PRO PARCKING | Fii regele parcului Herăstrău! Alătură-te campaniei care va redesena parcurile tale favorite și zonele în care poți face sport | INFOGRAFIE

Ce este și ce vrea Pro Parcking

În București se face parking intensiv în cele 140 de spații de parcare cu 8.000 de locuri, iar nevoia de clădiri de beton destinate parcării mașinilor crește uimitor de la un an la altul, direct proporțional cu numărul automobilelor. Nu vă lăsați însă păcăliți, aici nu vorbim despre sedentarism și poluare.

Pro Parcking este o campanie ProSport de stăpânire a altor zone, parcurile din marile orașe. Un amator de jogging care aleargă într-o dimineață răcoroasă de septembrie pe Linia Galbenă înfășurată în jurul lacului Herăstrău se simte regele parcului. Un bătrân care joacă tenis de masă într-o zonă retrasă, aflată gard în gard cu Muzeul Satului, se simte și el stăpânul celor 130 de hectare care reprezintă unul dintre plămânii Bucureștiului. Masa ciobită, folosită de el de zeci de ani, este necunoscută sutelor de mii de bucureșteni care intră lunar în Herăstrău pe poarta dinspre Arcul de Triumf.

Pro Parcking va inventaria și va actualiza registrul neoficial al zonelor destinate iubitorilor și practicanților de sport, zone aflate în marile parcuri ale României. Campania va fi întreținută chiar de cei cărora li se adresează, sutele de mii de români aflați zilnic în mișcare pe aleile din Cișmigiu, Copou sau Arini.

Săptămâna trecută, pe 11 septembrie, o știre a trecut aproape neobservată pe fluxul agenției Mediafax. Șapte firme, reunite prin asociere, au câștigat licitația pentru atribuirea contractului privind „Inventarierea spațiilor verzi private și actualizarea registrului spațiilor verzi al Municipiului București”. Licitația a fost lansată de Primăria București în urmă cu 10 luni, iar valoarea contractului se va ridica la 13,27 milioane de lei, adică aproximativ 3 milioane de euro. Pentru 3 milioane de euro, bucureștenii vor afla și câte parcuri și ce suprafețe au. Nimeni nu i-a întrebat dacă își doreau acest studiu topografic extravagant, dar ei vor suporta costul.

Campania Pro Parcking, care demarează astăzi cu parcul Herăstrău și nu se va opri nici măcar în toiul iernii, nu are pretenții  în domeniul cartografiei, însă va detalia exact lipsurile sesizate de stăpânii de drept ai parcurilor. Găurile din pistele pentru biciclete, mesele sparte de ping-pong, aparatele stricate de fitness vor fi inventariate, iar informațiile vor merge către primării.

Evident, actualizarea va fi gratis. Regii adevărați ai parcurilor sunt mărinimoși.

Școală de patinaj și adventure parc în Herăstrău

Un tur de lac în Herăstrău înseamnă 6 kilometri. Scurt-circuitul se produce în partea de nord a parcului, acolo unde spațiul verde este tăiat de calea ferată București – Constanța. Cei care vin pe bicicletă pentru prima dată se sperie când ajung la podul de cale ferată. Acolo, fie iei bicicleta în spate și urci zeci de trepte, fie o iei pe panta de pământ, chiar dacă bicicleta nu este un model „enduro”. Urmează un calvar pe zona pietonală, mult prea îngustă, a podului.


Intră în galeria foto pentru mai multe imagini din parcul Herăstrău

Așa se naște Linia Galbenă, cel mai popular traseu din Herăstrău pentru practicanții de jogging și pentru iubitorii de biciclete. Totul începe dimineața, atunci când apar cei din schimbul întâi. Îmbrăcați sport, cu căști pe urechi conectate la un smartphone pus pe braț, care monitorizează traseul, alergătorii se schimbă în permanență, iar furnicarul se termină la ore bune după lăsarea întunericului. Chiar dacă lacul este pe alocuri foarte slab luminat, poți apela la o lanternă. Nu e niciun risc, mai ales că emiți un fel de semnal SOS neîntrerupt.

Campania Pro Parcking a scanat parcul Herăstrău timp de 24 de ore, din Băneasa până la ecluza de la Bordei și din Șoseaua Nordului până la Arcul de Triumf. A rezultat o hartă pe care sunt marcate, pe lângă Linia Galbenă și Linia Albă, denumirea pistei de biciclete, zonele oficiale sau neoficiale în care bucureștenii și nu numai pot face mișcare, de la mersul cu hidrobicicleta până la lecțiile de mers pe role.

Vinerea viitoare, pe www.prosport.ro, puteți descoperi harta locurilor cunoscute și mai puțin cunoscute în care se face sport în parcurile Tineretului și Copilului.

Următorul pas va fi experiența personală a regilor adevărați ai parcurilor. Intră în campania ProParcking și modelează-ți parcul favorit. Ai vrea locurile noi pentru a face sport? Este nemulțumit de cele actuale sau de starea lor? Scrie-ne pe adresa de email proparcking@prosport.ro iar sesizările voastre vor fi depuse pe masa autorităților de reporterii ProSport. Împreună putem schimba viitorul imediat și pe cel al copiilor noștri.

INTRĂ‚ AICI PENTRU IMAGINEA MĂ‚RITĂ‚


 

 

ALĂ‚TURĂ‚-TE ȘI TU CAMPANIEI PRO PARCKING

Campania Pro Parcking își propune să pună stăpânire pe zonele în care românii fac sport în marile parcuri din București, Cluj, Timișoara, Iași și alte orașe mari. „To parcking” sau a face parcking înseamnă să alergi, să joci tenis, să faci fitness în parc, dar și să-i ajuți pe alții să participe la acțiune

Publicat: 23 09. 2014, 16:34
Actualizat: 24 09. 2014, 21:33