Lee Keun-Ho, marcatorul venit din armată. În urmă cu doi era cel mai promițător fotbalist din Coreea de Sud, iar acum păzește granița nord-coreeană

Lee Keun-Ho a deschis scorul în meciul cu Rusia, încheiat 1-1, iar povestea sa este una fascinantă. Mijlocașul ofensiv și-a făcut serviciul militar la granița cu vecinii nord-coreeni

Fotbaliștii asiatici încep să fie din ce în ce mai apreciați în fotbalul european, dar posibilitățile unora de a ajunge la cluburi precum Manchester United, Borussia Dortmund sau Arsenal scad. Shinji Kagawa este unul dintre cele mai recente exemple de fotbalist venit din Asia care reușește performanțe mari la cluburile importante.

În 2012, Lee Keun-Ho juca la Ulsan și era cel mai bun atacant din Liga Campionilor Asiei. Ajunsese în vizorul unor cluburi importante din Europa, dar brusc a devenit rezervă în echipa națională, iar posibilitățile sale de a ajunge în fotbalul mare au scăzut dramatic.

Ce s-a întâmplat? În Coreea de Sud stagiul militar este obligatoriu. El poate fi amânat din diverse motive, dar nu poți fi scutit. La sfârșitul sezonului trecut, Lee era pe cai mari, dar a fost nevoit să plece împrumut la Sangmu Sangju, o formație promovată din liga a doua.  Nu valoarea a fost cea care l-a alungat de la Ulsan, ci legile din Coreea de Sud. Fotbalistul avea 28 de ani și era obligat să își servească stagiul militar. Nivelul său a scăzut imediat și a devenit doar o roată de rezervă pentru echipa națională, unde până atunci era titular incontestabil. Acum, se apropie de 30 de ani, iar speranțele sale cu privire la un transfer în campionatele europene puternice scad. 

Plecarea sa a lăsat un gol greu de umplut în echipa lui Ulsan, dar pentru fotbalist nu este nicio dezamăgire. În loc să meargă în Europa la un club puternic, Lee Keun-Ho își servește patria. „Nu-mi pare rău. Este cel mai bun moment pentru să îmi fac serviciul militar„, spunea Lee în momentul în care a mers la Sangmu. 


Serviciul militar este obligatoriu în Coreea de Sud și durata minimă este de 21 de luni FOTO EPA

Conflictul de la granița cu Coreea de Nord afectează fotbalul

În 2002, Coreea de Sud ajungea până în semifinalele Campionatului Mondial după ce elimina Portugalia, Italia sau Spania. Park Ji-Sung și Lee Young-Pyo au semnat imediat după acel turneu final cu PSV și era un semnal clar că fotbalul coreean poate crește pe Bătrânul continent. Ulterior, conflictul cu vecinii din nord a escaladat, iar serviciul militar a devenit obligatoriu. Automat, mulți fotbaliști au fost nevoiți să treacă la echipa armatei, iar nivelul său a scăzut. În 2010, după Campionatul Mondial din Africa de Sud, Park Ji-Sung a atras atenția asupra acestei probleme: „Cred că fotbalul din Coreea de Sud ar trebui să fie degrevat de obligațiunile militare. În prezent, jucătorii noștri care evoluează în Europa ridică nivelul selecționatei, dar tot mai puțini au ocazia să joace în Europa din cauza stagiului militar”. 

Publicat: 19 06. 2014, 11:38
Actualizat: 19 06. 2014, 11:39