The Last of Us – Left Behind Review: copilărie revizitată

Nu cred că trebuie să reamintesc că The Last of Us a fost unul dintre cele mai bune jocuri lansate în cursul anului trecut. Unii l-au considerat chiar cel mai bun, Naughty Dog primind peste 200 de premii Game of The Year pentru The Last of Us. Performanța nu s-a datorat numai gameplay-ului, care încorpora totuși elementele standard ale genului survival, cât fuziunii excelente dintre mecanicile de joc și feeling-ul emanat, The Last of Us fiind capabil să stârnească trăiri pe care puțini credeau ca le vor întâlni într-un joc video.

Pachetul de conținut suplimentar Left Behind continuă în aceeași direcție, îmbinaâd într-un mod armonios genul survival (cu ceva elemente horror) cu poveștile de viață și trăirile umane, precum dragostea, prietenia sau loialitatea. Aceste elemente pot părea banale în contextul existenței noastre de zi cu zi, însă funcționează extraordinar de bine în universul posomorât din The Last of Us. Astfel, Left Behind reușește să ducă mai departe moștenirea lui The Last of Us, scoțând în evidență din nou atât laturile plăcute, cât și cele întunecate ale caracterului uman.

Left Behind The Last of Us

Dacă în The Last of Us cuplul de eroi Joel și Ellie se aflau mai mereu în centrul atenției, Left Behind încearcă o formulă un pic diferită, delimitând acțiunea în două planuri diferite (din nou o analogie la ce aminteam mai devreme – caracterul bidimensional al comportamentului uman). Pe de-o parte avem de-a face cu o completare a evenimentelor din jocul inițial, care duce mai departe formula The Last of Us și în ceea ce privește gameplay-ul; în al doilea plan întâlnim însă o înduioșătoare poveste de prietenie între Ellie și amica sa Rilley, cu un ritm diferit, relaxat, lipsit în mare parte de tensiunea ce caracterizează în mod normal The Last of Us.

În planul inițial lucrurile nu diferă prea mult de ceea ce întâlneam în The Last of Us, singura deosebire notabilă fiind faptul că Ellie este de această dată personajul controlabil. Așadar, fanii modului de desfășurare a jocului inițial nu ar trebui să aibă nicio problemă de adaptare la această latură din Left Behind. Ce-i drept, spre sfârșit, lucrurile devin un pic cam dificile, cheia supraviețuirii fiind pasivitatea (e mai eficient să lași infectații și supraviețuitorii să-și „rezolve problemele” între ei înainte de a interveni).

Left Behind The Last of Us

Farmecul acestui DLC stă însă în al doilea plan al său, cel în care Naughty Dog a decis să ofere ocazia de a explora în detaliu trecutul lui Ellie (din nou singurul personaj controlabil), alături de prietena sa Rilley. Nu voi intra foarte mult în detalii, pentru a nu vă strica surpriza și plăcerea de a experimenta aceste momente la prima mână. Tot ceea ce vă pot dezvălui este că zâmbetul unui copil fericit te poate face să uiți de toate greutățile și problemele din jur, indiferent de condiții.

Trebuie menționat că am trecut la testarea lui Left Behind imediat ce am terminat cu review-ul extins al consolei PlayStation 4. Spre meritul celor de la Naughty Dog, întoarcerea la PlayStation 3 nu a fost atât de „dureroasă” pe cât mă așteptam. Grafic, îndrăznesc să spun că Left Behind este superior lui The Last of Us, contând foarte mult faptul că în acest DLC veți întâlni și locații luminoase și pline de viață, față de piesajele mohorâte caracteristice jocului inițial. Sigur, rezoluția redusă își face simțită prezența, însă acest gen de inconveniente pot fi lesne trecute cu vederea având în vedere calitatea produsului propriu-zis. Left Behind nu dezamăgește nici la capitolul audio, vocile lui Rilley și Ellie fiind interpretate cu aceeași pasiune cu care ne-au obișnuit actorii folosiți de Naughty Dog.

Left Behind The Last of Us

Un ultim aspect ce ar trebui menționat este durata de joc a acestui DLC pentru The Last of Us: nu veți avea nevoie de mai mult de 3 ore pentru a termina Left Behind pe nivelul de dificultate normal. Cam puțin pentru 12 lire sterline (sau 15 dolari), însă, din nou, nivelul calitativ al acestui DLC justifică prețul cerut. Până la urmă, în așteptarea unei eventuale continuări, Left Behind reprezintă ultima ocazia de a mai gusta încă o dată din „fructul interzis” numit The Last of Us.

În concluzie, merită investiția în acest pachet suplimentar? Cu siguranța da: Left Behind nu este cu nimic mai prejos decât experiența din The Last of Us. Mai mult, reușește să adauge o doză suplimentară de emoție unui joc care credeam ca și-a epuizat deja toți așii la acest capitol.

Left Behind The Last of Us

Publicat: 20 02. 2014, 16:09
Actualizat: 20 02. 2014, 16:11