Omul normal dintr-o lume nebună!** Cel mai mare atu al italienilor nu e pe teren, ci pe bancă

Italienii visau încă urât când Prandelli venea să preia echipa națională. Coșmarul din Africa de Sud se plimba prin fiecare cameră a cantonamentului de la Coverciano, de la jucător la jucător. Într-o grupă cu Noua Zeelandă (1-1), Paraguay (1-1) și Slovacia (2-3), echipa cu patru titluri mondiale cucerite suferea poate cea mai mare umilință din istorie. „Vom avea nevoie de mai mult de doi ani să ieșim din tunel”, spunea Buffon, temelia italienilor.

Nesiguranța tânărului de 53 de ani

Oricine ar fi avut dubii înainte să își pună semnătura pe contract. Nu mulți ar fi recunoscut însă o stare normală, atât de firească unui om natural, unui om care își pune mereu întrebări. „La 53 de ani, mă simțeam prea tânăr să nu fiu pe teren în fiecare zi. Mă întrebam ce o să fac în săptămânile, în lunile dintre meciuri”. Și-a luat pixul, a semnat și a început să umble cu grijă în structura putrezită a unei naționale nu demult uriașă. Echipa înțesată de vedete a Italiei fusese alienată de fani de sistemul lui Marcello Lippi. „Un om care îți cere un autograf sau vrea să facă o poză cu tine, nu-ți poate fi dușman, nu?”, le-a explicat Prandelli jucătorilor. Apoi a început să-i scoată în lume. I-a dus să viziteze o închisoare din Florența și să se antreneze în inima Calabriei, pe un teren care aparținuse mafiei.

Pierderea marii iubiri

De unde apare totuși, într-o lume a fotbalului în care totul se măsoară în milioane de euro, un om normal? Apare din Orzinuovi, un orășel din nord între Brescia și Cremona. Acolo, Prandelli s-a și căsătorit cu Manuela, cea care avea să fie mama celor doi copii ai săi: Nicolo și Carolina. Nicolo e lângă el mereu, e preparatorul fizic al naționalei. La penalty-urile din meciul cu Anglia, camerele TV au surprins un cadru minunat, tată și fiu ținându-se de gât, uniți de aceeași emoție. Prandelli și-a pierdut însă soția în urmă cu cinci ani. Cancer la sân depistat prea târziu. În 2004, când boala era deja avansată, antrenorul a anulat un contract cu Roma, chiar înainte de a începe campionatul, pentru a sta alături de ea.

Soția sa murit trei ani mai târziu, iar pentru Cesare a urmat cea mai grea perioadă a vieții. Povestește pentru The Guardian: „Eu n-am avut niciodată bani la mine, n-am folosit în viața mea un bancomat. După ce Manuela a încetat din viață, obișnuiam să le cer bani prietenilor pentru a plăti diferite lucruri. Nu eram obișnuit”. Acum, Prandelli, omul simpu de pe banca Italiei, își poate duce echipa în finala Europeanului. De sus, Manuela ține pumnii strânși soțului.

A fost sfârșitul unui chin de opt ani. Primul diagnostic a fost un nodul la sân, care părea să fi trecut odată cu operația. Dar după doi ani, problemele au revenit și au fost mult mai grave
Cesare Prandelli, selecționer Italia

Publicat: 28 06. 2012, 09:31
Actualizat: 28 06. 2012, 09:32