TIMP LIBER | Cum să arunci 1.700 de euro în vânt. Totul despre kitesurfing

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

  • Practicat doar într-un singur loc din România, kitesurfingul este descris de specialiști drept sportul nautic care poate oferi practicantului o doză ridicată de adrenalină.
  • Apărut în urmă cu câțiva ani în țara noastră, această îndeletnicire rămâne una exclusivistă: 1.700 de euro costă achiziționarea unui echipament complet și este necesar să urmezi un curs, în valoare de 350 de euro, pentru a putea să practici kitesurfing

Kitesurfing-ul este unul dintre sporturile nautice cu un ritm de dezvoltare foarte rapid și cu o popularitate din ce în ce mai mare, inclusiv în România. Seamănă, din multe puncte de vedere, cu schiul nautic, doar că, în locul unei ambarcațiuni, practicantul este tras de un așa-zis zmeu (kite) cu ajutorul căruia poate atinge viteze de peste 50 km/h și poate „zbura”, pentru câteva secunde, până la altitudini de 10 metri.

Kitesurfing-ul este un sport nautic extrem, ce folosește puterea vântului pentru a propulsa individul pe suprafața apei, în timp ce stă pe o placă mică de surfing sau pe un kiteboard. A apărut relativ recent, la începutul anilor ”90, în insulele Hawaii, fiind creat de câțiva surferi pasionați și de zborul cu parapanta. Kitesurfing-ul este agreat în special de tineri, însă cei care au adus în România acest sport au aproape 50 de ani sau chiar sunt trecuți de această vârstă. Iar clienții vin de peste tot din țară.

CÂT COSTĂ‚ SĂ‚ PRACTICI KITESURFING
Prețurile pentru un echipament complet de kitesurfing încep de la 1.000 de euro, dar pot ajunge să coste cât o mașină. Zmeul, elementul cheie în acest sport, are prețul minim de 500 de euro și poate fi ales în funcție de viteza vântului în zona în care este folosit, experiența și greutatea practicantului. Plăcile au și ele un design special pentru acest sport și se găsesc la prețuri ce încep de la 400 de euro. Un element absolut necesar pentru kitesurfing îl constituie vesta de salvare, care trebuie să fie rezistentă și să prezinte flotabilitate sporită. O astfel de vestă se vinde în România cu aproximativ 150 de euro, dovedindu-se a fi, de cele mai multe ori, salvatoare. Vântul este livrat gratis.

Pentru un echipament complet, un practicant scoate din buzunar până la 1.800 de euro. Acesta poate fi și închiriat. Ba chiar este recomandată închirierea lui la început, pentru a nu fi cheltuită o sumă mare de bani de către cei care încearcă pentru prima dată acest sport. Prețul poate varia între 150 și 200 de euro pe zi: „Sunt foarte multe lucruri care fac din acest sport unul deosebit. O să încerc să evidențiez măcar o parte dintre ele. Pe primul loc aș pune senzația deosebită pe care o ai atunci când te lași purtat de vânt. Este liniște, se aude doar șuieratul zmeului în aer, iar viteza cu care te deplasezi te face să simți puțin din gustul adrenalinei. Forța zeului Eol este foarte mare și nu o poți stăpâni, însă o poți controla și asta îți dă o senzație foarte plăcută. Nu o percepi ca pe o forță ostilă, ci ca pe una prietenoasă”, explică unul dintre instructurii de kitesurfing atunci când este întrebat dacă investiția, fie ea într-un echipament complet, fie în închirierea lui, ar merita.

UNDE POȚI SĂ‚ PRACTICI KITESURFING
Un curs de inițiere pentru kitesurfing se întinde pe durata câtorva lecții și costă 350 de euro pentru 12 ore. În cadrul acestui curs, practicantul se acomodează cu manevrarea zmeului pe uscat și află principiile de bază ale kitesurfing-ului.

În preț sunt incluse închirierea echipamentului și lecțiile instructorului. În funcție de vânt și de cât de repede învață acest sport, cursanții primesc un certificat recunoscut internațional care le permite ca pe viitor, oriunde merg, să închirieze echipament și să practice acest sport. Dacă nu este urmat cursul, nu ai voie să practici kitesurfing. Este un sport periculos și există riscul să te accidentezi sau să-i accidentezi pe cei din jur.

Accesibile sunt și zone din străinătate: pe plajele din Bulgaria (Burgas), pe cele din Grecia (insulele Rhodos și Corfu) sau în Spania (Mallorca, Ibiza sau Valencia). Specialiștii recomandă consultarea prognozei meteo înainte de programarea unei ședințe de kitesurfing

Publicat: 16 06. 2014, 16:19
Actualizat: 01 07. 2014, 18:14