Vârtelnița fermecată: cum s-au plimbat în retur punctele de la echipele fără griji la cele amenințate de retrogradare. De ce sunt Rapid și U pe „locul mortului”. Ce ne așteaptă în sezonul viitor

Rapid și „U” Cluj sunt în retur singurele echipe dintre cele amenințate, dar cu șanse de a evita retrogradarea, incapabile să ia punctele de prisos pentru formațiile fără griji. Valoarea și ierarhiile stabilite în turul campionatului s-au anulat complet în primăvară, cei mai slabi au devenit tari, iar unii dintre cei puși la adăpost astă-toamnă și-au pierdut brusc aplombul cu majoritatea cluburilor aflate la ananghie. Această avalanșă de surprize a influențat decisiv clasamentul și lupta pentru evitarea retrogradării.

Dintre cele cinci echipe fără griji la startul returului, doar cei de la Botoșani și (până miercuri) Craiova au respectat meseria, competiția și suporterii. Cele două au bilanț pozitiv cu echipele din subsol, cu mențiunea că oltenii au dat cu piciorul acestei reputații în chiar ultima etapă, când au intrat și ei în hora „bombelor” și au pierdut acasă cu Brașov. Celelalte trei formații din prima jumătate, Dinamo, Astra și Petrolul, s-au transformat în case de ajutor reciproc, pierzând la foc automat cu echipele care încă mai speră din zona retrogradării.

Absolut spectaculos este celălalt clasament, cel al „disperaților” în stare de orice să supraviețuiască în Liga 1. Iași și Viitorul sunt campioane absolute, au obținut foarte multe puncte cu adversarii care „navighează” fără emoții în prima jumătate a clasamentului. Coincidență, cele două sunt și echipele care se pot considera deja salvate de la retrogradare. În total, din cele opt grupări care dădeau din coate, la startul returului, pentru a prinde un loc salvator, nu mai puțin de cinci au bilanț pozitiv în meciurile cu echipele fără griji. O a șasea, Concordia, stă deocamdată în echilibru, dar urmează în ultima etapă întâlnirea mama răniților din retur, Petrolul. E interesant de văzut ce vor face ploieștenii – care sunt acuzați de propria galerie că vând meciurile – în acest ultim joc fără miză pentru ei.

Echipele fără griji și-au redescoperit brusc motivația cu Rapid și „U” Cluj

O altă concluzie se poate desprinde: cu Rapid și „U” Cluj, toate echipele fără griji și-au redescoperit brusc suflul, forma și respectul pentru competiție. Asta arată că explicația clasică servită după rezultatele surpriză – absența motivației pentru niște jucători fără obiectiv – nu stă în picioare. Ceea ce pentru ceilalți nevoiași a fost floare la ureche, pentru Rapid și „U” a fost o misiune imposibilă. N-au reușit să câștige vreun meci, abia dacă au strâns două și, respectiv, un punct. E simplu de observat că, dacă „morișca” ar fi funcționat și în cazul lor, ambele formații ar fi fost acum deasupra liniei retrogradării.  

Între timp, grație și șirului de surprize cu echipele fără motivație, Viitorul a scăpat definitiv de griji, iar Iași mai are un singur joc cu o adversară din grupul „neutrilor” (Craiova, în etapa 31). În rest, până la finalul sezonului, mai sunt șase partide între codașele cu speranțe de salvare și „arbitrii retrogradării”. În situația în care restul meciurilor vor fi pe muchie de cuțit, aceste întâlniri pot decide cine va continua la anul în Liga 1 cu 14 echipe.

În sezonul viitor sunt șanse ca șapte echipe să nu aibă obiectiv

Ceea ce s-a petrecut în acest retur de campionat atrage atenția asupra unui fenomen foarte periculos născut din toleranța FRF și LPF față de încălcările regulamentelor. Aflate în insolvență, Petrolul și Dinamo – care și-au asigurat liniștea încă din tur – și Craiova – ajunsă în Liga 1 în pofida fair-play-ului și a regulamentelor – sunt echipe a căror singură motivație reală o reprezintă banii din drepturile TV. Coincidență, exact acestea le-au furnizat cele mai multe puncte unora dintre cei care încearcă să scape de retrogradare. Astra s-a urcat în caruselul cu surprize după ce patronul Ioan Niculae a intrat la închisoare, iar asupra clubului a început să planeze spectrul insolvenței. Botoșani, cea de-a cincea formație din acest grup de mijloc, eligibilă pentru cupele europene și fără probleme financiare, este și singura n-a gustat surprizele atât de familiare celorlalți.


Cu Viitorul, Petrolul a plecat ușor pe fentă. Ploieștenii au fost în retur o veritabilă bancă de puncte pentru nevoiași.
Din sezonul viitor, astfel de meciuri-surpriză pot deveni o obișnuință

Există o posibilitate ca, în sezonul viitor, nu mai puțin de 7 dintre cele 14 cluburi înscrise în Liga 1 să nu aibă dreptul de a juca în cupele europene. Dacă Dinamo nu rezolvă problema insolvenței până pe 31 mai, Astra intră – așa cum se vehiculează – de asemenea în insolvență, CFR își recuperează punctele la TAS iar Brașov, „U” și Rapid reușesc să se salveze de la retrogradare, acestea vor intra în sezonul 2015-2016 (alături de Petrolul, de asemenea în insolvență) fără niciun alt obiectiv decât acela de a evita locurile 13-14. Ceea ce înseamnă că situația descrisă mai sus în acest retur va deveni o obișnuință în campionatul nostru.

Garanția lui Gino, caiețelul de matematică și creionul chimic cu gumă la capăt

Gino Iorgulescu, noul președinte al LPF, a dat înaintea Paștelui o declarație la care conducătorii de cluburi s-au aliniat cu viteza luminii în ultimele săptămâni: „Nu cred că în anul 2015 cineva își mai permite să facă blaturi în Liga 1 sau trafic de puncte”.

Probabil că așa este și n-avem de ce să intrăm la bănuieli pentru niște simple coincidențe, însă ceea ce se petrece acum amintește mai degrabă de un dialog legendar, petrecut la mijlocul anilor ”90 între Jean Pădureanu, fostul președinte al Gloriei Bistrița, lider informal al Cooperativei, și Dumitru Sechelariu, pe atunci patron la FCM Bacău și amenințat cu retrogradarea înaintea returului. „Am auzit că anul acesta nu e rândul vostru”, i-a spus „Lordul” lui Seche. Disperat, știind că asta înseamnă, practic, condamnarea la retrogradare, moldoveanul a insistat cu cerul și cu pământul pe lângă Pădureanu.

Înduplecat, acesta a scos în cele din urmă un creion chimic cu gumă la celălalt capăt și un carnețel de matematică pe care erau scrise mărunt etapele și meciurile din retur, cu un mic semn în dreptul fiecăruia, și i-a răspuns oftând: „Bine, hai să vedem ce putem face…”.

Publicat: 30 04. 2015, 14:00
Actualizat: 30 04. 2015, 15:05