Gheorghe din Guatemala!** Un român concurează, azi, la Olimpiadă, pentru republica din America Centrală

Andrei Gheorghe (25 ani) intră azi în concursul olimpic, având deja în palmares un argint la Jocurile Panamericane

Tatăl, Marian Gheorghe, a reprezentat România la JO de la Barcelona 1992 tot la pentatlon

Sună exotic: un român reprezintă Guatemala în concursul olimpic de pentatlon modern. Andrei Gheorghe (foto) este unul dintre cei patru sportivi născuți în România dar care concurează la Londra sub alte steaguri, alături de Mihaela Ciobanu (handbal / Spania), Ferenc Ilyes (handbal / Ungaria) și Călin Creangă, alias Kalinokos Kreanga (tenis de masă / Grecia).
Cum a ajuns Andrei tocmai în Guatemala? „Tata este antrenor de pentalon modern și a primit o ofertă de a antrena în Guatemala. Din 2000 ne-am stabilit acolo. Eu aveam 13 ani”, spune cel numit de colegi Andu, Canche sau Rumano! Din lipsă de preocupare, Andrei a început să practice sportul predat de părinții săi (mama sa, Maria Gheorghe-Stegărescu, este o fostă campioană la scrimă, acum antrenoare), mai întâi ca hobby, apoi la nivel de performanță.

Londra 2012, „încălzirea” pentru Rio 2016
Pe la 17-18 ani a ieșit la primele concursuri internaționale. „Aveam pașaport românesc, așa că nu puteam concura pentru Guatemala. Cum de la București nu puteam spera la vreun ajutor, a trebuit să merg pe banii mei. Am fost și la un Campionat Mondial de juniori, unde am ocupat locul 11”, povestește Andrei. Anul trecut a obținut medalia de argint la Jocurile Panamericane și s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Londra.Tip subțirel, nu foarte masiv, Andrei spune că stă mai bine la probele tehnice – scrima, călărie și tir – din cele cinci pe care le are de trecut în concursul olimpic.

Celelalte două sunt înot și alergare.
Despre o posibilă premiere promisă de stat în cazul unei medalii habar nu are. „Nu ne-a spus nimeni nimic. Probabil că există niște recompense. Acum, la Londra, au obținut prima medalie olimpică din istoria lor (n.r. / argint la marș). Măcar să iau eu medalie… Oricum, eu sunt tânăr, vreau să prind experiență pentru Rio”, spune Andrei.

„În Guatemala ți se pune pistolul la tâmplă”
Aceasta este parte pur sportivă legată de Andrei Gheorghe. Cum este însă viața în Guatemala? „La modul general, este cam ca în România. Dacă te menții însă la un anumit nivel, nu mă refer la bogătași, ci la pătura mijlocie, trăiești chiar mai bine. În Guatemala este însă mai riscant. În România te fură din buzunare în autobuz cu stil, acolo ți se pune pistolul la tâmplă și ți se cer banii. Nu e prea indicat să mergi cu transportul în comun”, explică Andrei.
Guatemala are aproape 14 milioane de locuitori, la un teritoriu pe jumătate cât al României, iar moneda națională se numește quetzal. Andrei scoate o bancnotă de 5 quetzali din portofel, pentru autenticitate. „Un dolar face cam șapte quetzali. Viața nu e foarte scumpă. Cu șase sute de dolari închirizi o casă, cu încă vreo două sute mănânci. Dacă ai salariu de 1500 de dolari pe lună este bine. La ei este o mare problemă, nu există sistem de pensii”, spune el.
Asemănările cu România nu se opresc aici. Pentru a-și obține cetățenia, Andrei a trebuit să „cotizeze”: „M-a costat destul, pentru că altfel actele ies abia la un an după ce ai aplicat. Chiar a trebuit să se ajungă până la nivel înalt să-mi iasă pașaportul mai repede, pentru că altfel nu mai participam anul trecut la Panamericane. Dacă știi cu cine să vorbești, se rezolvă”. Andrei este în continuare și cetățean român, iar o dată pe an vine în țară, la bunici, unchi și verișori. Îi este dor de țară, dar cel mai mult îi lipsesc fetele frumoase de acasă. „Nu vreau să vorbesc de acest aspect, că-mi pun toată Guatemala în cap”, zice el zâmbind.

Tatăl a fugit din Mexic

Marian Gheorghe, tatăl lui Andrei, a reprezentat România în proba de pentatlon modern la JO Barcelona 1992. „După concurs, au venit la el doi oameni de la federația din Guatemala să-i propună un contract. „N-am stat prea mult acolo. Prin 97-98 am plecat în Mexic, tot cu contract, dar acolo nu mi-a plăcut. Eu am plecat în țară, că nu m-am putut acomoda. Din 2000 ne-am mutat cu toții în Guatemala”, povestește Andrei.


Un tiz mai celebru: Andrei Gheorghe de România
Numele atletului Andrei Gheorghe vă duce sigur cu gândul la un alt Andrei Gheorghe, mult mai cunoscut. Prezentatorul și realizatorul de emisiuni radio și TV din România, cunoscut pentru producțiile „Gheorghe” și „13-14 cu Andrei” nu este nici el străin de țările din America Centrală. Astfel, Andrei Gheorghe a petrecut 40 de zile în Panama în calitate de prezentator al reality-showului „Rătăciți în Panama”. Omul de televiziune a „digerat” însă destul de greu condițiile de acolo fiind învins de căldura excesivă, de lipsa hranei, a odihnei și a umidității, bifând chiar și un atac al unei pisici de mare.

Probele de pentatlon
1. Scrimă. Toți sportivii concurează „fiecare cu fiecare”, folosind spade. Primul care dă o tușă câștigă lupta.
2. Înot. Proba este 200 de metri liber. La timpul de 2:30 se acordă 1.000 puncte. De aici se adună sau se scad puncte pentru fiecare 0,33 secunde.
3. Călărie. Traseul are peste 12 obstacole și fiecare pornește cu 1.200 puncte. De aici se scad penalizările.
4. Probe combinate (tir și alergare). Pe baza punctajelor anterioare se face un clasament și se pornește cu handicap (o secundă pentru 4 puncte). Sportivii fug în stand, trag în cinci ținte în interval de 70 secunde, după care aleargă 1.000 metri. Se fac trei astfel de tururi. Câștigă cine trece primul linia de sosire.

Publicat: 11 08. 2012, 09:15
Actualizat: 11 08. 2012, 09:16