Schiul alpin, cea mai imprevizibilă disciplină din programul olimpic. România, la cel puțin 100 de metri distanță de elită

  • Liechtenstein, printre țările favorite la schi alpin. De-a lungul istoriei, micuțul stat a adunat deja nouă distincții. România, cu o poplație de aproape 600 de ori mai mare, are o singură medalie de bronz, la bob
  • Bode Miller amenință recordul all-time al lui Aamodt
  • Valeriu Achiriloaie a fost înregistrat la peste 12 secunde întârziere în antrenamentele cronometrate de la coborâre

Dacă nu v-ați hotărât ce merită să urmăriți la Jocurile Olimpice de la Soci, ProSport vă face o sugestie: schi alpin. Disciplina oferă suspans, andrenalină în cazul sportivilor, pronosticurile pot fi date oricând peste cap de un viraj, un fanion sau de o neatenție într-o fracțiune de secundă. Probabil este cea mai imprevizibilă disciplină din programul olimpic.

Schiul alpin a intrat pentru prima dată în calendarul Jocurilor Olimpice la ediția din 1936, la Garmisch-Partenkirchen (Germania), cu o probă de combinată. Disciplina a câștigat însă rapid în popularitate, iar la St Moritz (1948) s-au acordat medalii și separat, la coborâre și slalom. Slalomul uriaș a apărut în program la Oslo (1952), iar a cincea probă, cea de Super G, se desfășoară începând cu Calgary (1988).

Austria, patria schiului alpin – 31 de titluri olimpice

Dacă Norvegia este recunoscută pentru faptul că a deținut, de-a lungul timpului, controlul absolut la schi fond sau biatlon, în schimb Austria a fost dintotdeauna „regină” la alpine. În istoria Jocurilor Olimpice, sportivii care „s-au născut pe schiuri” în Alpi au cucerit peste 100 de medalii, dintre care 31 au fost de aur. Tot din Alpi provine și a doua națiune după numărul de titluri olimpice, Elveția, care a adunat 18 medalii până la Soci. Paradoxal, sportivii cu cele mai multe distincții olimpice provin din nordul continentului. Norvegianul Kjetil Andre Aamodt este lider all-time cu opt medalii, el fiind urmat de Anja Person (Suedia) – 6 medalii, care împarte treapta a doua cu Janica Kostelic (Croația).

Bode Miller aleargă și după recorduri la Jocurile Olimpice

Americanul Bode Miller este primul care amenință supremația lui Aamodt. Charismaticul sportiv a ajuns la Soci cu cinci medalii în palmares. În acest sezon, Miller s-a clasat pe podium în trei probe diferite, astfel că n-ar fi exclus ca el să-și lase „amprenta” în istorie. Mai mult, la cei 36 de ani Bode are șansa de a deveni cel mai vârstic medaliat în schiul alpin la o ediție a Jocurilor Olimpice. Schiorul american se află într-o condiție fizică foarte bună și pare favorit al probei de coborâre. Cel puțin în antrenamentele cronometrate de ieri, Miller a scos cel mai bun timp.

În absența marii vedete Lindsey Vonn, Statele Unite atacă podiumurile olimpice cu încă doi sportivi capabili să ajungă sus, Ted Ligety și Mikaela Shiffrin. Bineînțeles, nu trebuie omisă nici Julia Mancuso, care a terminat pe locul 3 în antrenamentele de la coborâre. Austria, țara schiului alpin, mizează la Soci în primul rând pe Ana Fenninger și Marcel Hirscher, ultimul fiind liderul la zi al Cupei Mondiale. Pe lângă națiuni precum Austria, Elveția, SUA, Franța, Slovenia, Germania, Norvegia, Suedia sau Italia, nu trebuie scoasă din calculele pentru medalii nici Liechtenstein, o națiune cu numai 35.000 de locuitori.

Tina Weirather, o sportivă de urmărit la Soci

Tina Weirather este clasată pe locul secund în clasamentul general al Cupei Mondiale și are șanse bune să fie între eroinele din Rusia. Partea interesantă este faptul că Liechtenstein a cucerit de nouă ori mai multe medalii decât România la JO de iarnă în istoria întrecerilor. Toate cele nouă distincții au fost obținute la schi alpin. Două dintre acestea au fost de aur și au fost contabilizate în dreptul lui Hanni Wenzel.

Încă nu putem emite la Top 20 decât printr-o conjunctură

România participă în probele de schi alpin cu trei sportivi, Alexandru Barbu (26 ani), Valeriu Achiriloaie (23 ani) și Ania Caill (18 ani).

În urmă cu un an, Ania Caill era la FOTE. Remarcabil, într-un sezon a obținut deja și calificarea la Soci

Toți trei însă sunt încă departe de a emite pretenții, fie și la un Top 20. Spre exemplu, Achiriloaie a înregistrat o întârziere de aproximativ 12 secunde și jumătate față de Bode Miller, în antrenamentele cronometrate de ieri de la coborâre. Tradusă întârzierea în distanță, acest lucru înseamnă peste 100 de metri! Cu 78.93 puncte FIS, Achiriloaie ocupă locul 509 în lume, în ultima ierarhie publicată de FIS. Alexandru Barbu este pe locul 283 la slalom special, în timp ce Ania Caill ocupă poziția a 230-a la coborâre.

Publicat: 07 02. 2014, 08:24
Actualizat: 07 02. 2014, 09:40