HALEPPY BIRTHDAY 24 | Halep vs. legendele tenisului românesc. Constănțeanca, peste Năstase în prima parte a carierei. Ruzici deține singura performanță neatinsă de Halep până la 24 de ani #HaiSimona

  • La ceas aniversar, în ziua în care serbează a 24-a aniversare, Simona Halep se poate mândri deja cu un palmares impresionant: 11 titluri WTA, 6 mai mici, în circuitul ITF, o finală și două semifinale de Mare Șlem și locul 2 în ierarhia mondială. Evident, și peste 10 milioane de dolari câștigați doar din premii.
  •  O comparație interesantă între performanțele constănțencei până la 24 de ani și cele ale celor mai importante nume din istoria tenisului românesc până la aceeași vârstă relevă un lucru interesant: Simona are palmares mai bun, per total, decât Ilie Năstase și Virginia Ruzici, stă mai bine decât orice jucător român la majoritatea capitolelor, iar singura bornă neatinsă de ea este titlul de Mare Șlem. #HaiSimona
  • Virginia Ruzici, managerul actual al lui Halep, este singura jucătoare din România care și-a trecut în cont un titlu de Grand Slam la simplu până la 24 de ani, la Roland Garros, în 1979, la vârsta de 23 de ani.

În ultimii doi ani, de când a început ascensiunea impresionantă spre topul tenisului contemporan, Simona Halep s-a aflat într-o luptă continuă cu recordurile „sportului alb” românesc. După fiecare turneu magic al constănțencei au apărut, aproape imediat, paralele și comparații cu performanțe incredibile obținute de alți jucători sau alte jucătoare în vremuri în care România conta pe harta tenisului mondial. La capătul unei analize simple, în care au fost luate în calcul performanțele până la 24 de ani, concluzia este simplă și avantajoasă pentru actualul număr doi WTA: până la 24 de ani, Simona are cele mai bune pagini de statistică din istoria tenisului românesc.

Din punct de vedere al celui mai bun ocupat în clasamentul mondial până la 24 de ani, Simona este lider incontestabil, ajungând pe a doua treaptă a podiumului ierarhiei WTA la doar 23 de ani. Prin comparație, înaintea boom-ului constănțencei, cele mai bune locuri ocupate vreodată de o jucătoare din România erau 7 și 8, atinse de Irina Spîrlea, respectiv Virginia Ruzici. 

#HaiSimona Cu 11 titluri obținue și alte opt finale jucate în primii ani ai carierei, Halep conduce detașat la unul dintre cei mai importanți parametri în determinarea valorii unui tenismen. Este urmată de managerul Virginia Ruzici, care a câștigat cinci titluri și a jucat alte cinci finale până la 24 de ani. Cu un palmares impresionant în a doua parte a carierei, Ilie Năstase are cifre slabe până la împlinirea vârstei de 24 de ani – doar două titluri și alte trei finale jucate.

Titlul de Mare Șlem al Virginiei Ruzici, singura bornă neatinsă de Simona până la 24 de ani

Performanțele în turneele de Mare Șlem, se spune, sunt cele care dau adevărata valoare a unui jucător de tenis. A juca în fazele finale și a face meciuri bune pe marile arene ale lumii sunt scopurile oricărui sportiv. Pentru Simona, ca și pentru Virginia Ruzici, performanțele la turneele cu adevărat importante au venit devreme. La 23 de ani, constănțeanca se putea lăuda deja cu o finală la Roland Garros (pierdută în fața Mariei Șarapova) și o semifinală la Wimbledon (în care a cedat în fața lui Eugenie Bouchard), în timp ce 2015 a mai adus o semifinală, la US Open unde a fost învinsă de Flavia Pennetta. Iar pattern-ul urmat de Simona a fost stabilit undeva spre sfârșitul anilor ’70, când Virginia Ruzici scria istorie pe zgura de la Paris, unde cucerea marele trofeu, în 1978, atât la simplu cât și la dublu. De asemenea, Florența Mihai juca finala în 1976 și reușea o semifinală în 1976 în proba de simplu, în timp ce cea mai bună performanță a lui Ilie Năstase era un sfert de finală.

#HaiSimona Puse față în față cu ale predecesorilor săi, performanțele Simonei până la 24 de ani sunt cu atât mai impresionante. E lider detașat la capitolul titluri câștigate și finale pierdute, a devenit deja cel mai bine clasată jucătoare din istoria sportului românesc și, spre deosebire de Ilie Năstase, a ajuns în fazele finale ale competițiilor de Mare Șlem de la o vârstă încă fragedă.
 

Publicat: 27 09. 2015, 09:26
Actualizat: 27 09. 2015, 15:20