Carmen Tocală, soluția universală!** Noua șefă a sportului nu e om politic, dar vrea o strategie națională: cât mai mulți copii la sport

Șefa Federației Române de Baschet, Carmen Tocală (foto, 50 de ani), a fost numită ieri în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Sport și Tineret în locul fostei atlete Doina Melinte. Sprijinită de PNL și promovată de premierul Victor Ponta, un împătimit al sportului cu mingea la coș, Tocală i-a luat fața rugbystului Alin Petrache, uns „vice” la ANST. Interesant este că, fără a fi înregimentată politic, noua șefă a sportului a fost la un pas de a primi aceeași funcție și de la vechiul guvern PDL.

Doamna Tocală, de câți ani sunteți manager în sport?
În 1999, am preluat echipa feminină Sportul Studențesc, ca antrenoare și ca manager. Conduc federația de baschet din 2004.

În ultimii opt ați avut timp să cunoașteți problemele sportului. Veți fi un șef avizat…
Nu mă aștept să le știu pe toate, probleme apar în fiecare zi. Totul este să nu fii surprins. Una este să fii la fața locului, să vezi ce se întâmplă în toate sporturile, și alta este din afară, numai din sistemul tău.

Ce priorități veți avea?
Mai întâi voi avea o discuție cu doamna Melinte și voi identifica obiectivele din mandatul domniei sale. Acestea vor fi continuate, nu este normal să vii să întrerupi totul și să o iei de la capăt. În altă ordine de idei va exista o colaborare cu COSR, iar acesta este cel mai important lucru în vederea participării la Jocurile Olimpice de la Londra.

Vom avea și noi o strategie națională și unitară a sportului?
Îmi doresc acest lucru. Mai întâi însă trebuie să avem indicatorii calitativi, pentru a ști unde suntem noi, comparativ cu cei de afară. Abia după aceea elaborăm strategia. Dacă în șase luni reușim să facem o strategie pe termen lung, în funcție de rezultatele de la Londra, atunci suntem cu un mandat aproape îndeplinit.

Aveți în vedere și o reformă legislativă?
Trebuie să vedem misiunea Consiliului Europei, cum definește sportul și care este misiunea pe care o dă sportului. Apoi, evident, legislația noastră să fie în acord cu cea europeană. Vorbesc de Legea sportului, Legea sponsorizării, Legea voluntariatului…

Până acum, toți cei care au ajuns președinți la ANST au vorbit la început despre aceste obiective, dar n-au făcut nimic.
Poate nu a existat putere și temeri că inițiativele nu vor trece de parlament, de comisii. Dacă pleci cu „nu” în față, nici la pâine nu te duci, că „nu” e pâine.

Sunteți om politic?
Nu sunt om politic, sunt independent, dar sunt convinsă că politica sportului va avea un cuvânt de spus acum în România.

Ați fost pe lista guvernului PDL, pentru șefia ANST. Acum, ați fost numită de un guvern USL…

Cu atât mai mult sunt onorată. A contat ce am făcut eu sportul pe care l-am condus, iar domnul prim-ministru a fost foarte aproape de fenomen și a văzut exact creșterea Federației Române de Baschet.

Sunteți conștientă că, dacă vreți să mișcați lucrurile, trebuie să luați decizii care probabil vor deranja?
Sunt o luptătoare. Eu în sportul meu am fost vreo zece ani cel mai bun apărător, și din Europa, și din campionat. Am să apăr sportul românesc și o să mă bat pentru el.

Se bazează pe Bellu, Bitang, Frâncu

Veți avea consilieri?
Va exista un grup de lucru, care va fi compus din specialiști din domeniu, juriști, economiști, finanțiști, oameni de afaceri. Aceștia vor lucra pe legislație. Evident, va exista și partea tehnică, formată din oameni din domeniul sportului care știu exact ce să le ceară finanțiștilor. Mă bazez pe Octavian Bellu, Mariana Bitang, pe Elena Frâncu, pe oameni din media.

Ce criteriu va prima în acordarea bugetului la federații?
Criteriile de finanțare vor fi stabilite de necesități. Întâi de toate, important este numărul de competiții sportive în care federația respectivă se înscrie în 2013. Dacă participă la europene, mondiale, trebuie să aibă bani pe ceea ce este reprezentarea României. Urmează rezultatele sportive, medaliile obținute la mondiale și europene. Numărul de practicanți este și el un criteriu, dar nu cel mai important.

Cum atragem cât mai mulți copii pe terenurile de sport?
Mai întâi trebuie să punem la punct baza sportivă. Dacă găsim baza materială, copilul vine. În al doilea rând trebuie să generăm competiții. Acesta este unul dintre obiectivele mele.

Veți primeni schema de angajați a ANST?
Voi cere organigrama și evident voi discuta cu directorul economic. Nu mă pot pronunța acum. Este greu să vii să dai oameni afară, să-ți aduci oamenii tăi.

Se va merge pe o independență mai mare a federațiilor din punct de vedere financiar?

Îmi doresc pentru federații să atragem administrația publică locală. Pe de altă parte, federațiile care au baze sportive vor fi ajutate în procesul de rentabilizare a acestora. Vor genera astfel venituri proprii pe care le vor investi în echipament, de pildă. Mai sunt fonduri europene, sociale…

Premierile, o prioritate

Ce se întâmplă cu sporturile individuale, care nu au baze, nici nu generează venituri?
Va fi mai greu și trebuie să vedem toți ce putem face pentru a identifica venituri suplimentare. Asta înseamnă lumea de afaceri, dar privații se implică numai cu o lege a sponsorizării bună. Cel puțin o problemă trebuie să-și găsească rezolvarea în fiecare zi. Mi-am propus să lucrez în două schimburi.

Vor exista sportivi români care vor lua medalie și nu vor fi bani pentru premierea lor?
Nu. În niciun caz. Din punctul meu de vedere, motivația sportivului este cea mai importantă.

Publicat: 31 05. 2012, 22:51
Actualizat: 01 06. 2012, 11:17