Acum 50 de ani în presa de sport: un minut de adevăr cu Petschovski și Ioan Chirilă. Plus: cum să-ți faci o săniuță, premiile la Pronosport și altele…

Acum fix 50 de ani, pe 24 decembrie 1963, tot într-o marți, ziarul „Sportul popular” apărea în 8 pagini, la prețul de 25 de bani. Numărul 4364. Nu eram născut atunci. L-am răsfoit astăzi cu atât mai fascinat de hârtia îngălbenită, praful așezat pe pagini, printre rândurile înghesuite în pagină la fel de fascinant, chiar dacă fără laptopuri și tipar offset. Nici un cuvânt despre Crăciun, dar o sumedenie de texte de arhivă, mai valoroase cu fiecare zi ce trece peste ele. Ioan Chirilă, Petre Gațu, Hristache Naum, Mircea Tudoran sunt printre numele care semnează în ziarul de acum 50 de ani.

Pe Ioan Chirilă l-am găsit într-un colțișor din pagina 5. Sub titlul „Un minut de adevăr”, nea Vanea a scris un dialog cu Iosif Petschovschi, pe care îl reproduc integral în continuare. Petschovski avea 42 de ani și își încheiase de doi ani cariera de jucător, cu șase titluri în palmares (unul cu CAO, trei la UTA și două la CCA) și 32 de meciuri la națională. Ioan Chirilă avea 38 de ani.

UN MINUT DE ADEVĂ‚R

A fost ieri Petschovski în București. E același. Nu poate sta o clipă locului. În numai un minut și-a săltat și și-a tras de 20 de ori pălărioara tiroleză. 
– Ce faci bătrâne?
– Umbră gazonului.
– Lasă gluma. Ce-ți face Cugirul?
– Locul 5, la 3 puncte de lider… Dar mi-e greu.
– De ce?
– Nu pot să fiu antrenor.
– ??
– Mă fură jocul. Sunt încă fotbalist. Nu pot privi din tribună. Mă furnică tot corpul. Și-atunci dau jos treningul. Și jocul începe. Și ne-apucă noaptea. Și uit că în vestiar am vorbit de 4-2-4. Uit totul. Mă uit în dreapta și-l văd pe Mercea. Mă frec la ochi: nu e Mercea. E Nițu…
– Bine, dar…
– Nici un dar. Deocamdată nu pot. Crede-mă. Nu pot!! Nici arbitru n-aș putea să fiu. Sînt sigur că dacă mingea ar veni spre mine, n-aș sări să-i fac loc. Am „divorțat” prea devreme.
– Și?
– Vreau să bag din nou formele. Vreau să joc.
– Bine, dar ai 43 de ani…
– Fugi de-acolo! 42!! Ai să spui că e tot una, dar nu e așa. Buletinul spune una, în schimb arterele, și mai ales inima…
– Să știi că scriu toate astea…
– Scrie. Dar să nu uiți să adaugi că la ultimul antrenament am alergat 2.25 pe 800 m.
– Scriu. Negreșit. 
– Bate palma!
O fi glumit „Bătrînul” ?!
Și Petschovski a pornit ca din pușcă pe trepte, rotindu-și pălărioara tiroleză.

IOAN CHIRILĂ‚

Născut la Timișoara, Petschovski a ajuns simbolul fotbalului arădean. Clubul la care a scris istorie, UTA, i-a ridicat o statuie. În 1968 se stingea din viață la doar 47 de ani din cauza unei boli nemiloase. Decesul său a fost anunțat pe stadion, pe 6 octombrie 1968, în timpul meciului UTA – Poli Timișoara, tribunele amuțind. 

Pe prima pagină, o fotografie încearcă să ne prezinte Poiana Brașov, ediția de acum 50 de ani. Încearcă, pentru că în anii 60 fotografiile nu erau ceea ce înseamnă astăzi. Sub fotografie, Gheroghe Epuran nota despre actuala stațiune de top a României: „Poiana Brașov cunoaște o vie animație pe timp de iarnă. Aici, își dau întâlnire zeci de iubitori ai schiului care, pe pârtiile argintii își dispută întâietatea în numeroase concursuri. Fotografia noastră reprezintă o imagine sugestivă din Poiana Brașov, la sfârșit de săptămână, când amatori de schi din localitățile de la poalele stațiunii – și chiar din așezări mai îndepărtate – vin aici, să-și petreacă o zi de neuitat în mijlocul naturii”. 

Hristache Naum povestește ceva mai jos „Instantanee de sezon” – o incursiune într-un magazin de articole sportive și într-o sală de sport din Arad și Timișoara„Am vândut în prima zi de ninsoare 250 de săniuțe, 15 perechi de schiuri, 80 de patine, 300 de bocanci de schi și ghete pentru patine ș.a.”, face bilanțul tov. Ion Tomuta, responsabilul magazinului de desfacere a materialelor sportive Arad. Și cum stocul de săniuțe părea pe epuizate, în pagina 2 inginerul C. Cizmalu prezintă, cu machetă cu tot, cum „Să ne facem singuri o săniuță – sfaturi practice”. 

MECI PE 29 DECEMBRIE

Mai că nu-ți vine a crede că ești în 1963 când ajungi în pagina 5 și dai peste o mică știre intitulată DINAMO PITEȘTI – STEAUA, AMÎNAT PENTRU DUMINICĂ‚ 29 DECEMBRIE”. Hm, iată că se poate – și nu cred că vremea era mai bună, terenurile mai bine îngrijite sau instalația de încălzire a gazonului pornită. Explicația e simplă: „Noua amânare este cauzată de faptul că fotbaliștii militari n-au putut să se întoarcă în timp util de la turneul din R.D. Vietnam”. Iar „Clubul organizator Dinamo Pitești a asigurat federației de specialitate că va lua toate măsurile ca terenul de joc să se prezinte în bune condițiuni în ziua meciului cu Steaua”. Deasupra, într-un dialog cu Mircea Tudoran, antrenorul de atunci al Stelei, Gheorghe Ola, povestește într-un dialog cu Mircea Tudoran aventura întoarcerii din Vietnam: „Trebuie să știți că și în acea parte a lumii, ca și aici, la noi, condițiile de decolare a avioanelor au fost foarte mult îngreunate din cauza timpului nefavorabil. După terminarea turneului din R. D. Vietnam, am plecat cu avionul spre Pekin. Am făcut o escală de o noapte la Uhan, după care marți am sosit în capitala R. P. Chineze. A trebuit să așteptăm câteva zile decolarea avionului. Noi, adică Crăiniceanu, Koszka, Fl. Voinea și cu mine, am reușit să plecăm mai devreme. Ceilalți au plecat probabil azi și vor sosi mâine la București”. Via Moscova…

COMBINĂ‚ MUZICALĂ‚ CU MAGNETOFON MOBIL, RADIO ȘI PICUP

Lângă reclama la Perlan, se regăsesc premiile la loterie. Reportul la Pronoexpres era de 336.210 lei. La concursul special Pronosport se acordaseră premii deosebite: 2 autoturisme Trabant, 1 scute Cezeta, 1 combină muzicală Tesla-Viola cu magnetofon mobil, radio și picup, 1 motocicletă Tenace 125cmc, 1 televizor Rubin 102, 1 televizor Temp 6, 1 magnetofon Tesla, 1 aparat de radio Darelee cu picup, 2 magnetofoane Tesla-start cu tranzistori, 2 ceasornice de mână Tellus, 2 ceasornice de mână Golda, 2 aparate de radio București 500, 2 aspiratoare Ceaica, 1 perie electrică de lustruit parchet, 1 ceasornic de mână Solida, 10 biciclete Carpați 7/8, 1 ceasornic de mână Le Jeux, 1 ceasornic de mână Cimer, 10 stilouri Montblanc 254, 10 stilouri Pelikan cu peniță de aur, 10 ceasornice deșteptătoare de voiaj. 

În fotalul internațional știrile erau (aproape) aceleași: multe surprize în campionatul italian, Rouen învinsă pe teren propriu cu 4-0, Real Madrid învinsă, FC Zurich eliminată din Cupa Elveției, Tottenham se menține în fruntea clasamentului. Un veritabil livescore și live blog în versiune de acum 50 de ani…

 

Publicat: 24 12. 2013, 16:52
Actualizat: 24 12. 2013, 16:53