A fost aprinsă flacăra olimpică! Moment emoționant înainte de Jocurile Olimpice

ANCIENT OLYMPIA, April 16, 2024 -- Greek actress Mary Mina, in the role of High Priestess, holds the urn with flame during the Olympic flame lighting ceremony for the Paris 2024 Summer Olympic Games in Ancient Olympia, Greece, on April 16, 2024.,Image: 865309351, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
Vezi galeria foto - 7 poze

Cu 101 zile înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Paris a fost aprinsă flacăra olimpică la vechiul sit Olympia, în Grecia. Jocurile Olimpice vor avea loc în perioada 26 iulie – 11 august.

Ceremonia de deschidere a fost una cu adevărat spectaculoasă și emoționantă, imnul olimpic fiind interpretat de mezzosoprana Joyce DiDonato, urmat de cele ale Franţei şi Greciei, iar primul care a luat cuvântul a fost Aristidis Panagiotopoulos, primarul din Olympia, care a ţinut să le ureze oaspeţilor „Bun venit în acest sit sacru pentru aprinderea flăcării, unde a apărut un mesaj universal, un mesaj de pace şi reconciliere a popoarelor”. Flacăra a fost aprinsă la templul Herei, folosind un sistem tradițional grec, deși vremea înnorată a necesitat aprinderea dintr-o flacără de rezervă.

Ceremonia s-a încheiat cu o coregrafie în jurul ruinelor templului, aducând omagiu tradițiilor olimpice și poporului grec.

„Suntem pregătiţi să scriem o nouă pagină, suntem mândri că Jocurile sunt nu doar spectaculoase, ci şi mai responsabile”

Preşedintele Comitetului Francez de Organizare, Tony Estanguet, a spus la rândul său în cadrul ceremoniei că este o onoare să găzduiască noua ediție. „La 100 de ani după ultima ediţie a Jocurilor de vară în ţara noastră, poporul francez va avea onoarea să găzduiască această a 33-a ediţie a Jocurilor Olimpice. Franţa este pregătită. Suntem pregătiţi să scriem o nouă pagină, suntem mândri că Jocurile sunt nu doar spectaculoase, ci şi mai responsabile”.

Și România a reprezentată la ceremonia de aprindere a flăcării olimpice de preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, de fosta campioană olimpică la atletism Maricica Puică, alături de Directorul Academiei Olimpice Române, filiala Braşov, Radu Frunteş, ultimii doi fiind invitaţii primarului din Archaia Olympia. Primul purtător al torţei olimpice a fost Stefanos Ntouskos, campion olimpic la canotaj la Jocurile Olimpice de la Tokyo, urmat de înotătoarea franceză Laure Manaudou, care a cucerit primul ei titlu olimpic în 2004, la Atena, în proba de 400 m liber. Aceasta este prima purtătoare a flăcării olimpice din partea Franţei.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Olympic Games (@olympics)

Simona Halep speră încă la o participare la Jocurile Olimpice Paris 2024

Simona Halep speră încă la o participare la Jocurile Olimpice Paris 2024. Mihai Covaliu declara că o vede pe aceasta o vede chiar în lupta pentru medalii. Simona Halep își dorește neapărat să prindă „biletul” către Jocurile Olimpice Paris 2024, pe finalul unei cariere în care a reușit să câștige două Grand Slam-uri, la Roland Garros și Wimbledon.

Flacăra olimpică va începe o călătorie de 5.000 km prin Grecia, timp de 11 zile, de la insula Corfu din Marea Ionică până la insula Santorini din Ciclade, cu faimosul său decor de carte poştală, via Kastellorizo, în sud-estul ţării. De asemenea, flacăra va urca pe stânca Acropole pentru a petrece o noapte lângă Partenonul care domina capitala Greciei.

Apoi flacăra va fi transmisă organizatorilor francezi pe 26 aprilie, pe stadionul Panathenaic din Atena, locul în care s-au disputat primele Jocuri Olimpice din epoca modernă, în 1896.

În Pireu, marele port de la sud de Atena, flacăra se va îmbarca pe Belem, o ambarcaţiune cu trei catarge, pentru a călători spre ţara gazdă a JO 2024, fiind aşteptată la Marsilia, în sud-estul Franţei, pe 8 mai.

Simbolul Jocurilor Olimpice va străbate apoi toată Franţa, trecând prin Antile şi Polinezia Franceză, pentru a ajunge la Paris în ziua ceremoniei de deschidere, 26 iulie.

Publicat: 16 04. 2024, 19:45