SPECIAL | Rafaela, campioana olimpică născută printre focurile de armă din Cidade de Deus. Privirea împietrită a Corinei Căprioriu și visul unei sportive care și-a depășit condiția: „Și favela dă campioni”

„Carioca 2 Arena”, 8 august, 2016, Jocurile Olimpice de la Rio. Corina Căprioriu o întâlnea în semifinala de la judo, 57 de kilograme, pe favorita publicului, Rafaela Silva. Judoka din România avea șansa să-și depășească performanța de la Londra, din 2012, și să cucerească aurul olimpic, totodată să aducă și prima medalie României la o ediție la care am trăit doar deziluzii. Până acum.

Cele două sportive aveau parte de un meci istovitor, în fața unui public carioca. Tensiunea creștea, meciul devenea și mai palpitant. Corina rezista! Până când…

Până când… După șapte minute, un „waza-ari” îi răpea șansa Corinei de a urca în finală. Eleva lui Florin Bercean își revenea cu greu, ochii îi înotau în lacrimi, iar micuța galerie tricoloră părăsea arena cu capul în pământ. De partea cealaltă, brazilianca jubila. Munca de o viață îi era recunoscută, iar acustica infernală din sală parcă o purta pe brațe. Chipul ei? Pe chipul ei se citeau sentimentele pe care Rafaela Silva avea să le împărtășească în fața reporterilor după meci: „Nimeni nu mă poate împiedica să ajung pe podiumul olimpic în țara mea!”. O declarație în care punea toată puterea ei de campioană și toate frustrările acumulate într-o copilărie nu grea! Groaznică!

În finală, Rafaela avea să folosească același procedeu aplicat și Corinei. Un „waza-ari”, iar numărul 1 mondial, mongoleza Sumiya Dorjsuren, se înclina și ea în fața braziliencei. Copleșită de emoții, Silva declara după meci: „Cred că fiecare copil are un vis și cred că dacă ai un vis trebuie să crezi în el și să lupți. Va deveni realitate, chiar dacă e nevoie de răbdare„.

Pentru câteva momente, protestele împotriva Jocurilor Olimpice care se desfășoară în Brazilia au rămas în „stand-by”. Nici măcar cei care încercaseră să deraieze flacăra olimpică din drumul spre ceremonia de deschidere nu se mai auzeau. De ce? Datorită originilor Rafaelei Silva.

Favela Cidade de Deus

Locul unde s-a născut și a crescut Rafaela este celebra favela, Cidade de Deus. Sărăcia, rasismul și viața violentă le-a simțit ea, noi le-am văzut din exterior din ecranizarea oferită de Fernando Meirelles în City of God (Cidade de Deus).

Paradoxal, sala Carioca 2, în care Rafaela Silva devenea campionă olimpică la judo, „57″ de kilograme, se află în imediata apropiere a favelei de unde provine. A scăpat din sărăcie prin sport.

La vârsta de cinci ani juca fotbal, sportul pe care brazilienii îl venerează. Avea energie pe care o consuma în timp ce se bătea pe afară cu fetele și băieții. Așa că părinții au trimis-o la sportul care avea să-i dăruiască totul.

„Dacă te-ai născut în favela, mori în favela!”

Flavio Canto, judoka brazilian, care cucerea medalia de bronz la JO de la Atena din 2004 investea, cu ajutorul unor prieteni, circa 3.000 de dolari în Institutul Reacao, dedicat copiilor favelelor.

Nu am văzut niciodată alt loc mai frumos decât Rio, dar are și partea sa întunecată. Violența este prezentă. Copiii sunt cei mai rău încercați. Li se spune în fiecare zi >„, declara Canto, omul care a investit în viitorul sportivilor defavorizați din favela.

Asta e concepția pe care încercăm să o îndepărtăm aici„. Rafaela Silva ajungea sub comanda lui Flavio Canto, la institutul său, locul de unde avea să înceapă cariera sa în judo.

Deși a scăpat de sărăcia cartierului sărac al orașului Rio, prejudecățile și rasismul celor din jurul ei au urmărit-o pretutindeni. Pe lângă toate aceste greutăți, Rafaela avea să sufere o deziluzie la JO de la Londra, din 2012. Judoka din Brazilia era cotată ca fiind una dintre favoritele la medaliile olimpice, dar avea să fie descalificată de arbitri, după ce ar fi folosit un procedeu ilegal asupra unei adversare. Acel oment i s-a inoculat, iar patru ani mai târziu, în țara natală, avea să-și amintească: „Maimuța a trebuit să fie ținută în cușcă la Londra. Astăzi, nu-mi este rușine de familia mea. Sunt campioană olimpică!„.

Pe lângă titlul de campioană olimpică din 2016, Rafaela mai are în palmares titlul de campioană mondială, în 2013, de vicecampioană mondială, în 2011, dar și multiple titluri la competiții sud-americane.

Articol scris de DAN MIREA

 

Publicat: 09 08. 2016, 20:27
Actualizat: 11 08. 2016, 14:44