O stea uitată! El e unicul fotbalist din istoria României care a cucerit titlul de golgheter în trei rânduri, cu două echipe diferite: „U” și CFR!

Mihai Adam este unicul fotbalist din istoria României care a cucerit titlul de golgheter în trei rânduri, cu două echipe diferite: „U” și CFR! Niciuna dintre concitadinele clujene nu făcea parte atunci din elita fotbalului autohton.

„A devenit la 34 de ani pentru a treia oară golgheterul țării, performanță depășită doar de Gheorghe Constantin și de Ion Oblemenco (de patru ori), dar la ce echipe? Steaua și Craiova! Important, nu? Ultimii doi au fost victimele faptului că proveneau de la echipe de provincie. E un lucru unicat că nu au cochetat cu echipa națională. A fost un vârf complet! Dar ca la noi la nimeni …”, sublinia doctorul Constantin Rădulescu în cartea sa, „O viață închinată fotbalului”.

Mihai Adam (71 de ani), căci despre el este vorba, este unul dintre cei mai prolifici marcatori din istoria primei divizii românești. A fost de trei ori cel mai bun marcator al țării, de două ori cu „U”, în edițiile 1964-1965 și 1967-1968, și încă o dată cu CFR, în campionatul 1973-1974. Astăzi, Adam este țintuit, la braț cu soția sa, în propria suferință, iar orice tentativă de a-i lua un interviu se lovește de refuzul consoartei. O problemă intimă, despre care toți foștii săi colegi evită să vorbească. „Mihai a venit la noi de la Câmpia Turzii, din eșalonul al doilea. Era un băiat modest, care visa să joace la «U» și să termine o facultate. Lucru care s-a și întâmplat. El a devenit ulterior inginer mecanic”, își amintește fostul său antrenor, venerabilul Nicolae Szoboszlay, despre Mihai Adam, un fotbalist provenit dintr-o familie cu 11 frați și condiții de viață precare, care la 22 de ani își punea „șapcă roșie”.

Puncheur ocolit de națională

Szoboszlay dezvăluie și calitățile fostului golgheter. „Avea forță, detentă, lovitură de cap extraordinară, pe de o parte, dar și tehnică în regim de viteză și simțul porții. Era robust, foarte bine clădit. A fost printre puținii fotbaliști compleți ai țării”, susține antrenorul emerit. Cu toate acestea și în ciuda celor trei titluri de golgheter cucerite, dar și a eficienței sale proverbiale, Adam n-a ajuns la națională și nici la una dintre echipele mari ale campionatului. „Atunci nu exista mirajul banilor și lui îi convenea situația de la «U» sau, ulterior, de la CFR. La „studenți” a terminat o facultate care l-a ajutat mai târziu să profeseze, iar în Gruia avea asigurat un loc de muncă. Erau argumente realiste în vremea aceea pentru a nu fi tentat să pleci. În plus, nici nu avea cine să-l propună sau să insiste pentru el pe atunci”, explică Szoboszlay.

Le-a dat șapte „câinilor” într-un an!

Mihai Adam povestea într‑un interviu acordat în urmă cu 11 ani felul în care a izbutit să câștige primul titlu de cel mai prodigios marcator al Diviziei A. „Am reușit și datorită conlucrării cu Zoli Ivansuc. În careul advers mă simțeam în largul meu. Fără falsă modestie, pot să spun că dominam lupta aeriană, fiind posesorul unei detente de invidiat, iar în jocul pe jos găseam cele mai bune căi de rezolvare a duelurilor unu la unu, pe care le câștigam mai mereu. În fața porții nu ezitam, trăgeam din orice poziție, pentru că simțeam unde și când trebuie să șutez. Eram un atacant oportunist, știam când trebuie să iau jocul pe cont propriu, și de multe ori acest lucru mi-a reușit”, spunea Adam, care a rememorat două episoade antologice din sezonul 1967-1968, când a ieșit din nou primul în ierarhia înaintașilor, ambele petrecute în partidele cu Dinamo.

„În tur, Nelu Nunweiller m-a primit «bine», spunându-mi: «Ce vrei să faci, măi, uscatule, pe-aici, pe lângă mine ?». Nu știu ce făcusem, dar scorul a fost 4-2 pentru noi, iar eu am înscris toate golurile! Asta este jumătatea poveștii, pentru că a venit și returul, la Cluj. Aici am bătut Dinamo cu 5-0 și de data aceasta am marcat trei goluri. Nu îmi venea să cred. Într-un singur sezon, în două confruntări, am reușit să marchez celebrei echipe bucureștene care «tăia și spânzura» în campionat nu mai puțin de șapte goluri. În scurt timp, această performanță a făcut ocolul țării și toată lumea era curioasă să-l vadă pe autorul acestei minuni”, jongla pe atunci Adam cu amintirile.

Recordurile lui Mihai Adam

– A marcat 160 de goluri în prima ligă, depășindu-l pe Titus Ozon, după 15 ani în care acesta a deținut supremația pe plan național.
– În sezonul 1973-1974, când a ieșit pentru a treia dată golgheter, a marcat de 23 de ori, cu trei reușite mai mult decât jumătate din toate golurile CFR-ului din acel sezon, când echipa din Gruia se salvase in extremis de la retrogradare.
– A marcat 108 goluri, în 226 de partide de campionat, pentru „U”, pentru care a jucat nouă ani.
– A „perforat” de 50 de ori porțile adverse, în 114 partide la CFR, toate în Liga I.

4 partide a strâns Adam în cupele europene, toate în tricoul lui „U”, marcând și un gol

9 selecții a adunat Adam în naționala Under 23 a României, înscriind două goluri

Mihai Adam duce dorul derby-urilor de altă dată dintre „U” și CFR

CV Mihai Adam
Data și locul nașterii:
3 iulie 1940, la Câmpia Turzii

Echipe:
1957-1962 ISCT
1962-1972 „U” Cluj
1972-1976 CFR Cluj

* După retragere, a profesat ca inginer, în paralel fiind și arbitru internațional

„A fost printre cei mai mari atacanți din istoria fotbalului nostru, un om extrem de modest și de serios. Sârguința și perseveranța l-au ajutat să-și pună în valoare extraordinarele calități și să fie prolific în fiecare sezon!”, Remus Câmpeanu, fost căpitan „U” Cluj

Publicat: 18 11. 2011, 09:55
Actualizat: 18 11. 2011, 09:57