Verdict dur după Universitatea Craiova – FCSB 0-3 din partea lui Aurel Țicleanu: „Prinși în aceleași probleme, se pare că au mai ratat doi ani! Abordare tactică de neînțeles!”. EXCLUSIV

Arbitrul central Marcel Birsan alături de fotbaliștii craioveni Ștefan Baiaram si Ionuț Alexandru Mitriță în meciul de fotbal dintre Universitatea Craiova si FCSB, contând pentru Superliga Superbet, desfășurat pe Stadionul Ion Oblemenco din Craiova, duminica 28 ianuarie 2024. © FOTO: Răzvan PĂSĂRICĂ/SPORT PICTURES
Vezi galeria foto - 8 poze

Clubul lui Gigi Becali și-a reconfirmat poziția de mare favorită la câștigarea titlului în 2024, după Universitatea Craiova – FCSB 0-3. Dar partida reconfirmă și senzația că oltenii nu se regăsesc, pur și simplu, în parcursul lor. ProSport l-a provocat pe Aurel Țicleanu, fost internațional, jucător și antrenor în Bănie, cu o experiență vastă ca tehnician, să evalueze meciul încheiat cu scor de neprezentare.

Membru al Comisiei Tehnice FRF, Țicleanu oferă un verdict dur și intră profund în ceea ce se conturează deja a fi o criză pentru echipa lui Mihai Rotaru. Iată cum arată, în exclusivitate, radiografia șocului administrat de Florinel Coman & co.

Verdict dur după Universitatea Craiova – FCSB 0-3 din partea lui Aurel Țicleanu

Fostul internațional Aurel Țicleanu (65 ani), în prezent membru al Comisiei Tehnice FRF, și-a început cariera de antrenor în 1991. Până azi a pregătit nu mai puțin de 20 de cluburi și reprezentative, pe unele în mai multe mandate! În cariera lui regăsim atât formații din România (printre altele, UTA Arad, Oțelul Galați, FC Brașov, Universitatea Craiova), dar și din Cipru, Albania, Maroc, Arabia Saudită, Qatar, Kuweit. În plus, a fost selecționer de juniori și tineret al României.

Întâi de toate, Țicleanu nu e tocmai încântat de nivelul tehnic din Universitatea Craiova – FCSB 0-3:

Mi se pare că jucătorii ambelor formații au fost cam săraci din punct de vedere tehnic, așa cum este, din păcate, mai tot fotbalul românesc. Prea multe greșeli, de la preluări, la pase, peste tot… Iar cum de la tehnic ajungi la tactic, de la exprimarea individuală ai consecințele spre exprimarea colectivă… FCSB și-a rezolvat însă mult mai eficient problemele și a câștigat. Are o oarecare identitate, și-a găsit un anume mod de exprimare, deși mai bâjbâie fără un atacant clasic. Însă rămâne, măcar, de la meci la meci, același nucleu important de jucători.

„Craiova a început cu o abordare neadaptată la situația ei”

Universitatea Craiova pare, pentru Aurel Țicleanu, lipsită în acest moment de o identitate care să se răsfrângă în joc și care să aducă, implicit, rezultatele așteptate:

Craiova e într-o căutare. Inclusiv la nivelul atacului. Eu nu prea am înțeles la Petev abordarea tactică și alegerea atacanților. De ce? Ca să ajungi la o strategie în abordarea meciului, trebuie să pui în balanță ce îți dorești tu și ce își dorește adversarul, de pe ce poziții începeți și ce obiective prioritare aveți. Ori, pentru Craiova era meci decisiv, ultima șansă la titlu, după obiectivul anunțat de ei. Atunci, trebuie să vii în atac puternic! Nu cu doi atacanți de viteză, care nu sunt atacanți propriu-ziși, adecvați mai mult scenariului în care aștepți să vină FCSB peste tine și să o prinzi pe contraatac! Păi FCSB putea să fie mulțumită și cu un meci nul, la cum arăta situația din clasament. Și atunci?!

Experimentatul tehnician consideră că s-a ajuns, astfel, la o abordare departe cea firească pentru obiectivul și postura Craiovei înainte de startul partidei:

Abordarea tactică a Craiovei devenea eficientă, cred eu, doar după ce ar fi deschis scorul. Să spunem că Mitriță reușea să înscrie la marea ocazie din prima repriză. După asta, da, puteai să utilizezi acest sistem în ofensivă, să prinzi practic FCSB pe contraatacurile iuți ale unor atacanți tehnici. Când FCSB ar fi fost obligată, disperată, să atace. Dar când tu ești cel obligat din start să câștigi, ai nevoie neapărat de cel puțin un atacant de tip pivot, pe zonă centrală. Asta e abordarea naturală, realistă!

„Și Mirel a încercat cu trei fundași centrali. Și golurile se luau și-atunci, și-acum, din zonă centrală”

Cum vede fostul internațional decizia lui Petev de a schimba sistemul de joc pentru Universitatea Craiova – FCSB 0-3 și riscul asumat de antrenorul bulgar prin utilizarea unui 3-4-1-2, cu trei apărători pe linia de fund?

Cred că s-a plecat de la premisa să nu primească gol rapid, cumva ca efect al înfrângerii 1-2 cu Farul de acasă. Dar calculul acesta cu trei fundași centrali nu a funcționat. Craiova, din punctul meu de vedere, încă de la Laszlo Balint își caută identitatea. El a vrut să schimbe ceva, nu a fost lăsat. A venit apoi Mirel Rădoi, și-a dat seama că sunt probleme, a încercat și el cu trei fundași centrali și doi mijlocași centrali, ca acum. Dar, culmea, Craiova primea gol și atunci din zonă centrală, cum se întâmplă și acum! Doar că pe vremea lui Rădoi erau alți fundași. Acum, aceleași probleme! Dacă de doi ani ești prins în aceleași probleme, pare că ai mai ratat doi ani! Că nu s-a evoluat, e semn clar pentru mine.

Descoperă AICI analiza lui Victor Pițurcă după Universitatea Craiova – FCSB 0-3, la rubrica „Secretele din Meciul Etapei”

Publicat: 29 01. 2024, 09:59