Remake-uri și remaster-uri: dacă doriți să rejucați Vanquish și Outlast

Din fericire, primăvara ce tocmai se încheie fost destul de bogată în ceea ce privește aparițiile de jocuri interesante, câteodată chiar originale, deci gamerii ar trebui să fie destul de satisfăcuți cu ce au primit în această perioadă a anului. Mai mult, printre titlurile noi și-au făcut apariția și relansările unor jocuri mai mult sau mai puțin clasice, remasterizate sau nu.

Astfel, în episodul de astăzi al seriei noastre ne vom opri asupra lui Vanquish, cea de-a doua apariție recentă pentru PC din partea cuplului SEGA – Platinum Games (după Bayonetta, disecat deja în episodul precedent), precum și asupra lui Outlast Trinity, un pachet destul de bine pus la punct, ce oferă acces la versiunile fizice a două jocuri, Outlast și Outlast 2, precum și la DLC-ul Whistleblower dedicat primului joc din serie.


VANQUISH
(PC)

Vanquish este un caz aproape similar cu Bayonetta: SEGA și Platinum Games au lansat jocul inițial pe consolele de generație trecută, oferind abia acum o portare pentru PC, ce-i drept cu numeroase îmbunătățiri grafice. Și, la fel ca în cazul lui Bayonetta, versiunea pentru Steam a lui Vanquish vine cu suport pentru rezoluții până la 4K (sau chiar mai sus, dacă monitorul vă permite), precum și numeroase opțiuni grafice, care vă permit să împingeți până la extrem  nivelul vizual al jocului.

Totuși, spre deosebire de Bayonetta, Vanquish este un third person shooter în care jucătorii pot controla liberi camera, nivelul de performanță fiind afectat de acest aspect. Chiar și așa, cei care dețin un sistem de gaming cât de cât actualizat, cu o placă video din gama GeForce GTX 1070 spre exemplu, vor putea urca rezoluția până la 4K (3840×2160), cu toate opțiunile grafice împinse la maximum, fără a afecta framerate-ul, care nu va coborî sub 60 de cadre pe secundă.

Vanquish

VanquishVanquish

VanquishVanquish

Din păcate, aceleași probleme referitoare la recunoașterea unui display 4K din Bayonetta sunt prezente și în Vanquish. Cu alte cuvinte, pentru a putea rula jocul pe un astfel de afișaj, trebuie să dezactivați scaling-ul din Windows 10 (de obicei setat la 300% pentru această rezoluție). De asemenea, creșterea de rezoluție și/sau detalii are ca efect și scăderea senzitivității mouse-ului în meniurile din Vanquish; din fericire, această problema nu se manifestă și în jocul propriu-zis, unde controlul cu mouse-ul și tastatura îmbunătățește, în mod evident, experiența de shooting.

Ca aspect general, deși este mult mai bine definit, iar framerate-ul este în mod clar mult mai bun decât pe vechile Xbox 360 și PlayStation 3, Vanquish pentru PC rămâne doar o portare a vechiului titlu de console de acum șapte ani. O arată, din păcate, și calitatea mai scăzută a secvențelor cinematice. Totuși, asta nu înseamnă că nu avem parte de un shooter bun, plin de acțiune spectaculoasă și adrenalină.

Merită? Da, cu mențiunea că, spre deosebire de Bayonetta, shooterele sunt mult mai comune pe PC, deci ați avea de unde alege și alte alternative. Totuși, în cazul unei oferte de preț bune, nu ar trebui să ezitați.

Vanquish

VanquishVanquish

VanquishVanquish


OUTLAST TRINITY
(PlayStation 4/Xbox One)

De obicei, în cadrul acestei rubrici, analizăm jocuri remasterizate, remake-uri sau relansări pe platforme moderne, cum este titlul prezentat mai sus. Totuși, nu am putut trece cu vederea pachetul Outlast Trinity, pe care publisher-ul Warner Bros. Interactive Entertainment ni l-a pus la dispoziție pentru a testa Outlast 2. Și pentru că despre acest joc am vorbit deja suficient în review-ul dedicat, să vedem ce oferă în plus pachetul Outlast Trinity.

În primul rând, primiți, într-un pret decent, atât noul Outlast 2, cât și primul Outlast, precum și DLC-ul acestuia – Whistleblower. Deci, undeva la 12-15 ore de gameplay la prima parcurgere, fără a contoriza eventualele reluări ale jocurilor pentru deblocarea de trofee etc.

Outlast

OutlastOutlast

OutlastOutlast

Mai mult, deși dimensiunea acestor jocuri le-ar fi permis ușor producătorilor să le plaseze pe același disc, Outlast Trinity vine cu două discuri Blu-ray în cutie: pe unul se află Outlast și DLC-ul Whistleblower, în timp ce pe al doilea se regăsește noul Outlast 2. Astfel, dacă ați jucat deja primul titlu, puteți împrumuta discul unui prieten, sau chiar puteți să cumpărați Outlast Trinity împreună cu un amic, împărțindu-vă discurile și schimbându-le între voi atunci când terminați jocurile.

De asemenea, pentru colecționari, este important să dețină jocurile în format fizic, mai ales că un DLC consistent precum Whistleblower nu a fost tocmai comun nici în rândurile deținătorilor versiunii digitale a primului Outlast. Și chiar merită jucat, având în vedere că umple oarecum golul dintre cele două titluri ale seriei, împrumutând într-o oarecare măsură inclinația spre latura cinematică a lui Outlast 2.

Outlast Whistleblower

Outlast WhistleblowerOutlast Whistleblower

Outlast WhistleblowerOutlast Whistleblower

Totuși, lăsând la o parte calitatea propriu-zisă a celor două jocuri incluse, este păcat că pachetul Outlast Trinity nu a fost lansat și într-o versiune fizică pentru PC. Chiar dacă la nivel tehnologic studioul Red Barrels a făcut treabă bună, jocurile rulând în rezoluție FullHD și 60fps pe ambele console, cred că existau suficienți colecționari care și-ar fi dorit să dețină acest pachet fizic în versiune pentru PC.

Merită? Dacă va plac jocurile horror și nu ați încercat încă seria Outlast, cu siguranță că da. Cu condiția să dețineți o consolă PlayStation 4 sau Xbox One…

Outlast 2

Outlast 2Outlast 2

Outlast 2Outlast 2

Publicat: 31 05. 2017, 16:12
Actualizat: 31 05. 2017, 16:13