Care este miza listării la bursă a marilor cluburi de fotbal!

Material publicat în ediția tipărită săptămânală ProSport, distribuită în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Alte materiale din ediția curentă:

  • Lista cluburilor din Liga 1 cu cele mai mari datorii la stat
  • Cheile „austriece” de 50 de milioane de euro ale României. Stațiunea care face și sport, și turism
  • Opt metode pentru a da jos surplusul de kilograme adunat de sărbători
  • Ghidul stadioanelor de la CM 2014. Cât a cheltuit Brazilia pentru turneul final din vară

Acțiunile clubului Italian AS Roma au avut cea mai mare creștere în ultimul an calendaristic, însă asta nu se datorează evoluției bune din turul campionatului. La finele lui noiembrie, un miliardar chinez și-a anunțat intenția de a prelua echipa aflată pe locul 2 în Serie A.

„Nu am efectuat și nici măcar nu am auzit pe nimeni să vrea să tranzacționeze în România acțiuni la cluburile de fotbal”, spune brokerul Mihai Mureșian de la Intercapital. După cîteva secunde, își amintește: „O singură dată, acum câțiva ani, am auzit pe cineva interesat de listarea lui Manchester United în Asia, însă aia a fost tot”.

Sunt jucătorii de bursă din România o excepție? „Nu cred. Marea majoritate ar face tranzacțiile din rațiuni sentimentale”, spune Mureșian. Cifrele îl confirmă. Acțiunile celor 22 de cluburi de fotbal listate în continuare nu reprezintă o investiție, iar dovada este graficul alăturat cu indicele aferent aflat în ultimii ani în continuă scădere.

CLUBURI IMPORTANTE RETRASE DE LA BURSĂ‚: Chelsea, Manchester City, Tottenham, Aston Villa, Newcastle

Tentații există însă în continuare. AS Roma este clubul cel mai profitabil la bursă în anul calendaristic scurs între decembrie 2012 și decembrie 2013. Romanii au avut o creștere de 136 la sută și mulți sunt tentați să pună cifrele pe seama evoluției excelente din campionat, locul doi și o singură înfrângere după 18 etape. Experții financiari susțin însă că nu rezultatele au avut un impact semnificativ asupra prețului acțiunilor. Creșterea de la AS Roma este explicată de zvonurile conform cărora un miliardar chinez dorește să investească în clubul deținut în acest moment de afaceristul american James Pallotta (69%) și UniCredit (31%).

O altă excepție este mutarea făcută în decembrie 2013 de Crispin Odey, managerul britanic al unui fond, care a împrumutat și a vîndut acțiuni la Manchester United în valoare de 5 milioane de dolari. Pariul financiar făcut împotriva celui mai important club din Premier League a dus la o scădere imediată cu 9 la sută a acțiunilor lui United și i-a adus lui Odey un profit rapid substanțial.

În ansamblu însă, acțiunile cluburilor cotate o duc rău. FC Porto și Benfica, cele mai profitabile grupări din anul calendaristic scurs în decembrie 2013, după AS Roma, au de fapt o scădere cu mai mult de 50 la sută pe ultimii 3 ani. O altă dovadă constă în numărul echipelor britanice rămase listate: Manchester United, Arsenal, Celtic și Rangers, în total patru cluburi, după ce în ultimele două decenii 22 de cluburi britanice au fost cotate. În noiembrie 2011, directorii lui Millwall FC au delistat gruparea londoneză de la bursă, considerînd că prețul de 2,8 lire sterline al unei acțiuni nu reflecta realitatea.
Printre cluburile scoase de noii investitori de pe bursă sunt Chelsea și Manchester City, două entități conduse acum de multimiliardari care-și permit pe piața transferurilor extravaganțe financiare inaccesibile altor cluburi listate. „Piața bursieră a cluburilor de fotbal, atât de promițătoare la mijlocul anilor 90, are o volatilitate mare, neatractivă pentru jucătorul de bursă. Cel care-și dorește să folosească niște bani mizând pe forma sportivă, pe transferurile unei echipe, o va face în domeniul pariurilor sportive, nu la bursă”, explică Mihai Mureșian.
 

Publicat: 15 01. 2014, 10:06
Actualizat: 15 01. 2014, 10:07