri tactica înaintea finalei FA Cup din 2010, contra celor de la Portsmouth. „Jucasem deja 60 de meciuri în acel sezon, deci cred că știau ce aveau de făcut”. Chelsea a câștigat cu 1-0. La „multinaționala” Milan, Ancelotti s-a obișnuit să lucreze cu jucători de diverse naționalități. Și la Paris a fost la fel, dar el nu a văzut ceva dificil în asta, ci doar un alt motiv pentru o glumă: „Prima dată vorbeam cu italienii, în italiană. Apoi, discutam cu brazilienii, într-o pseudo-italiană, iar la final, când îi venea rândul lui Beckham (foto), mă foloseam de mormăieli și de gesturi” :)) Nota redacției, englezul îi este prieten bun lui Ancelotti!

CE L-A DERANJAT LA PSG
„Echipa era divizată pe criterii etnice. Aveam sud-americani, francezi și italieni. Sud-americanii jucau mai mult între ei, italienii, la fel. În plus, nu aveau o mentalitate de învingători. Erau obișnuiți să se antreneze două ore, după care abia așteptau să plece acasă. A trebuit să le explic că trebuie să se recupereze cum trebuie, ce au voie să mănânce și ce nu, când și cât să se odihnească… Un mare ajutor am primit de la Zlatan Ibrahimovic, un profesionist desăvârșit. Făceau cu toții ce vedeau la el. Ne-a luat 6 luni să avem rezultate”, și-a amintit „Carletto”. În 2013, PSG a câștigat campionatul după o pauză de 19 ani!

CUM E SĂ‚ ANTRENEZI SUPERSTARURI
„Pentru mine, a-l antrena pe Cristiano Ronaldo e la fel cu a-l antrena pe Morata ori Carvajal. Mai mult, cu starurile e mai ușor de lucrat, pentru că de obicei sunt profesioniști desăvârșiți! Nu am nevoie să-i controlez viața personală, pentru că el știe mai bine ce are de făcut. Și o face foarte bine!”, spune Ancelotti.


Bale s-a acomodat foarte repede, pentru că este un băiat modest, nu e deloc pretențios. Job-ul meu este să-l fac să se simtă bine pe teren, iar noi avem mulți jucători care vorbesc engleza. În plus, el a început să învețe spaniolă!
Carlo Ancelotti, antrenor Real Madrid


CUM SE MANAGERIAZĂ‚ PRESIUNEA LA CLUBURILE MARI
În acest moment, Real Madrid este implicată pe trei fronturi: campionat, cupa Spaniei și Liga Campionilor. Și trebuie să le câștige pe toate! Cum suportă „Carletto” presiunea? „Mă descurc cu ea… Am învățat asta din experiență. Nu intru în depresie după un rezultat negativ, dar nici nu mă bucur excesiv după vreun mare rezultat. Nu simt că ar fi presiune prea mare pe umerii mei, pentru că îmi place ceea ce fac. E normal ca un antrenor să aibă parte de presiune!”.


ÎN LOC DE CONCLUZIE, O POVESTE CU MOURINHO

Poate pentru mulți e greu de crezut, dar între Ancelotti și Mourinho (foto) există o relație specială. La care țin amândoi și pe care au consolidat-o în timp. Simon Kuper l-a întrebat pe actualul antrenor al Realului despre relația acestuia cu fostul antrenor al Realului. „În 2010, Interul lui Mourinho a jucat cu Chelsea, echipă la care eram eu. La partida de pe Meazza, l-am abordat pe tunel pe Jose și i-am propus un pact: să nu ne mai vorbim de rău niciodată între noi sau echipele pe care le antrenăm. Șase cuvinte, o strângere de mână și, în zece minute, am avut o înțelegere!”. Rezultatul? Chelsea a câștigat Premier League, iar reacția lui Mourinho a fost: „Șampanie!”. După ce Inter a câștigat Liga în acel an, Ancelotti i-a întors-o: „Șampanie, dar nu prea multă!”. Cam atât. Deocamdată. Sâmbătă, Realul are meci în campionat, cu Granada. Iar în februarie, optimile Ligii, contra lui Schalke 04. Cu siguranță, le va înfrunta pe toate cu o super-echipă, dar și cu zâmbetul pe buze.

 

  

 

 

 

 

 

Publicat: 25 01. 2014, 08:10
Actualizat: 26 01. 2014, 12:08