De pe uliță, la Academie! Povestea fabuloasă a ”Micului Hagi” de la Ruginoasa. Cum a primit un copil șansa vieții în fotbal | EXCLUSIV

La doar 13 ani, un copil din comuna ieșeană Ruginoasa, legitimat la clubul local Unirea, a avut parte de șansa vieții. Crescut de la 6 ani pe ulițele comunei, Dănuț Nechifor a ajuns la 13 ani să fie considerat un real talent, iar specialiștii de la Academia Gheorghe Hagi au pus deja ochii pe el. Și l-au transferat.

Reprezentanții Academiei Hagi au organizat o selecție în luna decembrie, la care au chemat 12 dintre cei mai buni copii de la grupa 2007 din toată țara. După o săptămână de probe și antrenamente, o comisie formată din tehnicieni români și străini au ales 3 jucători, între aceștia regăsindu-se și Dănuț Nechifor, de la Unirea Ruginoasa.

Elev în clasa a VI-a la școala din Ruginoasa, puștiul de 13 ani, nu este la prima experiență la Academia lui Gheorghe Hagi. A mai fost și în urmă cu câțiva ani, a stat o perioadă, dar a fost rechemat acasă de către părinți, ”fiind prea micuț”.

Cei de la Hagi nu au renunțat însă la ideea de a-l transfera. Și cum Dănuț a impresionat prin joc anul trecut, la turneul final al Cupei Satelor ce a avut loc în județul Constanța, la Cumpăna, chemarea la trial și selecționarea acestuia au venit firesc.

Imediat după sărbători, părinții lui Dănuț au primit un telefon de la academie, fiind înștiințați că fiul lor va începe de luni marea aventură la ”Gică Hagi”.

Tată lui Dănuț, nimeni altul decât primarul comunei Ruginoasa, Dănuț Nechifor, a rămas surprins când a fost sunat de la Academia Hagi.

”Dănuț a mai fost la Academia Gheorghe Hagi în urmă cu câțiva ani, a stat un an și jumătate acolo, dar l-am adus înapoi acasă, pentru că era prea mic. Îl duceam doar la meciurile oficiale și la turnee. După Cupa Satelor, competiție pe care noi am câștigat-o în județul Constanța, s-au interesat din nou de el. Am rămas surprins când am aflat că este chemat la selecție.

În prima parte a lunii decembrie a mers acolo, a intrat în programul academiei timp de șapte zile, a dat mai multe probe, iar pe 4 ianuarie am primit un răspuns că a fost selectat pentru transfer. Din ce știu, la trial au participat un coordonator spaniol, un preparator fizic portughez și antrenorul. Pe 4 ianuarie m-a sunat cel care se ocupă de transferuri și de învățământ la academie. De luni intră în programul lor. Ne-am bucurat, normal, pentru că este o șansă imensă de a progresa în carieră”, a declarat pentru ProSport tatăl Dănuț Nechifor.

Cele mai bune condiții pentru copii

Acesta a acceptat să-și trimită fiul departe de casă și pentru că Academia Hagi le oferă copiilor toate condițiile, nu doar din punct de vedere fotbalistic.

”Nu am emoții, am văzut ce este acolo. Este singurul loc din țară unde îți dai copilul în siguranță. La un moment dat i-am întrebat pe cei de la academie ce se întâmplă cu copilul seara, în cameră, dacă i se face rău, dacă are febră, dacă îl doare capul. Ce se întâmplă cu el noapea? La GMG Hotel, acolo unde stau ei, au în permanență medic de familie, asistent medical. Zi și noapte au medic la dispoziție, ceea ce este foarte important. Cei mici au absolut toate condițiile. Să fie sănătos e cel mai important.

Dacă muncește și este serios are șansa ca la 16-17 ani să debuteze în Liga I. Ca părinte, m-am întristat că pleacă, pentru că va rămâne casa goală, vom rămâne doar eu și soția. Ne va fi foarte greu. Dar el e obișnuit cu plecările, a fost în turnee. Sper să se adapteze foarte bine. A fost și dorința lui să plece și probabil va trece mai ușor peste absența părinților”, a spus tatăl lui Dănuț.

”E un vis împlinit! Vreau să debutez în Liga I la 17 ani”. Ce vrea să-l întrebe pe Gheorghe Hagi

Dănuț spune că prezența sa pe lista celor trei copii selecționați pentru a fi tranferați la academie reprezintă un vis împlinit și a dezvăluit care sunt idolii săi.

”Sunt foarte fericit că am fost selecționat. O să fiu concentrat pe ce am de făcut acolo. Au fost antrenamente foarte intense, s-au bazat mai mult pe tehnică, au fost diverse exerciții, dar am făcut față. E un vis împlinit, imi doream să merg acolo”, a declarat pentru ProSport Nechifor junior, care a dezvăluit ce îl va întreba pe Gheorghe Hagi, în momentul în care îl va cunoaște personal, la academie.

”Nu am avut ocazia să-l văd pe domnul Hagi în față, abia aștept. Dacă o să-l văd în față, o să-l rog să-mi spună un sceret al fotbalului. Îmi doresc să-i calc pe urme și să ajung un fotbalist mare. Va fi greu acolo, fără părinți, dar sunt obișnuit departe de casă, am mai stat”, a mai spus acesta.

Tânărul fotbalist de la Unirea Ruginoasa îi are ca idoli pe Ianis Hagi, Florinel Coman și Kylian Mbappe, iar obiectivul său este să debuteze în Liga I la 17 ani, iar apoi să facă pasul la echipa națională.

”Obiectivul meu este să debutez la 17 ani în Liga I, iar apoi să ajung la echipa națională. Postul meu este de mijlocaș central, număr zece, iar idolul meu este Ianis Hagi. Din țară îmi place mult de Florinel Coman, de la FCSB, iar dintre fotbaliștii străini îmi place foarte mult de Kylian Mbappe”, a mai spus viitorul fotbalist al Academiei Hagi.

Antrenorul care l-a crescut pe Dănuț Nechifor: ”E un real talent. Lovește mingea impecabil cu ambele picioare, o calitate pe care rar o întâlnești la un copil de vârsta lui”

Costel Cerneuțanu este antrenorul care l-a crescut și l-a format pe Dănuț Nechifor, de la vârsta de 6 ani. Acesta spune că viitorul fotbalist al Academiei Hagi are o calitate rar întâlnită la această vârstă: lovirea impecabilă a mingii cu ambele picioare.

”Cu Dănuț lucrez de la 6 ani, de când a început fotbalul. E al șaptelea an de când lucrez cu el. E un real talent. Tehnica e principala lui calitate, lovește mingea impecabil cu ambele picioare, o calitate pe care rar o întâlnești la vârsta lui. Are și forță, stă bine pe ambele picioare. Se poate spune că este micul Hagi de la Ruginoasa”, spune Costel Cerneuțanu, cel care este ajutat în pregătirea copiilor la Unirea Ruginoasa de către fiul său, Silviu Cerneuțanu.

Alți patru copii monitorizați de cluburi din țară

În afara lui Dănuț, mai sunt și alți copii de perspectivă la Unirea Ruginoasa, de la grupele 2006 și 2007, monitorizați pentru a fi transferați la alte academii din țară. Aceștia sunt Iulian Curcă, care este și convocat la echipa națională, Florin Doroftei, Alin Bostan, Ionuț Oloeru, primii doi fiind premiați la turneul final al Cupei Satelor de anul trecut. Curcă a fost desemnat cel mai bun jucător, iar Doroftei a ieșit golgeterul turneului final.

”Recent am avut o întâlnire cu Silviu Bogdan, cel care a făcut proiectul academiei de la Craiova. A venit la Ruginoasa și am vorbit despre ceilalți patru copii talentați pe care îi avem la grupa 2006. Să vedem unde îi dăm. Nu știu dacă la Craiova, el a avut contacte și cu CFR Cluj. Sunt copii foarte buni, vor merge și ei la o academie pentru a avea cele mai bune condiții să crească, să se dezvolte”, a mai spus primarul Nechifor, care a fost completat de antrenorul Costel Cerneuțanu: ”Toți acești copii ar trebui să treacă la un alt nivel de pregătire, la un alt nivel decât putem face noi aici”.

Micuții fotbaliști, în cantonament la Ruginoasa

Dovada că la Ruginoasa se lucrează intens și serios este faptul că antrenorii Costel și Silviu Cerneuțanu i-au băgat în cantonament pe 20 dintre cei mai buni copii din comună, de la grupele 2006 și 2007. Primarul le-a pus la dispoziție toate condițiile pentru un stagiu de pregătire reușit.

”Am ales 20 de copii de la grupele 2006 și 2007, copii care promit. Și am intrat în cantonament aici, la Ruginoasa. Copiii au avut cele mai bune condiții, masă, cazare, sală de forță, totul a fost asigurat. Am făcut câte două antrenamente pe zi, unul fizic dimineața, iar după amiaza am ieșit pe teren să lucrăm la partea tehnică”, a precizat antrenorul Costel Cerneuțanu. La final de stagiu, copiii și-au luat rămas bun de la colegul lor Dănuț, care va pleca la Constanța.

Proiect început în urmă cu șapte ani

Primarul comunei, Dănuț Nechifor, spune că aceste roade sunt culese după o muncă de șapte ani cu o generație de copii.

”Am început un proiect acum aproape 7 ani. S-a muncit mult cu acești copii. Costel Cerneuțanu și Silviu Cerneuțanu au muncit foarte mult cu ei, au pus mult suflet, fac asta din multă pasiune. Și dacă pui suflet și pasiune, dacă lucrezi cu copiii, rezultatele se văd. E un lucru nemaipomenit la noi, pentru că nu se face fotbal pe bani. Copiii nu plătesc la noi. Ajunge și joacă cel care merită, iar în față ajung cei mai buni”, spune primarul Nechifor.

În cărți pentru un nou succes în Cupa Satelor

Ruginoasa este în cărți pentru un nou succes în Cupa Satelor, competiție pe care a câștigat-o anul trecut. La ediția 2019-2020, Ruginoasa a câștigat faza județeană după ce a învins în finală comuna Popricani cu scorul de 1-0. ”Mă bucur că și generația 2007 are șanse să câștige Cupa Satelor, poate ajungem din nou la faza finală pe țară, să câștigăm din nou. Ar fi unic pentru noi. Am fost campioni, am fost alături de echipa națională anul trecut. Copiii au zburat pentru prima dată cu avionul, au mers la Oslo cu echipa națională, au văut locuri interesante în Norvegia. Și când am ajuns la stadionul din Oslo, galeria României a scandat «Ruginoasa, Ruginoasa!». A fost  experiență incredibilă pentru noi!”, a conchis edilul comunei Ruginoasa.

 

Publicat: 09 01. 2020, 18:24
Actualizat: 09 01. 2020, 18:37