ProSport 25. 2003 – Un uriaș, Valeriu Calancea, și paletă de aur, Otilia Bădescu

În ziua de 17 mai 2003, în Statele Unite ale Americii, la Pittsburg, marele campion român Leonard Doroftei își pune în joc centura pe care o deținea, la categoria semi-ușoară, adversar fiindu-i Paul Spadafora.

Doroftei deținea titlul mondial la profesioniști din 5 ianuarie 2002, iar americanul Spadafora avea să se dovedească un pugilist deosebit, meciul terminându-se la nedecis.

Fusese o luptă pentru unificarea titlurilor WBA și IBF, Leonard al nostru reușind astfel păstrarea celui cucerit în versiunea WBA.

Un uriaș, Valeriu Calancea, și paletă de aur, Otilia Bădescu

Din păcate, în ziua de 25 octombrie 2003, la București, Doroftei nu reușește să intre în limitele categoriei, pierde proba cântarului și, implicit, posibilitatea de a-și apăra centura de campion al lumii. De altfel, în anul următor, 2004, din nou în America, la Atlantic City, Leonard pierde primul său meci la profesioniști, în fața lui Arturo Gatti, în încercarea de a își recuceri titlul mondial, și se retrage apoi din activitate.

Și totuși, 2003 a fost un an mai degrabă bun pentru sportul românesc. Marcat de evenimentele carierei lui Leonard, anul a însemnat, totuși, mai mult decât box.

Otilia Bădescu a devenit campioană europeană la tenis de masă! Participând, într-o carieră care i-a permis să joace până la 37 de ani, la patru ediții ale jocurilor olimpice, Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000 și Atena 2004, Otilia obținuse prima medalie la seniori, una de bronz, în proba individuală a Mondialelor, la Göteborg , în 1993. Era prima medalie pentru România într-o mare competiție, la 35 de ani distanță de la performanța uriașei Maria Alexandru!

De altfel, Otilia Bădescu se află în “Hall of fame”-ul tenisului de masă, alături de marile jucătoare care au scris istorie pentru România în acest sport, precum Ella Zeller Constantinescu, Angelica Rozeanu și Maria Alexandru.
2003 a fost și anul senzaționalului halterofil Valeriu Calancea care cucerește două medalii de aur la Campionatele Mondiale de la Vancouver.

Sportivul, puțini știu asta, trecuse pe jos granița dintre Republica Moldova și România, pentru a veni să facă performanță pentru țara noastră, la Galați, sub îndrumarea fostului mare campion Nicu Vlad, în 1999. De acolo, de la clubul “Dunărea”, (legitimat apoi și la Dinamo București), avea să ajungă Valeriu Calancea în elita mondială a celor mai puternici dintre puternici.

În 2003, Valeriu Calancea a fost declarat cel mai bun sportiv român. Ridicase deasupra capului haltera de aur și o țară întreagă îi zâmbea, îl aplauda și îi era recunoscătoare!

Partenerii campaniei Prosport 25 sunt UNIBETIXFICASA PARIURILOR și NORDIS.

 

Publicat: 29 07. 2022, 15:45
Actualizat: 23 08. 2022, 19:45