De ce secția de fotbal a CSA Steaua nu se poate privatiza! „Ar face exact ceea ce a făcut domnul Gațu în 1998! Așa era legea și atunci” | VIDEO EXCLUSIV ProSport Live

This browser does not support the video element.

Vezi galeria foto - 4 poze

Virgil Boglea distruge speranțele celor de la CSA Steaua în privința unei eventuale privatizări, în contextul în care s-a discutat despre un parteneriat cu Romtehnica.

Prezent la emisiunea ProSport Live, avocatul Asociației Salvați Steaua a explicat că, din punct de vedere juridic, în cazul în care acest presupus parteneriat s-ar materializa, s-ar ajunge în aceeași situație din 1998, când s-a trecut de la CSA la AFC, iar clubul de fotbal a devenit o entitate privată.

Boglea a dezvăluit că, din cauza faptului că legea nu a suferit vreo modificare de atunci și până în prezent, clubul din Liga a 2-a nu ar putea profita de această situație.

Virgil Boglea distruge speranțele celor de la CSA Steaua în privința unei eventuale privatizări: „Ar face exact ceea ce a făcut domnul Gațu în 1998! Așa era legea și atunci” | EXCLUSIV ProSport Live

Un alt aspect pe care avocatul l-a făcut public în cadrul emisiunii a fost legat de locul din Superliga, ocupat de FCSB, considerată de către UEFA continuatoarea echipei istorice Steaua București.

Acesta a dezvăluit că, în 2018, a încercat să obțină reactivarea secției direct în primul eșalon, lucru care era posibil din punct de vedere juridic, dacă s-ar fi demonstrat că este într-adevăr aceeași echipă și a fost deposedată pe nedrept de poziția din elita fotbalului românesc.

„(n.r. în cazul unui parteneriat cu Romtehnica, ar putea promova?) Da, dar juridic este exact aceeași problemă ca în 1998. Romtehnica aparținând ministerului, dar fiind cu capital privat, poate suferi condamnări, participă la circuitul civil exact ca orice altă societate comercială. Ar face exact ceea ce au făcut domnul Gațu și ceilalți în 1998, pe acte. Sunt nume foarte importante, chiar Ministrul Apărării din vremea respectivă, Victor Babiuc, s-a adresat Tribunalului București cu rugămintea de a înregistra FC Steaua București, cu entitate privată, autonomă de CSA. Așa era legea și atunci.

Cred că legal, n-au putut să spună că au reînființat echipa. Eu, în 27 martie 2018, personal, am participat la o întâlnire cu un membru din conducerea CSA de la vremea respectivă, eu atunci fiind de partea lor. Principalul lucru pe care l-am avut în vedere a fost ca reactivarea secției de fotbal direct în Liga 1. Dacă a fost o nelegalitate, orice s-ar fi întâmplat atunci, să o sancționezi și să formulezi acțiune de repunere în situația anterioară. La momentul respectiv, secția a fost divizată de club și nu a mai aparținut de el. A fost o autoritate autonomă care s-a succedat, de la CSA la AFC și apoi FC FCSB SA”, a precizat Virgil Boglea, la ProSport LIVE.

Virgil Boglea trage un semnal de alarmă: „Fotbalul consumă! Hai să lăsăm așa cum a fost în 1998”

Avocatul a tras un semnal de alarmă în privința faptului că întregul club sportiv a avut de pierdut în urma înființării secției de fotbal. Cum acest sport consumă mult mai mulți bani față de celelalte, au avut de suferit enorm secțiile de handbal, rugby sau chiar și înot, David Popovici plecând la CS Dinamo.

„Potrivit legii, o echipă care aparține unei entități publice nu poate accesa o ligă profesionistă. Lucrurile sunt clare, trebuie să fii ori AFC, ori SC. Nu aș intra în sfera abuzului, poate fi chiar întemeiat pe o normă juridică, chiar și când ai dreptate. Dacă s-ar putea modifica un articol de lege doar pentru a avea acces echipa unui minister, nu mi s-ar părea normal. Ar însemna că toți ceilalți plătesc taxe și impozite la un stat care ulterior finanțează rivalul echipelor respective. Nu e tocmai corespunzător. Se mai aduce ideea că sunt echipe finanțate pe consilii locale, dar e altceva.

Dacă ar fi fost o competiție locală, era o problemă, dar în condițiile astea nu putem asemăna finanțarea unor comunități locale cu finanțarea din bugetul statului. Toate astea sunt îndreptate către singura secție de fotbal. Ieri am participat la Supercupa dintre Steaua și Dinamo. Din momentul în care s-a dat startul, eram sigur că Steaua va pierde. La handbal, volei sau rugby nu s-a mai luat titlul de mulți ani, pe David Popovici l-au pierdut. Mai sunt și alții care au plecat de când s-a înființat această secție, pentru că toți banii merg spre fotbal. E normal, pentru că fotbalul consumă, vinde, e normal să fie mai mulți bani, dar atunci, hai să lăsăm așa cum a fost în 1998. Să fie o entitate privată care să aibă egida asupra fotbalului”, a mai spus Virgil Boglea.

Publicat: 19 08. 2022, 22:53