EURO 2012, turneul recordurilor!** Ce performanță pot egala Polonia sau Ucraina la Campionatul European

Campionatul European de Fotbal este turneul care se desfășoară o dată la patru ani între echipele naționale ale statelor membre UEFA și este considerată cea mai tare competiție interțări.Turneul a fost înființat în anul 1958, iar prima ediție s-a disputat în 1960, chiar dacă ideea acestei competiții fusese înaintată încă din 1927 de catre Henri Delaunay.

Campionatul European de Fotbal a ajuns la formatul cu 16 echipe în anul 1996, după ce de-a lungul timpului a trecut prin două modificări. Pană la ediția 1976 turneul s-a disputat cu doar patru echipe, modelul cu 8 participante fiind adoptat în 1980.

Pană la ediția din acest an a turneului final au participat 27 de reprezentative, 12 s-au calificat în finală, dar numai 9 au caștigat unul din cele 13 competiții disputate.

Turneul de anul acesta pare a fi unul al recordurilor. Deși înca nu a debutat, EURO 2012 deja a stabilit un nou record în ceea ce privește cererea de bilete. Nu mai puțin de 12 milioane de persoane și-au manifestat dorința de a ocupa un loc în tribunele stadioanelor din Polonia și Ucraina, cererea depășind oferta de 25 de ori.

Pentru turneul final al Campionatului European din 2012, este așteptat ca și numarul de goluri marcate la ediția precedentă să fie depașit. La Euro 2008 s-au marcat 77 de goluri, golgheterul competiției fiind David Villa care a reușit să puncteze de patru ori. La depăsirea acestui record se așteaptă să contribuie din plin și mingea oficială a competiției: Adidas Tango 12 Finale, urmașa renumitei Jabulani, balon care pune numeroase probleme portarilor și ajuta foarte mult atacanții prin traiectoriile ciudate pe care le poate lua.

Participantă la ediția de acum patru ani din Elveția și Austria, Romania a stabilit și ea cateva recorduri, dar negative. Echipa antrenată de Victor Pițurcă a fost naționala cu cele mai puține goluri marcate (1), cele mai puține cornere (9) și cele mai puține șuturi spre poartă. Cele mai multe goluri au fost marcate de Spania (12), reușite în urma celor mai numeroase șuturi la poartă ale naționalelor calificate(117). Deși este un record negativ, „Furia Roja” este cap de listă și în ceea ce privește numărul de faulturi comise: 114. De partea cealaltă cea mai fair play echipă a fost Grecia, echipă ce a faultat de doar 45 de ori. De menționat este faptul că pe toată durata Euro 2008, au fost arătate 122 de cartonașe galbene, Turcia fiind țara cu cele mai dese sancțiuni disciplinare din partea arbitrilor(16), la polul opus aflandu-se Suedia (3). Pe durata celor 22 de zile în care s-a desfășurat competiția, au fost dictate nu mai puțin de 1.118 faulturi, soldate cu 3 cartonașe roșii.

Cunoscut fiind faptul că mingea oficială a Euro 2008 avantajează atacanții, aceștia au vrut să profite din plin de acest lucru, 892 de șuturi fiind trimise către poartă, doar 77 dintre ele transformandu-se în gol. Viitoarea noastră adversară din preliminariile Campionatului Mondial, Turcia fiind țara care a resimțit din plin „viclenia” balonului oficial: formația Semilunii primind cele mai multe goluri(9). La cealaltă extremă se află Croația, care a resimțit dezamăgirea primirii unui gol de doar două ori pe durata turneului final. Un număr record de goluri marcate într-o finală de Campionat European s-a stabilit în 1976, Cehoslovacia și Germania terminand la egalitate (2-2) după 120 de minute. În urma loviturilor de departajare Cehoslovacia a caștigat cu 5-3.

Ediția de anul acesta poate egala și cateva recorduri. Deși nu se află printre favorite, Polonia sau Ucraina pot egala un record deținut de Italia încă din 1968, Squadra Azzurra fiind singura organizatoare a unui turneu final care a reușit să ridice trofeul deasupra capului. Un alt record poate fi egalat de Spania, echipă care în eventualitatea în care ar fi desemnată campioana europeană, ar egala Germania, care deține trei trofee. Nemții au totodata și cele mai multe participări la Euro (10).

În altă ordine de idei nu ne rămane decat să ne pregătim pentru cel mai promițător Campionat European, chiar dacă acesta nu include și țara noastră. Oricum ne-am obișnuit să urmărim turneele finale la televizor. Romania a fost eliminată de pe poziția a treia dintr-o grupă din care s-au calificat Franța și Bosnia-Hertegovina.

Publicat: 06 06. 2012, 14:52
Actualizat: 06 06. 2012, 15:31