Orhan Ademi, primul elvețian din istoria celor de la UTA Arad, cucerit total de suporteri: „Nu mă așteptam, a fost impresionant!”

De la revenirea în primul eșalon al fotbalului românesc după 12 ani de absență, UTA a optat în premieră pentru istoria sa la jucători din Rusia (Evghenyi Shlyakov), Olanda (Desley Ubbink), Cehia (Thomas Wagner), Elveția (Orhan Ademi), Martinica (Wesley Jobello) și Mauritania (Aly Abeid).

Ultimii trei au fost transferați în această vară, Jobello nu a debutat încă, iar Abeid este așteptat în Maroc pentru ridicarea vizei și călătoria spre Arad.

Singurul fotbalist care a luat contact cu Superliga este atacantul de 1,89 metri, Orhan Ademi (30 de ani), care a bifat 12 minute cu Petrolul și o repriză (cea de-a doua) cu FC Voluntari.

Elvețianul a început fotbalul în ţara natală, la Au-Berneck, iar în carieră a mai trecut pe la echipe din Austria și Germania, precum: Rheindorf Altach, Eintracht Braunschweig, VfR Aalen, SV Ried, Würzburger Kickers şi MSV Duisburg.

În 2012, puternicul „vârf” a fost convocat la naţionala U21 a Elveţiei  pentru meciurile de baraj cu Germania din cadrul preliminariilor Campionatului European de Tineret.

Orhan Ademi, primul elvețian din istoria celor de la UTA Arad

În sezonul 2013-2014, Ademi bifat și 25 de meciuri în Bundesliga 1, în tricoul celor de la Eintracht Braunschweig, marcând și un gol. În stagiunea precedentă, petrecută în tricoul celor de la MSV Duisburg, Ademi a marcat 12 goluri în 37 de apariţii în campionat, plus alte 5 goluri în 6 apariţii în Niederrheinpokal.

Masivul atacant poartă tricoul cu numărul 9 la UTA, care în sezonul trecut i-a aparținut lituanianului Laukzemis.

– Orhan, cum te simti după prima lună în România, la Arad, mai ales că vorbim despre o experiență total diferită față de precedentele din cariera ta?

– Mă simt bine, echipa și clubul m-au primit foarte bine și am găsit rapid un apartament, ceea ce a fost foarte important pentru mine. Bineînțeles că este o țară nouă și o limbă nouă, dar cred că sunt și eu sunt un tip deschis la minte pentru ceva nou și de aceea nu mi-a fost greu.

– Ce te-a convins să accepți oferta UTA-ei, știai ceva despre echipă înainte de a veni aici?

– Am vrut doar să trăiesc ceva diferit după 10 ani petrecuți în Germania și am discutat despre asta cu familia mea. Am stabilit că, dacă vine ceva interesant din străinătate, voi pleca și oferta a venit de la UTA. Sunt sincer, am ajuns rapid la o înțelegere, în câteva zile am zburat în România și am fost surprins pozitiv de tot ceea ce este aici. Bineînțeles că m-am informat despre mediu, club și oraș. Am jucat cu Darius Ghindovean (n.a. internațional U20 din Mediaș)  doi ani la MSV Duisburg,iar el mi-a spus doar lucruri pozitive despre țară, club și oraș.

„Nivelul Superligii nu este atât de rău pe cât crede toată lumea”

– Te cunoști cel mai bine, la cât la sută din punct de vedere fizic ești în momentul de față?

– Ei bine, vreau să spun că sunt fotbalist și vreau să joc în fiecare meci și să arăt ceea ce pot face, dar nu uit că nu m-am antrenat cu o echipă de mult timp și am venit la UTA cam târziu. Aș spune că stau bine la alergat, dar tot îmi lipsesc câteva puncte procentuale ca să prind ritmul pentru 90 de minute pe teren.

– Ai debutat deja în Superligă, cum ai simțit nivelul campionatului, câte goluri crezi că poți înscrie într-un sezon?

– Trebuie să spun că nivelul nu este atât de rău pe cât crede toată lumea. Desigur, există diferențe față de ligile în care am jucat, de exemplu Germania, dar cred că Superliga nu ar trebui și nu trebuie să se simtă mai prejos. Golurile sunt clar importante pentru mine, am și fost adus pentru asta. Mi-am stabilit întotdeauna un număr ca obiectiv înainte de un sezon, dar nu vreau să spun public. Doar vreau să profit la maximum de sezonul echipei și cred că până la urmă toată lumea va fi fericită.

„Sentiment de nedescris cu Petrolul”

-E grea concurența cu doi fotbalisti care au în CV-ul lor echipe cunoscute în fotbalul european, Keseru si Postolachi?

– Nu, nu e greu, cred că asta e normal în fotbal. Competitivitatea face parte din fenomen, iar după părerea mea asta face doar ca un jucător să fie mai puternic, experimentat și vizibil. Mă înțeleg excelent cu amândoi.

-Ai jucat deja și pe teren propriu pe un stadion aproape plin, cum ți s-a părut atmosfera din tribune la meciul cu Petrolul?

– Trebuie să spun că nu mă așteptam, a fost impresionant. Mai presus de toate nu a fost nici măcar un minut de liniște în cele 90 de minute. A fost un sentiment de nedescris, sper ca susținerea să fie în continuare aceeași, iar noi, ca echipă, să le putem întoarce favoarea prin victorii.

„E timpul să călcăm pe accelerație!”

– Ce crezi că ar trebui să faceți pentru a depăși această mini-criză de joc și rezultate în meciuirile din deplasare? Cu atât mai mult cu cât duminică jucați din nou afară, pe terenul uneia dintre cele ma in forma echipe a acestui debut de sezon… 

-Cred că toată lumea este conștientă că nu putem juca așa cum am făcut în ultimele meciuri din deplasare. Am vorbit mult și pe larg și am analizat totul, acum e timpul să călcăm pe accelerație, să luptăm și să dăm totul pe teren. Atunci cred că vom arăta și o altă față și hai să începem de duminică!

Publicat: 05 08. 2022, 15:28