Gigi Becali a decis ca el să fie noul director sportiv de la FCSB. Surpriza uriașă a miliardarului. EXCLUSIV

Gigi Becali a decis ca el să fie noul director sportiv de la FCSB
Vezi galeria foto - 6 poze

Gigi Becali a decis cine va fi director sportiv la FCSB, post care va fi obligatoriu în organigrama cluburilor din Superliga.

Din sezonul 2025 – 2026, cluburile din Superliga vor fi obligate să aibă un director sportiv în organigramă, iar primul curs pentru obţinerea licenţei obligatorii a fost demarat deja de FRF. Costul cursului este de 7.525 de euro, sumă din care FRF va subvenţiona 25 la sută pentru cluburile din primele două eşaloane care trimit un reprezentant la acest curs şi dovedesc că este sub contract cu clubul respectiv.

Gigi Becali a decis ca el să fie noul director sportiv de la FCSB

Cursul de Director sportiv va fi un program intensiv, de aproximativ un an, structurat în nouă module de lucru.

Persoana desemnată de liderul Ligii 1, FCSB, pentru a participa la cursul de director sportiv este Ionuţ Luţu, mâna dreaptă a finanţatorului clubului, Gigi Becali. În vârstă de 48 de ani, „Hagi – Luţu” a evoluat în cariera sa de jucător la FC Naţional, Universitatea Craiova, Steaua, Rapid, Pandurii, Alro Slatina şi Jiul Petroşani şi în străinătate la Galatasaray, Suwon Bluewings, Apollon Limassol, Kairat Almaty, Zhetysu.

Ionuţ Luţu are o selecţie în naţionala mare şi 25 de meciuri şi 15 goluri pentru naţionala de tineret, cu care a participat la EURO 1998.

Iniţial, Vlad Chiricheş trebuia să fie desemnat de FCSB să participe la cursurile pentru licenţa de director sportiv, însă între timp Gigi Becali l-a ales pe Ionuţ Luţu.

„Am pe cineva în minte, să fie director sportiv și să și joace în același timp. Sper să joace cât mai mult timp de acum înainte, dar când se decide să nu mai fie jucător, l-aș dori lângă mine. E vorba de Vlad Chiricheș. E singurul jucător alături de care am lucrat și nu mi-e rușine să zic că am de învățat. El a colaborat, printre alții, cu Ancelotti, Sarri și De Zerbi. Dacă nici de la el nu avem de învăța…Ar fi cureaua de transmisie către fotbalul mare. L-aș vedea director sportiv dacă va vrea să îmbrățișeze cariera”, declara Mihai Stoica la Orange Sport.

Din sezonul 2025 – 2026, cluburile din Superliga vor fi obligate să aibă un director sportiv

Prima ediție a cursului este dedicată celor 16 cluburi din Liga 1, deoarece din sezonul 2025-2026 intră în vigoare modificarea din regulamentul de licențiere care specifică obligativitatea acestui rol în organigrama acestor cluburi. Echipele din Liga 1 trebuie să trimită câte un reprezentant la această formare, iar alte 4 locuri sunt dedicate cluburilor din Liga 2.

În cazul în care un club promovează din Liga 2 în Liga 1 fără a avea în organigramă un absolvent al acestui curs, clubul primește o dispensă de un an dacă înscrie Directorul Sportiv la ediția din 2025. Fiecare club poate trimite maximum un reprezentant la această formare.

Pentru a sprijini tranziția în carieră a jucătorilor români, 5 locuri sunt dedicate în mod special la acest curs pentru foștii internaționali care vor să activeze în rolul de Director Sportiv (care vor fi departajați în funcție de numărul de meciuri internaționale și naționale).

Postul de director sportiv, descris de FRF: „Directorul Sportiv, este, în primul rând, păstrătorul viziunii fotbalistice a unui club. Din punct de vedere istoric, în Europa s-au dezvoltat două modele alternative pentru acest rol, cu o abordare britanică și o alta în Europa continentală în ceea ce privește structura sportivă. De exemplu, cluburile din Europa continentală angajează cel mai adesea un Director Sportiv și un Antrenor principal. Pe de altă parte, echipele britanice au un Manager care acoperă ambele roluri.

În cazul Europei continentale, sarcinile sunt împărțite destul de clar: Antrenorul este responsabil de conducerea, antrenamentul și alegerea echipei, în timp ce Directorul Sportiv supraveghează întreaga zonă fotbalistică, identificând țintele pentru transferuri, ocupându-se de tranzacționare, recrutare, planificarea lotului sau tranziția tinerilor din academie către prima echipă.

Postul de Director Sportiv reprezintă deci o poziție cheie, elementară în fotbalul profesionist, a cărui gamă de sarcini devine din ce în ce mai complexă. Directorii sportivi din fotbalul profesionist sunt cea mai importantă persoană de contact din club pentru antrenori, jucători, Departamentul Medical sau de Scouting, Academia clubului și toți ceilalți angajați din jurul echipei. Ei sunt responsabili de direcția strategică a întregii zone sportive a unui club de fotbal.

Sunt responsabili, de asemenea, de succesul sportiv în fața presei, a fanilor și a sponsorilor. În ceea ce privește ierarhia în cadrul unui club, Directorul Sportiv se află între Antrenorul principal și Președintele clubului”.

Publicat: 01 03. 2024, 18:19