Formula 1 2012 Review: tot înainte cu viteză maximă

Jocurile de curse sunt unele dintre cele mai căutate titluri din lumea gamingului, fiind de obicei ușor de înțeles, spectaculoase și pline de adrenalină. De aceea titluri precum cele din seria Need for Speed au un succes extraordinar, fiind adorate de către majoritatea publicului. Dar ce șanse are un simulator de Formula 1 de a ajunge pe placul publicului larg?

Răspunsul la această întrebare îl veți afla în cele ce urmează, având în vedere că voi analiza F1 2012 din postura de gamer și critic de jocuri, nu din cea a unui pasionat F1 – în fapt nu am nicio legătură cu lumea acestui tip de curse, lucru de asemenea adevărat pentru foarte mulți dintre cititorii noștri care totuși se gândesc la achiziționarea unui titlu F1 pentru distracție.

Introducerea în acest joc este simplă: trebuie să treci o serie de teste pe circuitul Yas Marina din Abu Dhabi, care și în realitate este folosit de echipele Formula 1 la testarea și recrutarea de tineri piloți. Aceste teste au rolul de a obișnui jucătorul cu comenzile și conceptele de bază ale unei curse F1, precum alegerea cauciucurilor, abordarea curbelor sau folosirea sistemelor KERS și DRS.

Acest tutorial, deși util, se poate dovedi cam plictisitor pentru cei mai puțin răbdători, căci durează mult (în funcție de abilitățile jucătorului, poate dura de la 20 de minute la o oră) și este prezentat într-un mod lipsit de atractivitate. Mai mult, greșelile sunt pedepsite crunt, fiind necesară reluarea testului de la zero.

Mai departe avem de ales între modurile Career, Season Challenge, Champions Mode. Din păcate nu există un mod Grand Prix, prin urmare orice mod în afară de Quick Race trebuie jucat cu personajul jucătorului, nu cu numele cunoscute ale sportului.

Career Mode este modul clasic (și aproape neschimbat față de anul trecut) în care trebuie să avansezi în clasamente, să primești oferte de la echipe mai bune și să ajungi în topul sportului. Noul Season Challenge este o variantă mai scurtă a lui Career, ceva mai apropiat de dorințele jucătorului fără răbdare. În acest mod sezonul este mai scurt iar jucătorul își poate alege și un rival cu care să-și măsoare puterile. Dacă-l învinge de două ori dintr-o serie de trei curse, jucătorul îi ia rivalului locul în echipă, inclusiv mașina și tricoul de pe el.

Champions Mode implică înfrângerea succesivă a șase mari campioni din Formula 1: Kimi Raikkonen, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Fernando Alonso, Jenson Button și Michael Schumacher. Dar nu este așa ușor, căci fiecare dintre aceste curse au în spate un anumit scenariu menit să provoace jucătorul să ia cele mai bune decizii pentru a reuși.

Din punct de vedere grafic F1 2012 arată excelent. Mașinile sunt frumos modelate, pistele de asemenea, efectele meteorologice sunt realiste iar micile detalii vizuale care contează pentru fanii F1 sunt și ele acolo – roțile se umplu de iarbă sau nisip dacă mașina derapează, iar anumite părți din caroseria mașinii vibrează în funcție de denivelările pistei. Selecția de „camere” de vizualizare a cursei a fost îmbogățită, acum existând și o cameră poziționată asimetric în spatele capului pilotului, un pic spre lateralul mașinii, nu pe centru.

Sunetul este de asemenea pe placul oricărui iubitor al curselor de mașini. Motoarele sună senzațional iar mediul (trecerea printr-o zonă cu reverberație, de exemplu) poate schimba radical felul în care acestea se aud. Pe parcursul curselor inginerul echipei oferă indicații cu adevărat prețioase, fapt pentru care chiar este recomandată ascultarea acestora.

Dar probabil cel mai important lucru este felul în care se controlează mașinile. F1 2012 oferă o gamă largă de posibilități de asistare a condusului, astfel încât mașina să încetinească singură înaintea curbelor sau să aibă activate toate sistemele de stabilizare. Cu toate acestea, accelerarea bruscă a mașinii în curbe poate duce la un derapaj iritant. Ca să nu mai zic de cazul în care aceste sisteme de asistare sunt dezactivate. Dar evident există sistemul de Flashback, pe care Codemasters pare să-l introducă în toate jocurile de producție proprie. Mai exact, se poate da timpul înapoi cu câteva secunde iar cursa se reia ca și cum nimic rău nu s-ar fi întâmplat.

Să revenim totuși la controlul mașinilor: am încercat jocul atât cu tastatura, cât și cu un volan cu force feedback, iar ambele metode de control s-au dovedit extrem de bine implementate. Recomand totuși utilizarea unui volan pentru a experimenta jocul ca un adevărat pilot.

Acest joc este caracterizat printr-un realism extrem și trebuie menționat că, pentru un jucător neexperimentat, F1 2012 se poate dovedi o adevărată provocare chiar și cu toate sistemele de asistare pornite, iar cu AI-ul pe nivelul de dificultate Easy. Însă, cu puțin antrenament, acest joc poate fi stăpânit, iar cursele devin din ce în ce mai antrenante și satisfăcătoare. Promitem.

Ca o cireașă de pe tort, jocul beneficiază și de un mod multiplayer care poate fi jucat Online, Split-Screen sau prin LAN! Am încercat modul Online și am fost plăcut surprins de felul în care este optimizat. Split-Screen și LAN pot fi considerate bonusuri, căci în ultima vreme jocurile nu mai conțin astfel de componente.

F1 2012 este un joc foarte bine realizat, iar realismul predomină de la un capăt la altul. Fanii sportului vor fi cei mai bucuroși să-l încerce, însă persoanele acomodate cu jocuri mai puțin realiste ar putea avea dificultăți în a rezista frustrărilor acumulate în primele 2-3 ore de joc. F1 2012 este însă un pas înainte față de jocul de anul trecut, iar Codemasters merită toate laudele.

Publicat: 07 12. 2012, 15:34
Actualizat: 07 12. 2012, 15:35