Strania poveste a omului care și-a învins frica de „alb”. „Sfinte Sisoe, asta chiar e înfricoșător!”. Un ghanez pe luciul gheții și un model pentru noi toți | JO 2018

Nu a luat medalie și șansele lui de a urca pe podium, vreodată, la o ediție a JO iarnă sunt minime. Dar povestea lui Akwasi Frimpong, un ghanez care a concurat la skeleton la PyeongChang, devine o lecție pentru toți sportivii pe care-i bântuie gândul retragerii când soarele nu strălucește cu putere sau pantoful le strânge prea rău glezna. Akwasi a încheiat pe locul 30 penultima manșă de la skeleton și nu a intrat în finala pentru medalii. La aceeași probă, românul Dorin Velicu s-a clasat pe 27. Dar să revenim la protagonistul nostru.

„M-am născut în Ghana și pot spune că am trăit puțin timp în Olanda. De fapt, am crescut acolo, unde am învățat ce înseamnă sportul profesionist. Prima dată am participat la competiții de atletism. Am fost recrutat de antrenorul meu, Sami Moses, care a participat la Jocurile Olimpice de Vară din 1972 și ’76 și de acolo a început totul.

Visam la Jocurile Olimpice. În 2012 am fost foarte aproape de a face parte din ștafeta masculină a Olandei la proba de 100 m însă o accidentare la tendon mi-a tăiat orice speranțe că voi merge la Jocurile Olimpice de la Londra”, demarează sportivul plin de ambiție și determinare.

Ghanezul n-a picat într-o oală de frustrare și a cârmit spre altă zonă. Pasionat de provocări, el a ajuns la… bob. „După acest eveniment nefericit am încercat la bob. Am fost recrutat de echipa Olandei în 2013 și am devenit membru al celui de-al doilea echipaj pentru că aveam doar un bob în loc de două. Apoi am luat o mică pauză. Doi sau trei ani m-am concentrat pe educație și pe jobul meu de la 9 la 5, trebuia să fac bani și alte lucruri de genul acesta. Dar ceva nu-mi convenea. Simțeam că parcă nu-mi atinsesem scopul de a deveni un sportiv olimpic. Era ceva la care visam deja de aproape 15 ani”, continuă Akwasi Frimpong, într-o discuție cu Eurosport.

Greutatea admisă
Greutatea totală (skeleton plus concurent)       Greutate skeleton
Bărbați 115 kg                                                         49 kg
Femei   92 kg                                                           35 kg

 
Dimensiuni
Lungime          800-1200 mm
Înălțime           80-200 mm
Distanța dintre patine   340 – 380 mm

O discuție cu jumătatea sa l-a făcut să se dea peste cap și să devină un altul. Și-a valorificat calitățile cizelate în probele de viteză din atletism, a strâns din măsele și s-a uitat drept înainte.

„Apoi, soția mea mi-a spus: Nu vreau să te vad la 99 de ani ca încă visezi la cum ai fi putut fi un sportiv olimpic așa că hai să o ducem la capăt! Așa am ajuns la proba de skeleton. Antrenorul meu, care a fost antrenorul echipei de bob, mi-a spus că aș putea participa în proba de skeleton datorită sprintului meu. Pe prima porțiune a distanței de 50m trebuie să alergi foarte repede, împingând sania. Atunci mi-a spus: poți oricând să înveți cum să aluneci pe pistă, dar cu siguranță vei putea alerga și împinge sania fără nici o problemă”, mai șterge Akwasi praful de pe aminitirile care-l fac să-și lărgească zâmbetul.

„M-am temut să fiu atât de aproape!”

Ce a urmat… e plin de dinamism! „M-am gândit în sinea mea… Sfinte Sisoe asta chiar e înfricoșător. M-am temut să fiu atât de aproape de gheață, la doar doua degete de gheață (aprox. 5cm)! Oamenii normali nu fac asta, dar în final a fost adrenalina. M-am gândit că era atât de frumos ca viața mea să depindă de mine și să pot să-mi îndeplinesc acel vis! Toată lumea va urmări Jocurile Olimpice.

Acest sport are o audiență si un public în creștere. Skeleton este un sport frumos, dar nu mulți oameni știu despre el. Dar acum, toți fanii sportului vor urmări această probă pentru că și Ghana se află în competiție. Toată lumea este super fericită. Toți sunt foarte mândri de mine”, a încheiat Akwasi, pentru Eurosport.

Unii câștigă medalii și sunt fericiți toată viața, la adăpostul acelui loc pe podium. Dar unii sportivi reușesc să-și confecționeze din bucuriile mărunte câte o ‘medalie” pentru sufletul lor, pentru apropiați sau cadou pentru copii. Așa face și Akwasi. În tweetul de mai jos, alături de cea mai importantă medalie a lui.

 

 

Publicat: 17 02. 2018, 14:22
Actualizat: 17 02. 2018, 14:48