Dezvăluiri făcute de căpitanul Albaniei după „războiul” de la Belgrad. Ce s-a întâmplat la vestiare și de ce au refuzat să revină pe teren

Căpitanul Albaniei, Lorik Cana, a vorbit pentru cotidianul francez Le Parisien despre infernul de la Belgrad. Fundașul lui Lazio a povestit ce s-a întâmplat departe de camerele de luat vederi, după ce fotbaliștii albanezi s-au „refugiat” în zona vestiarelor.

Cana spune că a simțit că viața sa și a colegilor săi a fost pusă în pericol și explică de ce delegația Albaniei a refuzat propunerea sârbilor de a relua partida. Inițial, oaspeții au fost de acord cu condiția ca stadionul să fie evacuat, însă ulterior au realizat că starea medicală a mai multor jucători ce fuseseră loviți pe gazon nu le permitea acestora să mai evolueze la cel mai bun nivel.

Căpitanul Albaniei a mai dezvăluit și că poliția din Serbia a considerat că jucătorii au fost implicați în introducerea dronei pe stadion și a decis percheziționarea tuturor jucătorilor. „Ne-am simțit ca niște infractori„, spune Cana.

Jucătorii noștri au intervenit să recupereze steagul, pentru a nu fi rupt. Am încercat să scoatem drapelul de pe gazon și atunci au apărut fanii și am fost loviți. Mi-am făcut griji pentru jucătorii tineri și atunci am decis să căutăm adăpost (n.r. s-au retras spre vestiare).

La vestiare ne-am întâlnit cu Ivanovic, căpitanul Serbiei, delegații UEFA și arbitrul. Sârbii au vrut să reîncepem meciul și noi am fost inițial de acord, cu condiția ca ca stadionul să fie golit.

Dar câțiva dintre jucătorii noștri erau loviți, aveau nasurile sparte. Nu eram în stare să jucăm din nou, mai ales că siguranța nu ne putea fi asigurată. Așa că am refuzat. La ieșirea de pe stadion, toată delegația a fost percheziționată de poliția din erbia, care credea că am fost implicați în introducerea dronei pe stadion. E o lipsă de respect. Nu am avut nimic de a face cu asta și am fost tratați ca niște criminali.

E un miracol că am avut doar șase sau șapte jucători răniți. Ce se întâmpla dacă, în loc de scaune, cineva ar fi intrat pe teren cu un cuțit sau altceva? Viețile noastre au fost puse în pericol. Nu înțeleg de ce suntem numiți provocatori când tot ce am făcut a fost să încercăm să ne salvăm viețile. Nu am creat niciodată vreo problemă ca echipă și nici fanii noștri, în timp ce sârbii sunt recidiviști. La un moment dat trebuie să plătești pentru asta„, a povestit Cana în Le Parisien.

Noi amănunte din infernul de la Belgrad. Federația din Albania îi acuză pe polițiștii sârbi că i-au bătut pe jucătorii albanezi

Meciul Serbia – Albania, a fost întrerupt marți, în minutul 41, din cauza violențelor din teren. Jucătorii celor două echipe s-au luat la bătaie în încercarea unora de a captura și a altora de a recupera un steag al Albaniei Mari, agățat de o dronă care a survolat stadionul Partizan.

Federația din Albania a dat publicității un comunicat prin care îi acuză pe politiștii sârbi de acte de violență asupra jucătorilor albanezi. Chiar și președintele forului de la Tirana, Armando Duka, ar fi fost lovit.

Miercuri, Federația din Serbia a acuzat că incidentele au fost premeditate, iar jucătorii albanezi au refuzat să reia meciul după evenimentul din minutul 41. Comunicatul de joi al albanezilor descrie haosul creat la vestiare.

„În drum spre stadion, autocarul a fost lovit de pietre aruncate de fanii sârbi”, se spune la începutul comunicatului. „La încălzire, președintele Federației a fost lovit de un obiect aruncat din tribună care a ajuns la observatorul UEFA. Fiecare prezență a vreunui albanez era însoțită de agresivități din partea sârbilor care aruncau cu monede și alte obiecte. Pe toată durata încălzirii, 30.000 de spectatori strigau ‘Moarte albanezilor’. Înaintea momentului intonării imnurilor, la stația de amplificare s-a difuzat un cântec național, care nu era în program, fapt ce a inflamat și mai mult spiritele. Imnul Albaniei a fost distorsionat, imposibil de auzit”, spus oficicialii albanezi.

Se redau apoi faptele petrecute în minutul 41: „Civilii au invadat terenul de joc, lovindu-i pe jucătorii albanezi. Mai mult decât atât, jucătorii au fost loviți de stewarzi și personalul de securitate. Acest lucru s-a petrecut și în drumul spre vestiare”, se mai spune în comunicat.

Jucătorii albanezi au fost primiți ca adevărați eroi la aeroportul din Tirana miercuri dimineață.

UEFA a deschis proceduri disciplinare după meciul suspendat Serbia – Albania, gazdele fiind cercetate pentru invadarea terenului de către suporteri și pentru organizare necorespunzătoare, iar oaspeții pentru refuzul de a continua partida și pentru steagul arborat cu o dronă deasupra gazonului. Cazul va fi judecat la 23 octombrie de Corpul de Disciplină, Etică și Control al UEFA.

Pe 22 octombrie, Edi Rama, premierul Albaniei, trebuia să facă prima vizită oficială a unui prim-ministru al Albaniei în Serbia din ultimii 68 de ani. În urma evenimentelor de marți, de la meciul Serbia – Albania, din preliminariile Euro 2016, programul lui Rama ar putea suferi modificări importante. Nu doar din cauza incidentelor grave de la Belgrad, dar și pentru că drona care a adus steagul Albaniei Mari pe terenul de joc a fost manevrată, conform presei sârbe, de Olsi, fratele premierului albanez, care ar fi fost și arestat, dar eliberat.

Publicat: 16 10. 2014, 17:53
Actualizat: 16 10. 2014, 18:41