Sala a văzut-o de AUR!** Ponor a fost văzută de spectatori mai bună decât americanca de pe locul 1! Cătălina a intrat în istoria gimnasticii românești

Un sentiment de frustrare apasă pe toți românii prezenți în uriașa sală North Greenwich. De fapt, nu unul, ci mai multe. România a avut patru șanse de podium în ultimele finale pe aparate la gimnastică, dar a pus mâna doar pe un argint, la sol. E bun, e excelent, e genial, dar e frustant să vezi cum ne-au sărit două medalii de la gât, ambele in extremis. Singura consolare vine de la performanța Cătălinei Ponor. La opt ani distanță de la momentul ei de glorie, Jocurile Olimpice de la Atena, unde a cucerit trei medalii de aur, sportiva născută în Constanța a intrat în istorie cu un nou podium olimpic.

Bârna ne-a trădat

Bârna a fost aparatul care a deschis ultima zi a finalelor la gimnastică, în care au concurat români. Ponor pornea favorită – ce cuvânt terfelit de realitatea concursului olimpic în ultimele zile -, după ce „la echipe” obținuse cea mai mare notă. Larisa Iordache avea și ea pretenții, prin valoarea exercițiului. Dar tensiunea a fost prea mare, pentru amândouă.

Cătălina a fost a doua între finaliste. Înaintea ei, chinezoaica Sui Lu pusese pe tabelă un 15.500 greu de atins. Ponor nu s-a uitat nicio clipă spre bârnă în timpul evoluției chinezoaicei, dar a văzut nota. Apăsată, ea s-a dezechilibrat de două ori și a făcut un pas mare la aterizare: 15.066. Aurul olimpic era dus.

A doua chinezoaică, Deng Linlin, a pus și mai multă presiune: 15.600. Iordache, beneficiara unui bilet de voie primit de la colega ei, Diana Bulimar, cea care se calificase de fapt în finala de la bârnă, și-a compromis șansele atunci când a căzut de pe aparat: 14.200. Nu a fost însă singura. Campioana olimpică de la individual compus, americanca Douglas, a căzut și ea, la fel și rusoaica Victoria Komova.

O zecime în plus după contestație

Înainte de ultima execuție, a americancei Alexandra Raisman, Ponor era pe locul trei. Antrenată de românul Mihai Brestian, Rasiman a făcut un exercițiu destul de curat, dar de o dificultate mai mică decât al româncei, 6.2 față de 6.6. Ea a fost punctată cu 14.966, moment în care delegația tricoloră a izbucnit în urale: Ponor avea bronz. La 25 de ani, după 8 ani de la momentul ei de glorie, Atena 2004, Cătălina urca din nou pe podiumul olimpic. Ce performanță!

STOP. Americanii au făcut contestație, iar dificultatea exercițiului a fost mărită cu o zecime, 6.3: nota 15.066. La fel ca și Ponor, însă Raisman a luat bronzul pentru că a avut o execuție mai curată! De la bucurie, s-a trecut la deznădejde. Ponor a rămas cu ochii pironiți spre tabelă, încremenită de

Nedreptatea momentului. Protestul sălii

„Uff, numai de nu ar afecta-o moral pe Cătălina!”, suspină în tribună șefii delegației tricolore. La sol, favorită era tot o româncă, Izbașa. Ca și la sărituri, unde cucerise aurul cu două zile înainte, Sandra avea ultima execuție dintre cele opt finaliste, putea să-și evalueze bine șansele.

Cătălina a fost a patra, însă istoria zilei la acest aparat s-a scris odată cu americanca Alexandra Raisman. Deși a avut un exercițiu cu destule ezitări, eleva lui Brestian a primit o notă imposibil de mare: 15.600. Cea mai mare dată de arbitri în concursul olimpic la acest aparat, în nouă zile de întreceri! Ponor i-a urmat americancei și a lucrat impecabil, fără nicio ezitare: culmea, a primit pentru execuție mai puțin decât americanca. Totalul ei a fost 15.200, iar pentru prima dată în competiție sala a început să huiduie. Spectatorii au simțit imediat curentul: România luase aur la sărituri, Rusia la paralele, iar China la bârnă. Americanii nu puteau termina cu mâna goală!!

„Mi s-au înmuiat genunchii”

Până la Sandra n-a mai fost nimic notabil. Dacă ea își făcea exercițiul, avea podiumul asigurat, atât timp cât în calificări obținuse 15.200. Izbașa a început impecabil: sigur, elegant, spectaculos. Înainte de ultima diagonală avea medalia de gât, dar totul s-a năruit: a ratat cea din urmă linie și a încheiat concursul pe 8. „Îmi pare rău că am ieșit așa din competiție. E normal să mai și obosești. Mi s-au înmuiat genunchii”, a spus Sandra. Când explicația vine de la o medaliată cu aur la Londra, circumstanțele sunt acordate din oficiu.

Publicat: 08 08. 2012, 08:32
Actualizat: 08 08. 2012, 11:55