Știrea momentului despre Istvan Kovacs. Ce delegare a primit arbitrul român

Arbitrul de rezerva István Kovács destins dupa meciul de fotbal dintre Manchester City si FC Internazionale Milano, finala Ligii Campionilor, desfasurat pe Stadionul Olimpic Ataturk din Istanbul, sambata 10 iunie 2023. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Vezi galeria foto - 4 poze

Istvan Kovacs a fost delegat de UEFA la semifinala Ligii Națiunilor dintre Țările de Jos și Croația.

Istvan Kovacs, delegat la semifinala Ligii Națiunilor

Arbitrul român va fi din nou în lumina reflectoarelor, după ce în weekend a îndeplinit rolul celui de-al patrulea oficial la finala Ligii Campionilor, câștigată de Manchester City cu 1-0 în fața lui Inter.

Forul european a hotărât să îi încredințeze meciul dintre Țările de Jos și Croația, din semifinalele Ligii Națiunilor, care va avea loc miercuri, 14 iunie, de la ora 21:45. De această dată, însă, Istvan Kovacs va fi la centru.

Arbitrul originar din Carei va merge la Rotterdam însoțit de brigada lui tradițională, formată din arbitrii-asistenți Vasile Marinescu și Ovidiu Artene. Germanii Bastian Dankert și Sören Storks vor merge în camera VAR, iar al patrulea oficial vine din Turcia: Halil Umut Meler.

Gianluca Rocchi din Italia va fi observator, în timp ce reprezentantul UEFA la această partidă este britanicul Mark Blackbourne.

În cealaltă semifinală a Ligii Națiunilor se întâlnesc Spania și Italia, meci programat să aibă loc joi, 15 iunie, începând cu ora 21:45.

Istvan Kovacs, criticat dur după erorile comise la barajul de Conference League dintre CFR Cluj și FC U Craiova

Istvan Kovacs a fost la centru la barajul de Conference League dintre CFR Cluj și FC U Craiova, 1-0. Meciul a fost marcat de discuții aprinse pe tema arbitrajului, după ce părerea generală a fost că eliminarea lui Juan Bauza pentru două cartonașe galbene a fost o greșeală.

„Meciul a avut multe faze controversate. Prima a avut loc în suprafața de pedeapsă a celor de la CFR Cluj, când a fost reclamat un posibil henț care ar fi dus la acordarea unui penalty. Faza nu este «crystal clear», având elemente în favoarea deciziei arbitrului (distanța mică de la care vine mingea, direct în mână, jucătorul fiind surprins), dar și în defavoarea deciziei (brațul se mișcă către minge, mingea este văzută de către jucător). Tocmai aceste elemente pro și contra fac imposibilă o intervenție din cabina VAR. De obicei, când lucrurile nu sunt clare, tendința este de a da credit arbitrului, indiferent ce decizie a luat în teren.

La faza din minutul 69 am încercat să înțeleg de ce a acordat Istvan Kovacs cartonaș galben. Faza nu prezintă elementele opririi unui atac promițător, fiind aproape de suprafața de pedeapsa a celor de la CFR, nu are criteriile unui atac imprudent, periculos, fiind vorba de o simplă piedică și nici vreun alt element nesportiv, cum ar fi o ținere prelungită. Din păcate, arbitrul a greșit. Putem observa și poziția greșită a lui Istvan, mult prea aproape de fază, fiind chiar la un pas de a fi prins între jucători. Decizia corectă ar fi fost lovitură liberă fără cartonaș.

Și la faza celui de-al doilea cartonas roșu, Istvan Kovacs a greșit, de data aceasta fiind corectat de către Popa Cătălin, din cabina VAR. Atacul a fost direct pe piciorul adversarului, cu talpa, fără șanse de a juca mingea, punând în pericol integritatea fizică a jucătorului. Elemente clare, care ne conduc către cartonașul roșu”, a spus Marius Avram, în exclusivitate pentru ProSport.

Publicat: 12 06. 2023, 20:35