JO 2014 Reportaj. SOCIalizezi și câștigi. Cum se trăiește în Soci pe durata Jocurilor Olimpice. Ruble, ruble, ruble…

Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci (Rusia, 7-23 februarie) au înghițit aproape 50 de miliarde de euro pentru întreaga organizare, iar suma investită transformă competiția în cel mai scump eveniment de profil din istorie. Dincolo de întrecerea în sine, de starurile prezente la start sau de diversele acțiuni generate de cele cinci cercuri și de munții de bani băgați, gigantul mecanism are puterea de a ispiti orice pasionat de sport.

Și dacă ai ajuns din România în orașul cu o întindere de 148 de kilometri pătrați, înseamnă ca te-ai descotorosit de aproximativ 1.480 de euro pe biletul de avion. Și de cel mult 340 de euro pe noapte la un hotel, pragul maxim, în conformitate cu limitele impuse de guvern. Mult sau puțin, goana după palpitații e deja începută. Să luăm ca punct de plecare șuieratul unei locomotive.

Gara din Soci e camuflată de panouri colorate ce nu-ți provoacă mai mult de o doză de oboseală oculară. Primul lucru pe care trebuie să-l faci e să cauți o bancă. De odihnă… oricum lipsesc. Și te aștepți să ți se arate la tot pasul automatele ospitaliere. Ca în România. Unde băncile apar ca taximetriștii după ploaie. Dar în Soci nu e așa! Poți să visezi, degeaba, la aurul olimpic la schi fond, căci depășești distanța propusă. Ideea e să comunici. Să socializezi. Să nu ți se inhibe elanul când interlocutorul îți amintește de Teatrul Masca.

Nu poate garanta nimeni că mesajul va fi înțeles de receptor, dar trebuie să joci cartea unui emițător inventiv. Să te folosești de digitație, de mimică, să devii mai agitat ca un spray pentru a scoate cu cleștele trei vorbulițe.

De la 1,3 la 2,6 euro pentru un pachet de țigări. Un litru de lapte: un euro
Și dacă tot ajungi să faci hocus-pocus cu 100 de euro pentru a-i transforma în 4.600 de ruble (1 euro variază între 45 și 47 de ruble) deja te simți liber în orașul cuibărit la malul Mării Negre. Poți adopta tehnica răbdare și tutun – între 60 și 120 de ruble un pachet de țigări, respectiv 1,3 – 2,6 euro. Poți marșa pe ceva ce nu te omoară, dar te întărește – o sticlă de lapte: 45 de ruble, un euro, sau un pet de apă la 1,5 l: 33 de ruble. Ba poți prinde și un elan feciorelnic dacă gustul sălciu lăsat de un polițist mai încruntat ca Agârbiceanu vrei să-l transformi într-un gust amărui: de la 70 de ruble o bere la 0,33 l. Asta doar dacă găsești un market prin preajmă. Și nu te încearcă o curiozitate juvenilă de a lua la pas centrul orașului (în apropierea falezei locul s-a transformat în mini-parc închiriat de sponsorii CIO).

Centrul Sociului, „pavat” cu magazine Louis Vuitton și Gucci care te conduc spre faleză
În miezul Sociului, zona puțin mai scumpă, iar prețurile cresc cu 20 – 30 % la produsele aflate în baruri sau în restaurante pierdute printre shopuri cu suveniruri (magneții sunt mai ieftini ca în Londra, Roma sau Barcelona) și firme de lux. Atmosfera o bănuiți. Asiaticii ling cu privirea vitrinele Louis Vuitton și Gucci înșirate pe linia drumului ce duce către faleză, iar la un WC, potrivit în cadru ca nuca-n perete, plătești o jumătate de rublă pentru a te delecta cu sunetul apei. Și pentru că nu poți mânca un blid de fiertură când pășești în spirit olimpic, asculți sfaturile unui riveran fără să înțelegi nimic. Restaurantul îl găsești tot singur.

5,3 euro un meniu de tip fast-food
La McDonald”s dai cam 240 de ruble pe un meniu, echivalentul a circa 5,3 euro. Calculați! Iese bine. În timp ce la un restaurant sofisticat plătești cam 1.200 de ruble, aproape 27 de euro, dacă nu intenționezi să iei un casting pentru radiografii. Totul e să dai dovadă de control în situațiile limită în Soci. Și când taximetriștii se năpustesc asupra ta ca vulturii lacomi (old school Otopeni) și-ți odihnești privirea în retrovizoare pentru 27 de ruble pe kilometru, dublu față de tarifele din București, la care se adaugă și pornirea, care este 200 de ruble. Și când ți se propune să-ți închiriezi o garsonieră (20.000 de ruble pe lună). În rest, tichetul de autobuz e 20 de ruble, o intrare la cinema peste 300, iar transportul cu trenul spre Parcul Olimpic e gratis.


Nu trebuie să se încheie ziua pentru a realiza că în Soci are loc toată lumea. Din toate păturile sociale. Trebuie doar să-ți testezi rezistența și să urmezi logoul unui brand de băuturi fine. Keep… Pentru că în zona preferată a lui Vladimir Putin te poți simți în același timp și rău. Și bine! E o senzație unică pe care ajungi să o experimentezi doar dacă SOCIaliezi în debutul vizitei.

Prin amintirile adunate, suma investită e amortizată  instantantaneu. Pentru că la Jocurile Olimpice de iarnă, SOCIalizezi și câștigi.

27 de euro, un meniu la un restaurant

 

Publicat: 11 02. 2014, 15:49
Actualizat: 11 02. 2014, 15:50