Rivali istorici!** Confruntările care au făcut ca Germania – Olanda să însemne „război” în lumea fotbalului

Rivalitatea fotbalistică dintre Germania și Olanda, care își va consuma astăzi, la Harkov, cel de-al 39-lea episod din istorie, este una dintre cele mai cunoscute de pe Bătrânul Continent. Rădăcinile confruntării dintre cele două superputeri fotbalistice sunt istorice și datează din Al Doilea Război Mondial, atunci când Germania a invadat și a ocupat Olanda. De atunci, în Țara Lalelelor s-a înrădăcinat un puternic sentiment anti-german, iar marile vedete ale fotbalului batav au jucat întotdeauna cu inima meciurile cu marea rivală. „Nu m-a interesat niciodată scorul, atâta timp cât îi umileam pe nemți. Niciodată nu i-am suportat!”. Cuvintele îi aparțin lui Wim van Hanegem, legendarul mijlocaș batav care și-a pierdut tatăl, unchiul și doi frați în război din cauza nemților, și au fost rostite după finala Campionatului Mondial din 1974, pierdută de olandezi în fața RFG-ului (scor 1-2). Această înfrângere a fost percepută asemenea unei zi de doliu național, fiind numită de ziariști drept „mama tuturor înfrângerilor”.

S-au bătut pe teren!

Odată cu trecerea anilor, rivalitatea dintre cele două formații a pierdut în intensitate. Două episoade rămân însă celebre în perioada acestei tranziții. În grupele Euro 1980, RFG a învins cu 3-2 Olanda, dar meciul a rămas în istorie prin momentele de box dintre jucătorii celor două echipe, care i-au avut ca principali protagoniști pe Toni Schumacher și Huub Stevens, actualul antrenor al lui Marica de la Schalke.

Opt ani mai târziu, când Olanda și RFG s-au bătut pentru un loc în finala Euro 1988, batavii au câștigat cu 2-1, printr-un gol marcat de Marco Van Basten în ultimul minut de joc, chiar pe terenul nemților! „Deși am câștigat finala cu URSS, toți am știut că adevărata finală a fost meciul cu nemții”, a spus legendarul antrenor Rinus Michels după turneu. Datoria „istorică” a fost plătită. Olanda și-a trecut numele în cărțile de istorie printr-o victorie în fața nemților. Însă la 24 de ani de la semifinala arbitrată de Ioan Igna, nemții pot scrie o nouă pagină în istoria acestei rivalități. Cu o victorie germană la Harkov, Olanda e eliminată de la Euro 2012.

Sunt un mare fan al adversarului meu direct, Afellay. E un jucător excepțional
Jerome BOATENG, fundaș Germania

La turneele finale ale Campionatelor Europene și Mondiale, Olanda și Germania s-au întâlnit de șapte ori. Nemții au câștigat trei meciuri (inclusiv finala CM din 1974), olandezii au reușit două victorii (inclusiv semifinala Euro 1988), în timp ce două meciuri s-au încheiat la egalitate. Ultimul meci oficial dintre cele două echipe a avut loc în grupele Euro 2004, când Olanda și Germania au încheiat la egalitate, scor 1-1. De atunci, de las două echipe s-au mai întâlnit o dată, iar nemții s-au impus cu 3-0.

Germania este favorită la casele de pariuri. Victoria nemților are cota 2.45, la Stanleybet, în timp ce succesul olandezilor este cotat cu 2.85

Publicat: 13 06. 2012, 09:54
Actualizat: 13 06. 2012, 14:56