Ana Maria Brânză, campioană olimpică la scrimă: „Să lăsăm orgoliile, să nu mai fim umili! Căutăm prea multe scurtături”. Soluții pentru renașterea sportului românesc

Într-un interviu pentru Elita României, campioana olimpică la scrimă Ana-Maria Brânză consideră că sportul românesc poate progresa doar dacă ne uităm mai mult în curtea țărilor dezvoltate și dacă luăm de acolo ce este bun: „Succesul altor țări se datorează faptului că toți lucrează după un plan. Pornesc din punctul A și știu sigur calea spre punctul B. În timp ce noi, creativi cum suntem, căutăm scurtături, indiferent de domeniu”.

De ce are nevoie urgent sportul românesc? „Sunt multe de spus aici! Dar o bună comunicare între instituții, orgolii mai mici și dorință de performanță mai mare poate că ar reprezenta un început”, crede Ana-Maria.

Suntem prea umili, de cele mai multe ori negativiști, ar trebui în primul rând să ne evaluăm corect – dă o soluție marea noastră sportivă în reportajul pentru elitaromaniei.ro.

Tot aici, „Brânzici”, cum i se spune, vorbește și despre implicarea părinților în dezvoltarea unui tânăr sportiv, cu bune, dar uneori și cu multe rele: „Trebuie să-i convingem pe părinți de beneficiile sportului. De la dezvoltarea fizică armonioasă, până la disciplină și responsabilizare, sportul are foarte multe avantaje. Noi, ca adulți, suntem datori să le oferim celor mici informația, dar să-i lăsăm pe ei să aleagă unde își doresc să meargă. M-aș bucura ca toți părinții să fie alături de cei mici, să-i susțină, să-i încurajeze, dar să nu-i forțeze. Am observat tendința aceasta în mai multe sporturi. Înțeleg dorința de rezultat, dar hai să punem pe primul plan bucuria și liniștea copilului, apoi medaliile și diplomele”

Atragerea copiilor la sala de scrimă este numai un prim pas. Trebuie găsiți antrenori pregătiți să lucreze cu cei mici și să adapteze antrenamentele la nevoile acestora. În plus, trebuie găsite resurse materiale: „Scrima este un sport în care trebuie să investești, mai ales dacă vorbim de echipament, care poate ajunge până la 400-500 euro/an, dar, făcând o comparație cu tenisul, spre exemplu, costurile sunt semnificativ mai mici”.

Ana-Maria Brânză este campioană olimpică la Rio de Janeiro 2016 cu echipa României de spadă, vicecampioană olimpică la Beijing 2008 în proba individuală, dublă campioană mondială cu echipa în 2010 și 2011, de 7 ori campioană europeană (o dată la individual, în 2013, și de 5 ori cu echipa). Următoarea țintă: calificarea pentru a 5-a oară la Jocurile Olimpice, de data asta pentru Tokyo 2020.

Reportajul integral cu Ana-Maria Brânză poate fi citit pe elitaromaniei.ro.

 

Publicat: 10 08. 2019, 18:59
Actualizat: 10 08. 2019, 19:00