DEZBATERE | Ce a vrut să facă Iordănescu cu cele patru schimbări în echipa de start? De ce i-a neglijat pe Stanciu și pe Sânmărtean

România a obiținut un rezultat de egalitate, 1-1 cu Elveția, în cel de-al doilea meci de la EURO 2016. Chiar dacă egalul contra elvețienilor este conform calculelor pe care le-au făcut oficialii români înainte să plece în Franța, opinia publică a taxat jocul slab al selecționatei noastre. Elvețienii au fost în permanență la conducerea jocului, au avut de mult mai multe pase complete (457 – 180), au avut posesia (62%-38%) și au ratat mai multe șanse de gol (6 – 4), în timp ce România a preferat să se apere, încercând să protejeze avantajul luat după penalty-ul transformat de Stancu.

Surpriza principală a fost dată de faptul că Anghel Iordănescu a ales să schimbe în punctele esențiale o echipă care a jucat foarte bine contra Franței. Torje în locul lui Adi Popa, Prepeliță în locul lui Hoban, Keșeru în locul lui Andone au fost modificările care nu au dat satisfacție, singurul plus fiind dat de intrarea bună a lui Chipciu, însă publicul a taxat faptul că șeptarul l-a scos din echipă pe Nicușor Stanciu. Ce a vrut să facă Iordănescu cu aceste modificări? Informațiile venite din vestiar indică faptul că Iordănescu a pregătit partida cu elvețienii la egal, așa cum a fost stabilit încă din țară. 

Cum s-au descurcat oamenii pe care Iordănescu i-a preferat în locul celor din jocul cu Franța:

Andrei Prepeliță – Unul dintre cei mai criticați oameni ai meciului, mijlocașul lui Ludogoreț a început bine partida. În primele minute a avut 3 recuperări importante la centrul terenului, apoi două intervenții  consecutive în preajma careului lui Tătărușanu la faze ce se puteau dovedi foarte periculoase. Din păcate, Prepeliță și-a distrus jocul din pricina cartonașului galben primit devreme, în minutul 22. A continuat jocul cu teama de a nu fi eliminat, iar intervențiile lui au fost tot mai ezitante, gafând des pe final.


ALEXANDRU DOBRE/MEDIAFAX FOTO sustinut de CARREFOUR

Gabriel Torje – Risipă foarte mare de efort, însă mijlocașul a avut zero acțiuni ofensive cu adevărat utile, lucru pe care Anghel Iordănescu l-ar fi așteptat de la el. Contrar a ceea ce a arătat în amicalul cu Ucraina, de data aceasta Torje a participat activ la faza defensivă și l-a ajutat pe Săpunaru să rezolve situațiile de unu la unu cu Mehmedi.

Alexandru Chipciu – Așa cum se întâmplă aproape la fiecare meci pe care îl joacă, Alex Chipciu a fost fotbalistul cu cele mai multe pase dintre toți fotbaliștii români. Insistent și dispus la efort, șeptarul are marele merit de a fi obținut penalty-ul la o fază la care Lichsteiner l-a oprit din acțiune lungindu-i tricoul. Câteva minute mai târziu, Chipciu a fost din nou decisiv în stânga, a scăpat de fundaș apoi a șutat la colțul lung, însă mingea a trecut pe lângă. A părut să joace cu bateriile terminate spre finalul meciului, însă chiar și așa, a arătat mai bine decât toți ceilați nou-intrați în „11”-le de start.


ALEXANDRU DOBRE/MEDIAFAX FOTO sustinut de CARREFOUR

Claudiu Keșeru – Dacă într-un sistem defensiv precum cel cu Franța Andone a reușit să hărțuiască în permanență apărarea adversă, Keșeru nu a putut atinge aceeași performanță. Mult mai puțin mobil, fără un bagaj tehnic asemănător, atacantul lui Ludogoreț a fost complet inutil pe parcursul jocului, singura lui ocazie de gol venind pe final de meci.

Explicația „ignore-ului” primit de Stanciu și de Sânmărtean

Numele lui Stanciu și Sânmărtean au fost cel mai des auzite în discursul microbiștilor de după jocul cu Elveția. Cei doi, văzuți drept singurii jucători cu potențial clar de a construi și de a pasa decisiv au fost lăsați pe bancă, însă totul a făcut parte din strategia lui Anghel Iordănescu. Selecționerul l-a menajat pe Nicușor Stanciu pentru ultimul joc din grupă, cel cu Albania, atunci când avem nevoie neapărată de o victorie. Lucian Sânmărtean, văzut drept o soluție de înlocuire a lui Stanciu, este păstrat pentru același meci în eventualitatea în care stelistul nu va intra bine în joc. Potrivit strategiei lui Iordănescu, egalul cu Elveția a fost mai simplu de obținut cu fotbaliști disciplinați tactic și dispuși la efort.

Publicat: 16 06. 2016, 08:18
Actualizat: 16 06. 2016, 09:25