EXCLUSIV | „Au apărut foarte mulți bani în fotbal, interese…”. Balaj explică introducerea VAR la Campionatul Mondial: „Mulți nu înțeleg asta”

Unul dintre cei mai titrați arbitri din ultimii ani în fotbalul românesc, Cristi Balaj, a vorbit în cadrul emisiunii ProSport LIVE despre introducerea sistemului VAR la Campionatul Mondial. Președintele AFJ Maramureș a spus că FIFA a impus proba video în Rusia pentru că s-a ajuns la un nivel la care nu mai pot fi acceptate greșeli majore, deoarece la mijloc există sume uriașe de bani.

„Dacă vorbim de meciul dintre Spania și Rusia, am văzut o echipă care a fost preocupată de posesie și o echipă care și-a încercat norocul la loviturile de departajare. Fotbalul te pedepsește, nu întâmplător avem o echipă gazdă care s-a impuns la loviturile de departajare. Argentina nu a știut să se folosească de Messi, să-i creeze spații și șansa de a dezvolta atacuri frontale.

Au apărut foarte mulți bani în fotbal, interese… nu se mai acceptă greșelile. Mulți nu înțeleg că greșelile fac parte din joc. Cum greșesc jucătorii, așa greșesc și arbitrii. Am văzut pase greșite, am văzut portari, e normal să vedem și greșeli ale arbitrilor. Acolo ajung cei care greșesc cel mai puțin. Introducerea VAR-ului este oarecum bine-venită, atâta timp cât se va diminua timpul pierdut. Trebuie să înțelegem că s-a introdus VAR-ul pentru eliminarea greșelilor majore. Au apărut mai puține greșeli tocmai datorită acestui sistem, care e diferit și îmbunătățit față de cel folosit la Cupa Confederațiilor. Timpul de așteptare a scăzut foarte mult”, a spus Cristi Balaj, în cadrul emisiunii ProSport LIVE.

Întrebat dacă ar fi dorit să conducă un meci anume de la Campionatul Mondial din Rusia, Balaj a recunoscut că nu s-a gândit la așa ceva: „Mă simt un arbitru împlinit, nu m-am gândit la asta. Acum încerc să le explic oamenilor ce simte un arbitru în timpul meciului și de ce ia o anumită decizie. Arbitrii sunt oameni, greșeșesc și ei. Important e să nu repeți greșeala respectivă.”

În faza grupelor, VAR a fost folosit de 335 de ori, adică de 6,97 vizionări / meci. În 17 cazuri a fost nevoie și de o examinare cu ajutorul acestui sistem, după cum a declarat italianul Pierluigi Collina, șeful Comisiei de Arbitraj FIFA. Cel mai bun arbitru din toate timpurile a susținut că 95% dintre deciziile luate de arbitri au fost corecte, dar după ce alte 14 faze au fost schimbate cu ajutorul VAR, procentajul a urcat la 99,3%.

„Am spus mereu că VAR nu înseamnă perfecțiune – ar putea exista în continuare o interpretare greșită sau o greșeală – dar cred că ați fi de acord că 99,3% este foarte aproape de perfecțiune”, a spus Collina.

Timpul mediu pentru recurgerea la VAR a fost de 80 secunde la acest Mondial. „În unele cazuri, decizia ar fi putut fi luată mai repede, dar arbitrul a vrut să mai fie câteva secunde în plus ca să fie că ia decizia corectă”, a mai spus Collina.

Publicat: 02 07. 2018, 11:50
Actualizat: 02 07. 2018, 11:51