Lecție de viață! O „sărăriță” i-a smuls brațul, iar în culturism a găsit puterea de a nu renunța. FOTO ȘI VIDEO IMPRESIONANTE

Ionel Statache este un tânăr din comuna Suraia pe care viața l-a pus la grea încercare. Acum șase ani a rămas fără brațul drept, în urma unui accident de muncă. I-a fost smuls de o „sărăriță”, o mașină care împrăștie material antiderapant pe timp de iarnă. O duce greu, dar nu se plânge. În urmă cu trei ani s-a apucat de culturism, iar în 2019 a câștigat prima competiție.

Avea 20 de ani când s-a angajat. Acasă nu o duceau grozav cu banii și s-a gândit că ar fi un bun prilej să-și ajute familia. A terminat liceul și o școală profesională și are diplome de mecanic auto și de specialist în transporturi. Prima slujbă a fost șofer de camion. A apucat să lucreze doar o săptămână.

„S-a întâmplat pe 26 ianuarie 2014. A fost un accident de muncă. Lucram ca șofer pe camion, iarna mă ocupam cu deszăpezitul pe sărăriță, iar într-o fracțiune de secundă am alunecat înăuntru și mi-a smuls mâna pe loc. Am strigat să oprească mașina… după aceea nu-mi mai amintesc nimic”, a declarat Ionel Statache în reportajul impresionant din „Monitorul de Vrancea”.

„Viața mea a devenit foarte grea”

A fost operat de urgență și s-a chinuit o lună și jumătate prin spitale. Medicii i-au spus că trebuie să-și monteze o proteză. Părinții plângeau ori de câte ori îl vedeau.

„Pentru părinți a fost un șoc… am plecat de acasă normal, și m-am întors numai cu o mână. A fost un șoc și pentru mine. De atunci, viața mea a devenit foarte grea…”, a declarat oftând Ionel.

Părăsit de „prieteni”… 

Ionel Statache a trebuit să adapteze la noua viața. Nu i-a fost deloc ușor, ba a avut chiar momente când a fost la un pas să renunțe. A căzut pe stradă și a ajuns din nou la spital. Doar familia i-a fost alături.

„Mulți nu prea mă mai bagă în seamă, absolut deloc și cred că problema este mâna, probabil că le este rușine cu mine”, a declarat tânărul.

Ionel Statache a ajuns la sala de sport „de nevoie”

Ionel Statache a fost nevoit să meargă la sala de sport. Proteza era mult prea grea și avea nevoie să-și întărească umărul. A început antrenamentele acum trei ani.

Când l-a văzut cât este de determinat, antrenorul Florin Ancuța l-a încurajat să muncească mai mult și l-a îndrumat.

Pe 13 aprilie 2019 a participat la primul concurs de culturism și s-a pregătit intens pentru această competiție. A lucrat toate grupele de mușhi, dar a avut mare grijă și la alimentație. A mâncat multe legume și carne și a renunțat la dulciuri și grăsimi.

„La competiție am fost foarte emoționat pentru că atunci când ești altfel se uită toți la tine și își pun întrebări legate de cum și ce fel faci ca să te descurci. Când am apărut pe scenă însă, am avut parte de o reacție foarte frumoasă din partea oamenilor, au început să mă aplaude și să mă felicite pentru ceea ce fac. Am obținut locul 1”, povestește emoționat Ionel în „Monitorul de Vrancea”. A fost prima oară când a zâmbit, în timpul dialogului.

Proteza nu se mai potrivește

Sportul i-a adus lui Ionel și o problemă. În acest moment nu mai poate folosi proteza. Din cauza exercițiilor, brațul i s-a mărit, iar dispozitivul medical nu se mai potrivește.

„Proteza pe care o am eu este mioelectrică, cu acționare electrică, se mișcă adică. Acum nu o mai pot purta pentru că, tot făcând exerciții, mi s-a mărit brațul. Sunt nevoit să o schimb, trebuie să merg la București. O dată la 3 ani merg să-mi schimb proteza. Pe asta o am de 1 an și jumătate, și trebui să mai aștept 1 an jumătate ca să merg să o schimb”, a povestit sportivul.

La 26 de ani, Ionel este pensionat pe „caz de boală”. Gradul de handicap nu-i permite să muncească, dar nu vrea să obțină bani din milă. Își dorește un dram de respect din partea celor din jur. Și vrea să continue să mergă la sală și la competiții de culturism.

Publicat: 06 01. 2020, 17:52
Actualizat: 06 01. 2020, 23:30