Manifestul lui Ciprian Marica: „Băi, fraților, nu se poate așa. Cum să te mulțumești cu 1000 de euro pe lună? Ai altă pregătire? Nu! Mi se pare incredibil cum tinerii se lamentează, în loc să facă sacrificii” | VIDEO

This browser does not support the video element.

Prezent în studioul ProSport Live, Ciprian Marica a încercat să le transmită un mesaj fotbaliștilor tineri din România. Patronul Farului Constanța le-a transmis celor care vin din urmă că fără sacrificii nu pot ajunge în top. Marica spune că noua generația caută mereu scuze, în loc să facă sacrificii și să ținească performanța.

Marica e deranjat de atitudinea unor fotbaliști tineri, care se mulțumesc cu statutul actual și nu încearcă să ajungă mai sus: „Fotbalistul român de astăzi trebuie să înțeleagă că fără sacrificii nu se poate. Generația asta care vine din urmă cu tablete, laptopuri și o foarte mare deschidere la internet, nu mai e dispusă sacrificiului. N-aș vrea să jignesc, dar vreau să-i fac să înțeleagă că fără sacrificiu nu se poate. Auzeam jucătorii Farului care se văitau la Chiajna: că e prea încins, că n-au făcut antrenamente pe sintetic, că n-au avut apă caldă… Alibiuri, motive. Înțeleg că e greu, dar la fotbal nimic nu e ușor. Zic unii: >. Păi, fratele meu, eu îmi legam glezna ca să joc, ca să nu pierd echipa!

Trebuie să faci sacrificii dacă vrei să reușești. Cu jucători care zic: > Frate, eu făceam infiltrații. Orice sport de performanță e un sacrificiu în sine. Trebuie să fii dispus la efort. Eu am patru operații la un picior. Tibi Curt are tot patru, Ianis Zicu are cinci operații. Băi, fraților, e o muncă teribilă. Dacă nu ești dispus să muncești, n-ai cum să reușești. Pe vârfuri, așa, din când în când, nu merge! Fotbalistul român nu înțelege că trebuie să facă sacrificii. Generația asta care vine din spate… sunt așa fragili. Făceam infiltrații cu cortizon, nu știam ce să mai fac ca să nu pierd echipa. Aveam pubalgie, nu puteam să joc, luam Voltaren în fiecare zi timp de șase luni, mă durea stomacul… Trebuia să joc! Altfel pierdeam echipa, venea altul și îmi lua locul. Dacă nu-mi lua cineva locul, îmi dorea mai mult! Nu-mi doream să rămân în România, în Liga 2, sau chiar în Liga 1. Visam la mai mult.

Să mă mulțumesc cu 1000 de euro pe lună? Se termină fotbalul, după ce faci? Ai vreo pregătire? Nu!

Să mă mulțumesc cu 1000 de euro pe lună? 2000? 3000? Se termină fotbalul, după ce faci? Problema e că trebuie să te gândești că lucrurile astea trec la un moment dat (n.r popularitatea, faima, femeile îndrăgostite de fotbaliști). Asta e o mare problemă! Trebuie să fii conștient că faci fotbal de performanță. Dacă ai 1000, 2000, 10.000 pe lună, nu-ți ajung la finalul carierei. Ai fost la școală? Ai vreo pregătire? Nu! Nu se prea pupă cu fotbalul. 80% nu se preocupă să aibă și altă meserie. Dacă știu că doar fotbalul mă poate salva, cum să nu fac sacrificii?

Sunt mii de fotbaliști. Eu trebuie să fiu mai bun decât ei! La U21, erau 25 de jucători în lot. Sunt mii care se apucă și eu trebuie să fiu în primii 25. Nu realizez că trebuie să fac un sacrificiu ca să ajung acolo? Mi se pare incredibil cum jucătorul de astăzi se lamentează, găsește motive, în loc să fie dispus să se sacrifice și să aibă un țel.

Liga 2 e o rampă de lansare. Sunt meciurile transmise la TV, te vede lumea, se uită impresarii. Sunt jucătorii tineri, care teoretic ar trebui să aibă foame de performanță. Îți dorești să rămâi la Liga 2? Trebuie să înțelegem că sunt mii de fotbalitși. Eu primesc mesaje pe Facebook, pe telefon, pile, relații: >. Băi, sunt mii de jucători. Nu poți să te mulțumești cu puțin. Nu poți să te mulțumești cu Farul, cu Liga 2. Farul e o rampă de lansare”, a spus Marica, la ProSport Live.

În vârstă de 33 de ani, Ciprian Marica a evoluat de-a lungul carierei pentru Dinamo, Șahtior Donețk, VfB Stuttgart, Schalke 04, Getafe, Konyaspor și FCSB. Pentru echipa națională a României, Marica a înscris 25 de goluri. Fostul atacant este al patrulea cel mai bun marcator din istoria echipei naționale, după Gheorghe Hagi, Adrian Mutu (35 de goluri amândoi) și Iuliu Bodola (31).

Publicat: 21 08. 2019, 11:14
Actualizat: 09 10. 2019, 19:30