Call of Juarez Gunslinger Review: distracție în stil western

Acum ceva timp scriam o recenzie despre Call of Juarez, un joc shooter western ambițios și foarte serios. La șapte ani distanță, mă regăsesc în poziția de a scrie un review despre cel de-al patrulea joc din serie, Call of Juarez: Gunslinger.

CoJ: Gunslinger reprezintă revenirea seriei la Vestul Sălbatic după ce jocul cu numărul trei, Call of Juarez: The Cartel a încercat să prezinte o poveste din era noastră, eșuând într-un mod rușinos în a oferi o experiență de joc plăcută. Faptul că noul Call of Juarez are loc în Vestul Sălbatic pare o revenire la rădăcini, însă în privința stilului de joc și a poveștii, Gunslinger are o abordare diferită și totodată foarte interesantă în mediul actual de gaming.

Call of Juarez Gunslinger

Gunslinger prezintă povestea de curaj și răzbunare pe care temutul vânător de recompense Silas Greaves, ajuns la vârsta de 62 de ani, o relatează într-un bar, la un pahar de whisky alături de câțiva necunoscuți. Jocul este practic o reprezentare vizuală a spuselor naratorului, care, pe de o parte își amintește experiențe, iar pe de alta le condimentează cu lucruri care îl fac să pară cel mai important bandit al perioadei, lucru ce devine din ce în ce mai neverosimil pe măsură ce povestea avansează.

Pe tot parcursul jocului, care e structurat pe capitole ce reprezintă diferite momente din viața protagonistului, jucătorul experimentează aventurile lui Silas și, în același timp, asistă la discuția din bar, vocea povestitorului putând fi auzită la tot pasul, de multe ori relatând ceea ce urmează să se întâmple sau explicând ceea ce tocmai s-a întâmplat. Foarte interesante sunt momentele în care spusele lui Silas sunt puse sub semnul întrebării de către partenerii de discuție din motive de incoerență sau lipsă de acuratețe istorică, iar naratorul este nevoit să schimbe elemente din poveste sub diferite pretexte precum „am vrut să văd dacă mai sunteți atenți”.

Call of Juarez Gunslinger

De multe ori situațiile pe care Greaves și le „amintește” îl pun chiar și pe el în dificultate, fiind nevoit să inventeze minuni pentru a ieși din situațiile în care s-a introdus în amintirile sale de multe ori neadevărate. Aceste situații modifică de multe ori structura nivelului – spre exemplu Silas se poate trezi înconjurat de indieni într-o groapă fără ieșire, ca prin minune să apară un set de scări ce-i permit să iasă. Alt moment amuzant este când doi dintre partenerii de discuție de la masă descriu, pe rând, felul în care s-a petrecut un jaf armat și modul în care au fost prinși bandiții, după care Silas povestește varianta sa. Evident, fiecare povestitor cunoaște alt scenariu iar situația oferă jocului un caracter ilar.

De fapt, umorul este la tot pasul – Call of Juarez: Gunslinger, spre deosebire de predecesoarele sale, nu este un joc care se ia în serios. În fond, este vorba despre o poveste amuzantă, plină de neadevăruri, dar narată de un personaj care totuși reușește să creeze o legătură strânsă cu jucătorul și oferă jocului o personalitate aparte.

Call of Juarez Gunslinger

Iar povestea în sine și modul superb în care este narată face din acest joc o experiență frumoasă, deși din punct de vedere al gameplay-ului jocul este pur și simplu un poligon de tragere ambulant. Mergi tot înainte și ucizi toți inamicii ce îți apar în cale timp de aproximativ 5 ore, cât durează campania. Și cu toate astea, felul în care naratorul este alături de jucător te determină să continui tot mai mult pentru a vedea ce mai născocește. Și născocește multe – intră în contact cu cei mai cunoscuți proscriși din istorie, precum Billy the Kid, Jesse James, Newman Haynes Clanton sau Butch Cassidy.

Ca mecanică de joc, Gunslinger este un FPS clasic cu câteva elemente de personalizare a abilităților (sistem de experiență bazat pe punctajele obțiunute ucigând inamici) și un mod de „concentrare” care permite încetinirea timpului pentru 3-4 secunde.

Call of Juarez Gunslinger

Pe parcursul jocului întâlnim și câteva quick-time event-uri care, dacă sunt executate corect, permit decimarea rapidă a inamicilor dintr-o secțiune de nivel. Dacă nu, jucătorul va trebui să țintească manual, ceea ce se poate dovedi o reală provocare atunci când Silas este înconjurat de 10 inamici furioși. Jocul declanșează din când în când (automat) și o abilitate prin care Silas se poate feri de un glonț în slow-motion, acest lucru întâmplându-se atunci când personajul este rănit iar glonțul ar duce la moartea personajului.

În joc există trei tipuri de arme de foc: revolvere, carabine și shotgun-uri. De asemenea dinamitele sunt la ordinea zilei, pe post de grenade, iar din când în când Silas descoperă și câte un amplasament de mitralieră cu (gloanțe infinite).

Call of Juarez Gunslinger

Fiind un western, Gunslinger prezintă și secvențe de duel care necesită într-adevăr concentrare din partea jucătorului. Pentru a câștiga un duel trebuie controlată atât poziția mâinii lui Silas (să fie întotdeauna cât mai aproape de revolver) cât și o țintă care trebuie să fie în permanență pe inamic. Pentru a primi calificativul de ucidere onorabilă, Silas trebuie să nu pună mâna pe armă primul, ci să reacționeze cât mai repede după ce inamicul face acest lucru. Pentru cei cărora le place să se dueleze, jocul pune la dispoziție un mod în afara campaniei, destinat exclusiv acestei activități.

Spuneam că jocul nu se ia în serios foarte mult iar acest lucru este evident și atunci când privim stilul grafic al jocului, care duce cu gândul spre Borderlands mai mult decât spre un joc bazat pe realitate. Mai mult, uciderea inamicilor este răsplătită întotdeauna cu un număr de puncte ce se afișează peste inamic la momentul uciderii, de multe ori împreună cu texte precum Long Shot, Headshot, Piercing Shot sau Runner, care indică faptul că jucătorul a primit un bonus pentru isprava sa.

Call of Juarez Gunslinger

Designul nivelelor este frumos realizat din punct de vedere artistic, chiar dacă uneori repetitiv, iar acțiunea se petrece în tot felul de locuri precum o mlaștini, o mină de aur, poduri sau mici orășele.

Pot spune cu toată convingerea că noul Call of Juarez: Gunslinger, deși complet diferit de orice alt joc din serie, este un joc reușit și oferă câteva ore de distracție și amuzament de cea mai bună calitate. În multitudinea de shootere trase la indigo ce apar pe piață în ultima vreme, Gunslinger se remarcă prin originalitate și curaj, reușind să readucă seria pe linia de plutire. Și costă doar 15€ (~67 lei).

Call of Juarez Gunslinger

Publicat: 14 06. 2013, 15:06
Actualizat: 14 06. 2013, 15:07