Omul lui Bergodi s-a săturat de acuzațiile legate de pregătirea fizică a jucătorilor Rapidului şi a explodat! Dezvăluiri bombă din interiorul clubului: „Am folosit date dintr-un program complex de analiză biomecanică video”. EXCLUSIV

Cristiano Bergodi, Adrian Mihai Iencsi si Ionel Colonel saluta galeria dupa meciul de fotbal dintre Rapid Bucuresti si UTA Arad, din cadrul Superligii Superbet, desfasurat pe Superbet Arena-Giulesti din Bucuresti, miercuri 28 februarie 2024. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Vezi galeria foto - 5 poze

Ionel Colonel, omul de încredere al lui Cristiano Bergodi, s-a săturat de acuzațiile legate de pregătirea fizică de la Rapid și a explodat, după ultimele declarații ale conducătorilor din Giulești!

Zilele trecute, Victor Angelescu lansase un atac ce privea modul în care se lucra „în culise” la Rapid pe perioada în care italianul s-a aflat la conducere.

Ionel Colonel răspunde acuzațiilor care s-au adus pregătirii fizice de la Rapid București

Colonel a răspuns frontal acuzațiilor lansate de Angelescu și a explicat clar și răspicat motivele pentru care sistemele despre care vorbește patronul giuleștenilor nu pot fi folosite decât în timpul antrenamentelor sau în partidele amicale, întrucât există riscul unor accidentări și sunt interzise în meciurile oficiale.

„Nu vreau să fac altceva decât să lămuresc anumite lucruri referitor la acuzele Rapidului că nu s-a folosit tehnologia de monitorizare a parametrilor fizici. Tehnologia de monitorizare a parametrilor fizici la Rapid nu este altceva decât un sistem GPS care măsoară distanțele si vitezele de alergare în timpul antrenamentului și al meciului plus frecvența cardiaca, dar pe care nu poți să o folosești la meci oficial pentru că este interzis să folosești acel senzor pe piept deoarece poate duce la accidentări.

În consecință această tehnologie de monitorizare am folosit-o de fiecare dată când echipa a avut meciuri amicale atât in pauzele competiționale și în cantonamente dar și la antrenamentele specifice pe care eu am vrut să le monitorizez și să extrag de acolo datele GPS si fiziologice de care aveam nevoie.

E o exagerare urâtă sa crezi că reprezintă ceva monitorizarea tuturor antrenamentelor dintr-un ciclu săptămânal, știi foarte bine ca sunt zile cu antrenament de forță, zile cu antrenament tactic sau cel de dinainte de meci cu cornere, cu faze fixe si celelalte. Nu știu ce relevanță are atunci să vezi câți metri si cum a alergat fiecare jucător”, a început Ionel Colonel, pentru ProSport.

Acuzații pentru rapidiști: „Nu au accesat datele pe care le-am transmis”

În continuarea răspunsului său acid după reacțiile conducătorilor, Ionel Colonel îi acuză pe giuleșteni că nu ar fi accesat măsurătorile pe care el le-a lăsat în baza de date după ce a plecat de la Rapid, pe care inițial le-ar fi efectuat folosindu-se de propriile aparate: infrastructura necesară i-a fost asigurată abia la începutul acestui an!

„Acum, aș vrea să traduc celor de la Rapid, care se pare că nu au accesat informațiile din materialele pe care eu le-am transmis după plecarea noastră. Sunt date importante, altele decât tehnologia GPS.

Acolo sunt măsurătorile unei foarte importante componente metabolice a efortului-acidul lactic. Oamenii de specialitate care vor citi acest articol știu ca este esențial în monitorizarea efortului si, așa cum acuzau acolo iti spune cine poate să alerge doar 70 de minute iar altul se sufocă după 60 de minute. Aceste monitorizări le-am făcut cu aparatele mele pentru ca la Rapid, cu insistente, au apărut in iarna.

In afară de aceasta am folosit datele survenite dintr-un program complex de analiza biomecanică video cu care lucrez si il am deoarece am doctoratul în biomecanică fotbalului. Deci, am folosit imaginile filmate la antrenamentele speciale (la rugămintea mea fetele de la PR le-au filmat), supuse analizei comparative-timer-unghiuri, chiar si slow motion, se poate extrage si compara cu un model al postului pe care joaca jucătorul tot ceea ce înseamnă dinamica fotbalistului-însemnând viteza decelerări, comparația vitezei schimbării de direcție la diferite unghiuri, accelerări, frâne laterale, explozie, etc. Toate astea le face programul la miime de secundă.

In fișierele rămase la Rapid mai sunt si date așa zis în dinamică, supuse analizei de schimbare greu de interpretat pentru ca da, foarte relevant, îți trebuie un anumit system, căpătat prin experiență de către mine, de a înțelege/procesa toate datele obținute.

Apoi faptul că la meciuri nu s-a folosit mereu GPS-ul, e o chestie foarte simplă, datele de pe care ți le furniza GPS-ul purtat de fotbaliști erau aceleași cu datele furnizate de HUDL care monitoriza prin sistemul lor propriu (un soft specific la fel cum s a întâmplat în sezonul trecut cu IN STAT). Deci, unde e problema?”, declară Colonel.

„Pot să-i pun o întrebare celui ce acuza nereguli?”

Iar un exemplu concret pe care Ionel Colonel i l-a oferit lui Victor Angelescu a fost chiar din meciul Rapid – Universitatea Craiova, cea mai recentă partidă disputată de giuleștenii lui Bogdan Lobonț.

Colonel a evidențiat faptul că jucătorii au fost net superiori rivalilor din Bănie la capitolul pregătire fizică.

„Pot sa pun o întrebare celui ce acuza nereguli în pregătire în mandatul lui Bergodi? A reușit sa-si dea seama dacă jucătorii au fost în parametrii specifici de joc la ultimul meci dintre Rapid – Universitatea Craiova? Eu am văzut un Rapid superior fizic de a lungul celor 96 de minute, agresiv și care nu a avut nici un fel de problemă. Dacă erau deficiente in pregătirea fizica, nu țineau ritmul mai ales ca era al treilea meci al săptămânii.

Vreau sa prezint un indiciu acelor cunoscători ai pregătirii fizice- primul lucru apărut la o echipă care nu este pregătită fizic sunt crampele. Când un jucător este motivat, își dorește victoria din primul minut și dă totul în teren, faza de faza, la un moment dat, datorită lipsei de pregătire fizică, va avea crampe sau leziune musculara în situațiile mai grave. Cred eu ca este o fraza care spune si dezvolta multe.

Rapidul, la nivelul întregii ierarhii multidisciplinare, știe problemele pe care le are în realizarea profilului somato-biologic, medical si sportiv al jucătorului, a unei prognoze de performanta si evoluție pe termen lung a fotbaliștilor. De aceea sincope cu nealinierea la standardele.surprind neplăcut”, a încheiat Colonel.

Ionel Colonel este un apropiat al lui Cristiano Bergodi și a lucrat alături de italian la mai multe echipe, prima dată chiar în mandatul de debut al acestuia la Rapid, în 2007. Ulterior, au mai colaborat de două ori în Giulești, dar și la FCSB, FC Voluntari și Sepsi

Declarația lui Victor Angelescu 

„Să o spun ca fapt general… după ce a început această perioadă, după primele 4 meciuri pierdute și renunțarea la Cristiano, am aflat anumite lucruri care s-au întâmplat, despre care nu am știut și care nu ne-am dorit să se întâmple. Nu pot intra în detalii, implică și alți oameni.

Nu vreau să intru în detalii, au fost lucruri care nu sunt normale. Poate țin și de partea tactică, și de partea de pregătire. Mai multe lucruri”, a dezvăluit Angelescu la DigiSport.

Publicat: 02 05. 2024, 21:53
Actualizat: 03 05. 2024, 00:42